Heeft iemand wel eens gezegd dat je niet zo serieus, dramatisch of overgevoelig moest doen? Mijn antwoord zou zijn: ja, ja en ja 🙂

Ik was altijd de ‘gevoelige’ in de familie, en for better and for worse, dat ben ik nog steeds. Nu we allemaal wat meer volwassen zijn kunnen we er inmiddels gelukkig ook geregeld om lachen, aangezien ik de eerste zal zijn die zal huilen, over haar gevoelens wil praten en geen enge films durft te kijken.

Doordat ik er een paar jaar geleden achterkwam dat ik veel weg heb van een ‘hoog sensitief persoon’ (HSP), twijfel ik niet meer aan mezelf dat het iets negatiefs is. Ouder worden, samen met de kennis dat 15-20% van de populatie hoog sensitief is, heeft mij geholpen met het accepteren wie ik ben en heeft me geleerd hoe ik hiermee om kan gaan. Het dubbelzinnige aan het geheel: ik heb ooit eens geprobeerd een boek te lezen over HSP. Dit kostte me alleen zo veel energie (jemig, wat veel herkenning, jemig wat veel zelfonderzoek: ik kon het allemaal niet meer aan), waardoor ik gaandeweg kennis heb opgedaan. Hier en daar een stukje lezen deed me (veel) beter. Onderstaand staan daarom enkele karaktereigenschappen die mensen met HSP vaak delen. Als je jezelf erin herkent, betekent dat misschien ook wel dat je een hoog sensitief persoon bent. En eenmaal als je dat weet, kun je er weer makkelijk op anticiperen 🙂

1. Je bent enorm bewust van details in hun omgeving

Bij HSP-ers vallen de kleine dingen sneller op of doet dit meer met ze. Ze kunnen bijv. snel opmerken dat er sprake is van een nieuw kapsel of verandering in het interieur. Ze kunnen enorm schrikken van bepaalde geluiden, en ze zijn vaak sensitiever voor geuren en materialen.

2. Je wordt beïnvloed door het humeur van een ander

Iedereen wordt in zekere zin beïnvloed door het humeur van anderen – zowel positief als negatief – maar het effect hiervan is anders bij hoog sensitieve mensen. HSP-ers voelen zich extra fijn bij positieve mensen, maar kunnen zich enorm down voelen nadat ze bij mensen zijn geweest met bijzonder negatieve of zware energie.

3. Je bent snel overweldigd

Als je een HSP-er vraagt veel dingen tegelijkertijd te doen, zal zij zich overbelast en bezwaard voelen. HSP-ers voelen zich over het algemeen niet op hun gemak bij chaos of stressvolle situaties. Eenmaal als ze zich bewust zijn van hun karaktereigenschappen, zullen ze hun leven zo inrichten dat ze niet snel overweldigd kunnen raken. Als ze zich in een chaotische omgeving bevinden, zullen ze sneller op zoek gaan naar een plekje om wat meer tot rust te komen.

4. Je neemt kritiek persoonlijk op

Kritiek hoort bij het leven. Maar omdat HSP-ers meer openstaan voor hun gevoelens, komen opmerkingen harder aan. Daarom onthouden ze kritiek vele malen langer dan iemand die niet zo sensitief is. Dit heeft vaak als resultaat dat het people-pleasers zijn en op deze manier kritiek uit de weg gaan. Wel belangrijk om hierbij te onthouden: een complimentje heeft vaak net zoveel effect, en kan ze juist enorm goed doen.

5. Je hebt diepgaande, barmhartige vriendschappen

Hoog sensitieve personen zijn zeer intuïtief en luisteren heel erg naar hun gevoel. Ze kunnen erg goed voelen wat een ander voelt, tot het punt dat ze bijna het gevoel hebben dat ze doorgaan wat jij doorgaat. Ze leven vaak erg mee met andermans pijn.

6. Je bent gewetensvol

HSP-ers zijn erg bezig met de wereld en bovengemiddelde ‘manieren’ van doen. Ze zijn vaak de eerste die (diep van binnen) opmerken dat iemand te ver gaat of iets doet wat eigenlijk niet kan. Ze zijn vaak de eerste die opstaan in de bus of uit de weg gaan als iemand ze tegemoet komen lopen, zonder dat ze er echt bij stilstaan. Dit is een soort natuurlijk proces voor ze.

7. Je gaat gewelddadige films en tv-programma’s uit de weg

Aangezien HSP-ers hoog scoren op empatisch vermogen, hebben ze de natuurlijke neiging weg te blijven van films en tv-programma’s met geweld of horror. Ze weten dat ze hier lang mee rond blijven lopen. Ik kijk bijvoorbeeld altijd nog een vrolijke serie, nadat m’n vriendje weer per se een enge film met me wilde kijken. Anders kan ik niet slapen of ga ik er enorm over dromen.

8. Je hebt enorm veel met kunst, muziek en natuur

Hoog sensitieve personen kunnen enorm gevoelig zijn voor kunst, muziek en de natuur. De natuurlijke schoonheid van een omgeving kan helend en kalmerend werken: oceanen, rivieren, meren, bossen geven ze een intens rustig en comfortabel gevoel. Ze kunnen zich verliezen in muziek, muziek letterlijk in zich opnemen, en hierdoor juist ook weer erg goed voelen.

9. Je kunt soms redelijk besluiteloos zijn

Hoog sensitieve personen denken met hun emoties. Combineer dit met het bewustzijn van details, waardoor ze in sommige situaties er niet snel uit zijn wat ze moeten doen. Rekeninghoudend met de een, terwijl ze zelf misschien het ander willen vanuit hun hart: op die manier kunnen ze soms redelijk besluiteloos zijn en bang zijn om de verkeerde keuzes te maken.

Welke punten zijn herkenbaar voor jou?

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.