Rome, de stad waar je door de eeuwen heen wandelt. Waar het Italiaans door de straten zingt en de pizza’s het allerlekkerst zijn. Toen ik naar een congres in deze schitterende stad ging besloot ik drie dagen langer te blijven, in m’n uppie. Love it!

Dit was mijn tweede keer in deze stad (toch nuttig, dat muntje in die fontein), dus ik heb de toeristische hotspots nu overgeslagen. Tijdens deze trip ontdekte ik een heel andere kant van Rome: botanische wereldtuinen, vintage winkels, moderne kunst en kunst van.. menselijke botten. Check hier mijn zeven must sees!

1. MACRO

Het Museo d’Arte Contemporaneo di ROma, bestaat uit vier musea: twee bevinden zich in een oude bierbrouwerij en twee in een voormalig slachthuis, aan de andere kant van Rome. Alleen de architectuur van de gebouwen is al een bezoekje waard. En waar in deze immense historische complexen vroeger de brouwketels stonden, staan nu imponerende sculpturen en installaties.

Het andere grote museum voor moderne kunst is MAXXI (Moseo Arti del XXI Secolo, kunst uit de 21e eeuw). Dit museum heb ik niet bezocht, maar er wel goede recensies over gelezen. Check bij beide musea vooraf even of én welke tentoonstellingen er zijn.

Macro
Via Nizza 138
Gratis entree

moderne hippies hotspots rome 01276-2

moderne hippies hotspots rome 01291

moderne hippies hotspots rome 01284-2

2. Torre Argentina – Cat sanctuary

Oftewel: de poezenhemel! Waar ooit Romeinse keizers regeerden, heersen nu de katten. Hier viel ik van de ene verbazing in de andere. Eerst bewonderde ik deze verlaten archeologische plek, waar ik toevallig langsliep. Toen zag ik één poes chillen tussen de ruïnes. Cute. Daarna nog eentje. En ineens zag ik ze overal. Blijkt dat hier, verstopt achter een van de muren, een ondergrondse kattenopvang zit.

Een van de vrijwilligers vertelde me dat alle zwerfkatten in Rome hier welkom zijn. Ze worden geregistreerd, geneutraliseerd, gevaccineerd en vooral heel veel geknuffeld. En als ze in het laatste geen zin hebben, kunnen ze zonnen op de eeuwenoude tempels, die verboden terrein zijn voor mensen. Deze Roma cats hebben het prrrrrima voor elkaar.

Torre Argentina
Op de hoek van Via di Torre Argentina & Via Florida
Elke dag geopend voor bezoekers

moderne hippies hotspots rome 01480

moderne hippies hotspots rome 01497

3. Mercato Monti

Elke zaterdag en zondag is het feest in de leuke wijk Monti: Mercato Monti is er weer! Wat begon als een paar kraampjes waar winkels hun oude artikelen verkochten, is uitgegroeid tot één van de populairste weekendmarkten in Rome.

Hier vind je vintage- en designerkleding, handgemaakte sieraden, interieurspullen, servies, schilderijen, illustraties, haarbanden, alles. Ik kocht hier bellissimo high heels, handmade in Italy. Voor een prima prijsje!

Mercato Monti
Via Leonina 46
Gratis entree

moderne hippies hotspots rome 01240

moderne hippies hotspots rome 01235

4. Botanical Garden Museum

Deze orto botanico behoort toe aan de Sapienza Universiteit in Rome en is dé plek als je de drukte in de stad even wilt ontvluchten.

Op 12 hectare grond maak je een reis door de diverse, kleurrijke wereld van bomen, planten, struiken en bloemen. Meer dan 7000 soorten kom je tegen in deze botanische tuin, van zeldzame orchideeën tot de hoogste palmbomen. Ik was de enige die hier rondliep en dat was door al die verlaten fonteinen, dichtbegroeide kassen en vergane Franse tuinhuizen nog best spooky…

Botanical Garden Museum
Largo Cristina di Svezia 24
Entree: € 8,00

moderne hippies hotspots rome 01540-2

moderne hippies hotspots rome 01556-2

moderne hippies hotspots rome 01580

5. Twice Vintage

Twice zit in de wijk Trastevere, aan de overkant van de Tiber. Trastevere vind ik een van de gezelligste buurten in Rome, vol studenten, barretjes en mooie pleinen. En fijne vintagewinkels dus!

Twice verkoopt kleding (ook voor mannen) en accessoires van de ’20s tot de ’90s. Geen spotgoedkope winkel, maar denk aan schatten zoals Versace jurken en Gucci tassen voor 50 euro, in hele goede conditie. Oh, en de twee zussen die de winkel runnen, zien er stúnning uit in hun vintage outfits.

Twice
Via di San Francesco a Ripa 7

moderne hippies hotspots rome 01522

moderne hippies hotspots rome 01512

6. Pifebo Vintage

Nog zo’n leuke tweedehandswinkel is Pifebo: alsof je een high school in de jaren ’80 binnenstapt. Baseballjacks, oude schooltassen, high waisted Levi’s en retro zonnebrillen – met nieuwe glazen erin. En als je van eighties muziek houdt (not me): een hele fijne playlist.

Pifebo heeft drie filialen. Vlakbij deze winkel zit er een waar je de kleding per kilo koopt en er zit nog een grote vestiging in de wijk San Giovanni, tussen de lokale wijnbarretjes en ver weg van het toerisme.

Pifebo
Via dei Serpenti 135 (hier was ik)
Via dei Serpenti 141 (Kiloshop)
Via dei Valeri 10 (San Giovanni)

moderne hippies hotspots rome 01161-2

moderne hippies hotspots rome 01156-2

7. Cripta dei Frati Cappuccini

Tja. Wat kan ik hierover zeggen… Misschien dat het zowel het meest lugubere als het meest fascinerende is dat ik ooit heb gezien?

Deze crypte is gebouwd in de 16e eeuw toen ruimte op het kerkhof moest worden gemaakt. De botten van ruim 4000 monniken werden opgegraven en gebruikt om deze grafkelder te versieren. In een gang van veertig meter loop je langs lampen van ruggenwervels, lijsten van ribben en waaiers van schouderbladen. Deze kunst symboliseert het leven en de dood en de vergankelijkheid van het bestaan.

Bij de eerste creatie staan de woorden: ‘You are what we used to be and we are what you will be’. En geloof me, dat komt wel binnen als je in een ruimte bent met duizenden dode mensen…

Cripta dei Frati Cappuccini
Via Vittorio Veneto 27
Entree: € 8,50

20190316_172424-2

Maar euh.. je was in Italië en je schrijft niét over eten?! Don’t worry. De Italiaanse gerechten die ik at waren namelijk zó zalig, dat ik er een apart artikel aan wijd: 6 x het lekkerste vega(n) food in Rome!

Liefs, Suus

Lees ook:

Je kunt Suus persoonlijk volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.