Don’t let your dreams be dreams is het motto van mij en mijn vriend, al voor we elkaar kenden. Drie jaar later is dat precies wat we samen gaan doen: we timmeren aan de weg om een eco-project op te starten in Portugal. Buiten leven, eten uit eigen groentetuin en dichtbij de zee wonen, is ons doel. Een ruïne op een afgelegen stuk land aan de Portugese zuidwestkust kopen en herbouwen, is niet iets dat je iedere dag doet. Zeker niet als het betekent dat je eerst keihard moet werken om alles te financieren. Toch is dit precies wat we deden en we wouldn’t want it any other way. In deze blogserie vertel ik jullie ons verhaal en laat ik jullie zien wat er komt kijken bij het realiseren van zo’n grote droom. Opdat het vele Moderne Hippies mag inspireren!

Na de ontdekking van het tweede land, deelden we het heugelijke nieuws nog dezelfde avond met Wil en Petra. Wij vroegen ons af of er een addertje onder het gras zat, maar volgens Wil en Petra hadden we gewoon geluk. In Portugal wordt vastgoed in familiebezit wel vaker tegelijkertijd verkocht, zodat de opbrengsten gelijk verdeeld kunnen worden over alle familieleden. Landen met een ruïne zijn bijvoorbeeld meer waard dan landen zonder ruïne, omdat het gemakkelijker is een (her)bouwvergunning te krijgen. Toen we aangaven het tweede land aan Remco en Anne aan te willen bieden voor een vriendenprijsje, was Wil zo enthousiast dat hij direct richting Remco’s zelfgebouwde huis liep om hem te informeren. Positief gestemd gingen we die avond richting het zomerhuis.

De volgende dag kwamen Remco en Anna met hun pasgeboren zoontje in de buggy langs om samen bij het tweede stuk land te gaan kijken. Ook dit land was overgroeid met drie meter hoge struiken, wat het bijna onmogelijk maakte iets te zien. Remco en Geert besloten later terug te gaan met de juiste kleding en het juiste gereedschap. Wil, al sinds zijn kindertijd de beste vriend van Remco en zeer gepassioneerd over landscaping, was ook van de partij. Na zich een weg door de bramenstruiken te hebben gebaand, ontdekten ze een waterbron op het tweede land. Onder het onkruid bevonden zich terrassen met vruchtbare grond en ondanks de glooiingen van het land kon je in de verte een glimp opvangen van de zee. Het was de ultieme kans voor Remco en Anne om hun eigen plek te creëren, het enthousiasme spatte van Remco’s gezicht. Hoewel hij aangaf de financiën nog te moeten regelen, leken de puzzelstukjes wederom op hun plaats te vallen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voor ons was het ook tijd om na te denken over onze plannen. De belangrijkste vraag daarbij was hoeveel geld nodig zou zijn om de basisvoorzieningen op het land te realiseren. Aangezien het land geen nutsvoorzieningen had, moesten zonnepanelen worden aangeschaft en moest een waterbron worden geslagen. Ook zouden we, net als de meeste mensen op de berg, een meer laten graven voor waterbehoud. De ruïne wilden we ombouwen tot een guesthouse in Portugese stijl dat twee stelletjes of kleine gezinnetjes kon huisvesten. Zelf wilden we voorlopig in een omgebouwde caravan gaan wonen. In de winter konden we dan in een van de accommodaties verblijven. Daarbij moest de infrastructuur van het land worden geregeld en wilden we graag een groentetuin en fruitgaard aanleggen. Een yogaplatform mocht uiteraard ook niet ontbreken.

Toen we die week de distributieriem van de auto lieten vervangen, lifften we naar de camping terug. Toevallig reden we het eerste stuk mee met een Belgische dame die een medronho-plantage wilde beginnen met haar Portugese man. Het tweede stuk reden we mee met een Duitse aannemer die verstand had van de bouwregels in de omgeving. Met beide wisselden we nummers uit. Dat we zomaar zulke waardevolle contacten in onze schoot geworpen kregen, zag ik als een teken dat we op het goede pad zaten. Geert maakt graag tekeningen en berekeningen, dus hij had al flink wat ideeën uitgewerkt en informatie opgezocht. Al met al zou het project een behoorlijke investering vergen. Ook als ik online zou blijven werken en we een klein bedrag konden lenen van onze ouders, moesten we minstens een jaar werken in Nederland om alles bij elkaar te sparen. Geert zou zijn fietsenwinkel, die hij had gesloten toen we een paar jaar eerder gingen backpacken door Azië, weer openen en ik zou extra freelance klussen zoeken. Hoewel we helemaal aan het begin van onze reis hadden gehoopt in Portugal te kunnen blijven om direct te beginnen, was dat nu duidelijk geen optie. Gelukkig zouden we wel teruggaan in de wetenschap dat we werkten voor een fantastisch doel.

Die week maakte Remco luchtfoto’s van de landen met zijn drone. De foto’s waren heel bijzonder voor ons, aangezien je vanaf de grond maar weinig van het land kon zien: alleen het pad naar de ruïne en een klein stukje van het dennenbos waren begaanbaar. De foto hebben we ingelijst en hij hangt nu nog in ons huis.

moderne hippies project portugal 16-1

Volgende week online: Project Portugal #10!
Het laatste deel van deze blogserie verschijnt rond oktober. Wil je ook daarna op de hoogte blijven van onze Portugese avonturen? Nadat we intrek hebben genomen in ons nieuwe stulpje (een 40 jaar oude caravan die voor ons vertrek nog grondig verbouwd moet worden!) sturen we maandelijks een mail met updates over ons eco-project en future guesthouse naar iedereen die zich voor onze mailinglist heeft ingeschreven. Je kunt je via deze link inschrijven.

Deze blogserie is geschreven door Iris. Iris is een Moderne Hippie met een down-to-earth, maar ambitieuze leveninstelling. Als gepassioneerd reizigster met een voorliefde voor de zee, had ze altijd al het gevoel dat haar simpele, maar knusse thuis zich aan de buitenlandse kust zou bevinden. Ze haalt voldoening uit hard en toegewijd werken, het liefst met de handen in de aarde, diepgaande gesprekken met gelijkgestemden en alles wat te maken heeft met duurzaamheid. Ze is werkzaam als freelance yogadocente, tekstschrijfster en redacteur voor onder andere Yoga Magazine. Haar avonturen staan momenteel on hold, om in Nederland samen met haar vriend haar eco-project onder de Portugese zon bij elkaar te sparen.

Je kunt Iris persoonlijk volgen op Facebook en Instagram!

Meer inspirerende artikelen vind je hier!
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.