Hooggevoeligheid

© Pexels

Hooggevoeligheid: jaren geleden had ik er nog nooit van gehoord. Toevallig vertelde iemand me over een test waarmee je kon ontdekken of je hooggevoelig was en nieuwsgierig als ik ben, zocht ik het toen ik die middag thuiskwam op. ‘Wat een onzin’, dacht ik toen ik er wat over las. Niet omdat ik wat ik las me onzin leek, maar juist omdat ik me in bijna alles herkende.

Het duurde even voordat het kwartje viel. Voordat ik besefte dat ik dus hooggevoelig was en mezelf ook zo kon gaan zien. Was dat de verklaring voor mijn gevoel van anders zijn? In mijn leven had ik regelmatig gemerkt dat mensen me anders vonden en soms zeiden ze me dat ook. Afhankelijk van die andere persoon was dit ‘anders’ dan ‘bijzonder’ of eerder ‘raar’. En regelmatig voelde ik mezelf ook anders. Dit zat in kleine en grotere dingen. Ik werd bijvoorbeeld diep geraakt door dingen die anderen veel minder leken te raken. In Ieper, in het museum over de Eerste Wereldoorlog, werd ik zo verdrietig dat ik huilde terwijl niemand om me heen zo aangeslagen oogde. Ik begreep niet precies waarom en voelde me dan alleen en vreemd. Ook bij een verdrietig stukje in een film ben ik ook zo in tranen. Evengoed kan ik trouwens geraakt worden door mooie dingen. Dan zat ik bijvoorbeeld vol verwondering in de trein te kijken naar het meest schitterende uitzicht met daarboven een volledige regenboog.

Mijn ervaring is dat heel veel hooggevoelige mensen ergens het gevoel hebben ‘anders’ te zijn. Dit is vaak een gevoel dat heel diep zit. Daarom vind ik het belangrijk dat mensen weten of ze hooggevoelig zijn, zodat ze kunnen gaan ontdekken wat het voor hen betekent. Als je je herkende in meerdere punten van het artikel van Zoë raad ik je vooral aan om een test op internet te doen. Daarnaast zijn er diverse lijstjes te vinden over wat hooggevoeligheid inhoudt. Je hoeft niet alles te herkennen om hooggevoelig te zijn, sommige van die lijstjes of boeken (die van Elaine Aron bijvoorbeeld) zijn soms erg stellig. Dan staat er iets op als: ‘er wordt je constant verteld dat je dingen te persoonlijk neemt’. Constant lijkt me dan wel erg vaak! Die stelligheid hoeft voor mij niet zo, misschien omdat ik hooggevoelig ben en van nuances hou 😉 En misschien ben jij wel hooggevoelig, maar heb je je nooit anders gevoeld!

Misschien vraag je je nu nog af wat hooggevoeligheid precies is en of je zelf misschien hooggevoelig bent. (Dat kan maar zo: 1 op de 6 mensen is hoogsensititief.) Voor mij is hooggevoeligheid een op meerdere vlakken permanente grotere gevoeligheid. Dus als je alleen niet van luide muziek houdt ben je nog niet perse hooggevoelig. Als je echter ook gevoelig bent voor sferen, je niet zo van grote drukte houdt en je je eerder dan anderen overweldigd kan voelen, raad ik wel aan je er eens in te verdiepen. Maar je hoeft je dus evengoed niet in alles te herkennen! Ik zie hooggevoeligheid ook niet als iets wat je helemaal wel of niet bent, het gaat om de mate waarin je gevoelig bent.

Daarnaast zie ik het ook als de wijze waarop je als persoon bent. Bij hooggevoelige mensen zie je veel voorkomende kenmerken die niet rechtstreeks te maken hebben met gevoeliger zijn, maar meer met persoonlijke eigenschappen, zoals bijvoorbeeld dingen graag goed doen en gewetensvol zijn. Oh ja, en om een vooroordeel te ontmantelen: je kunt als hooggevoelig persoon zowel introvert als extravert zijn. Als je juist uitdaging en spanning opzoekt, kan dat ook een aspect van hooggevoeligheid vormen. Voor dat laatste is er dan ook een speciale term: high sensation seeker.

Hooggevoelig, hoogsensitief, hypersensitief. Noem het zoals je het wilt. Ikzelf vind fijngevoelig een mooi en prettig woord. Soms zeggen mensen echter ‘overgevoelig’ en dat klinkt voor mij niet neutraal of fijn. Alsof iemand te gevoelig zou zijn, alsof er een norm is voor hoe gevoelig je mag zijn. Overigens bedoelen mensen die ‘overgevoelig’ zeggen het niet altijd als ‘te’ gevoelig, heb ik gemerkt ; ook mensen die zichzelf erin herkennen heb ik er zo over horen praten. HSP is trouwens gewoon een afkorting voor highly sensitive person, of in het Nederlands: hooggevoelig persoon.

Wat ik vaak merk is dat mensen het lastig vinden zichzelf hooggevoelig te noemen. Vaak zeggen ze dan dat ze dat als een label ervaren en daar zit natuurlijk wat in. Het is namelijk ook een label, net zo goed als bijvoorbeeld introvert en extravert. Toch vind ik het positief dat er een woord voor is. Mijn ervaring is dat mensen die van zichzelf (durven) zeggen dat ze hooggevoelig zijn, dit vaak meer hebben geaccepteerd bij zichzelf. Niet zo’n label willen hebben is vaak ook het niet helemaal willen accepteren, je toch zo willen aanpassen dat je voldoet aan de normen van niet-hooggevoelig. Misschien omdat je niet anders wilt zijn. Of omdat je je er niet door beperkt door wilt voelen.

Nu ik het van mezelf heb geaccepteerd zie ik hooggevoeligheid als iets moois. Ik zou niet anders willen zijn, ook al wordt mijn gevoeligheid misschien niet door iedereen begrepen. Veel van mijn kwaliteiten hebben ook met mijn hooggevoeligheid te maken. Ik ben mijn hooggevoeligheid dankbaar voor mijn intuïtie, eigenheid, dat wat iemand eens omschreef als een ‘open hart’, mijn andere blik op dingen, creativiteit, verwondering, opmerkzaamheid, oog voor detail en dat ik dingen kan aanvoelen.

Ik hoop op Moderne Hippies te gaan schrijven over van alles wat te maken heeft met gevoeligheid. Voor alle hooggevoelige moderne hippies (en dat zijn er heel wat!) en voor alle geïnteresseerde moderne hippies die hooggevoelige personen kennen. Heb je een vraag aan mij of heb je een wil-je-hierover-schrijven-verzoek? Laat een reactie achter!

Voel jij je anders als hooggevoelig persoon?
Hoe kijk jij aan tegen je hooggevoeligheid?
Wat waardeer jij aan hooggevoelig zijn?

Liefs, Rosanne