In maart was ik een week lang aan het genieten in foodheaven Rome. Aangezien de lekkerste pizza’s vegetarisch zijn (en ook makkelijk te veganizen), had ik natuurlijk niets te klagen. Maar ook als je toe bent aan een pizzapauze, is veel ander overheerlijk vega(n) eten te krijgen in Rome. Ik ontdekte deze zes ultieme foodhotspots!

Duurzaam reizen - banner

  • Il Margutta

Ik begin met mijn numero uno: Il Margutta! Vlakbij de Spaanse trappen zit deze biobar verstopt in een steegje. Onder de hangende tuin kun je aanschuiven bij het vega(n) ontbijt/lunch/diner-buffet en ’s avonds kun je hier ook à la carte eten. Alles wat je hier op je bord krijgt is gezond, biologisch en vooral superorigineel. Ik at hier een pasta met pompoenbloemen, polenta-taartjes met paarse wortel en het allerlekkerste ‘stoofvlees’ ooit, gemaakt van seitan.

En wat het concept nog toffer maakt: je eet hier tussen de kunstwerken. Il Margutta is namelijk ook een expositieruimte voor moderne kunst. Elke maand wordt werk van gevestigde namen afgewisseld met dat van beginnende kunstenaars.

Il Margutta
Via Margutta 118

moderne hippies vega food hotspots rome 01374-2

moderne hippies vega food hotspots rome 01370-2

  •  Grezzo Raw Chocolate

Italië = ijs! En sinds 2014 kan dat zelfs vegan, raw én gezond zijn. Grezzo maakt ijs (en taarten, tiramisu en koekjes) van natuurlijke ingrediënten, zoals hazelnoten, dadels, kokosolie en cacaobonen.

De eigenaar vertelde dat Grezzo alle ingrediënten verwerkt onder de 42 graden, om de oorspronkelijke voedingswaarde intact te houden. Niets wordt dus gekookt, maar gemaakt met behulp van andere technieken, zoals drogen. Daarom duurt het ‘bakken’ van een taart soms meer dan 30 uur! En groene karmapuntjes voor Grezzo, want ‘everything is made and packaged with love and respect for mother earth and all her guests.’

Grezzo
Via Urbana 130

moderne hippies vega food hotspots rome 01131

moderne hippies vega food hotspots rome 01183-2

  • Aromaticus

Met mijn koffie-pistacheijsje liep ik naar de volgende hotspot. Aromaticus zit een paar deuren verder en is een winkel, workshopruimte en restaurant in één. Hier vind je meer dan dertig verschillende aromatische planten, kweeksystemen voor je (kleine) balkon en groentetassen om stadstuinen aan te leggen. In de avonden leer je hier over gisting en hoe je vegan, glutenvrije desserts kunt maken.

Ik kwam hier voor een late lunch en at speltbrood met gefermenteerde cashewcrème, kimchi, vijgen en homemade mosterd. Biobiertje erbij: instant happiness. (Je kunt hier ook je vleesetende vrienden mee naar toe nemen, want de carpaccio van kabeljauw met oregano en amandelen schijnt fantastisch te zijn.)

Aromaticus
Via Urbana 134

moderne hippies vega food hotspots rome 01223

moderne hippies vega food hotspots rome 01222

  • Urbana 47

En de derde hidden gem van Via Urbana is zelfs vernoemd naar mijn favoriete Romeinse straat. Het interieur van Urbana 47 is zo tof, dat dat de reden was dat ik hier naar binnen liep. Lucky me dat de menukaart net zo tof bleek te zijn!

Urbana 47 kookt enkel met lokale seizoensproducten. Alle ingrediënten komen dus uit Lazio, de streek rondom Rome, en worden in de grote open keuken omgetoverd tot goddelijke gerechten. Het deeg wordt letterlijk gedraaid waar je bij staat. Ik ging in verband met mijn pizzapauze voor de raw spaghettinoodles en liet de ober de wijn uitkiezen. Niet goedkoop, wel érg lekker…

Urbana 47
Via Urbana 47

moderne hippies vega food hotspots rome 01210

moderne hippies vega food hotspots rome 01206

  • Black Market Hall

Wat. Een. Toffe. Plek. Alsof je in de Amerikaanse roaring 20’s bent beland, terwijl je verdwaalt door een doolhof van geheime gangen en knusse nisjes van het voormalige, eeuwenoude klooster. Ik weet nog steeds niet hoeveel verdiepingen dit restaurant nou heeft, maar uiteindelijk belandde ik in de kelder. Volgens mij.

Anyways, fluwelen stoelen, kroonluchters, gedimd licht en jukebox classics: wat mij betreft de perfecte plek voor een romantische aperitivo of een latenight cocktail (met vegan borrelplank!)

Black Market Hall
Via dè Ciancaleoni 31

moderne hippies vega food hotspots rome 01587

moderne hippies vega food hotspots rome 01597

  • The Beehive Hostel

Een meer Moderne Hippie-like hostel dan The Beehive bestaat denk ik niet! Linda en Steve,  twee sociale rechtvaardigheids- en milieuactivisten, wilden meer dan alleen maar praten over hun overtuigingen en startten in 1999 dit eco-hostel, vlakbij station Termini. Ze recyclen zo ongeveer alles, maken schoon met natuurlijke producten, koken vega(n) maaltijden en doneren kleding en toiletartikelen aan het lokale vluchtelingencentrum.

Ik voelde me hier meteen ontzettend thuis. In de lounge werd gitaar gespeeld en in de tuin zaten reizigers een wijntje te drinken onder de grote vijgenboom. Ik schoof aan bij het pay-as-you-like familiediner en volgde een workshop pasta maken. Ook was ik fan van hun ontbijtjes: scrambled tofu op zelfgebakken zuurdesembrood (met als toetje warme havermout met appel, kaneel en homemade granola, gewoon, omdat het vakantie was.)

The Beehive Hostel
Via Marghera 8

moderne hippies vega food hotspots rome 01408

moderne hippies vega food hotspots rome 01402

moderne hippies vega food hotspots rome 01399

Hier lees je deel 1 van mijn reisverslag: 7 x Hotspots in Rome!
Naar welke foodheaven zou jij willen?

Liefs, Suus

Duurzaam reizen - boek - Zoë van Liere

Lees ook:

Je kunt Suus persoonlijk volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.