Berlijn Hotspots 3

Steden zijn op zoveel manieren te ervaren. Dit was de derde keer dat ik op citytrip naar Berlijn ging en omdat ik de dagen volledig anders invulde dan voorgaande jaren, leek het alsof ik wéér in een andere stad was. Dit keer ontdekte ik de hippie side of Berlin; creativiteit, vintage, duurzaamheid en soul food!

1. East Side Gallery

Op dit deel van de voormalig Berlijnse muur hebben 118 kunstenaars zich uitgeleefd. Meer dan een kilometer aan street art! Het is nu de langste openluchtgalerie van de wereld, een veel betere bestemming dan de Berlijnse Muur ooit had. Veel schilderingen gaan over de politieke ontwikkelingen in 1989 toen de DDR veranderde van dictatuur naar democratie. En deze vrijheid is terug te vinden in de hele stad! Ik ken geen stad die vrijer, creatiever en meer open-minded is dan Berlijn.

Berlijn Hotspots 13

Berlijn Hotspots 1

Berlijn Hotspots 12

Mühlenstraße
Metrohalte: Warschauerstrasse (U1)
Open: 24/7
www.eastsidegallery-berlin.de

2. Urban gardens

Berlijn wordt de laatste jaren opgefleurd door urban gardens. Grote stukken ongebruikte concrete jungle zijn door locals omgebouwd tot moestuinen. Vaak worden de planten hier verbouwd in kratten. Zodra de kavel verkocht is, gaan -hop- de kratten op de fiets en verhuizen naar een ander leeg stekkie. De groenten, fruit en kruiden die worden verbouwd, kan iedereen oogsten. Als je het maar even meldt (en betaalt) in de Verkaufscontainer. Tussen de bomen staan tafeltjes waar we chillden met een kopje thee van zelfgeplukte munt. Een oase van rust in de grote stad.

Berlijn Hotspots 2

Berlijn Hotspots 14

Berlijn Hotspots 11

Berlijn Hotspots 8

Allmende Kontor,
Mauergarten,
Prinzessinnengarten,
und so fort.

3. Supermarché

Net als Zoë heb ik besloten om alleen nog maar duurzame fashion te kopen. Helaas is die zoektocht niet altijd gemakkelijk, als je niet alleen basics wilt dragen. Had ik even geluk dat het in groen walhalla Berlijn ook nog eens Faire Woche bleek te zijn. De jacht werd geopend! Het jurkje (People Tree) op de foto hierboven kocht ik bij Supermarché, een winkel vol fairtrade, bio & handmade kleding en woonaccessoires. Love it!

Wienerstrasse 16
Metrohalte: Görlitzer Bahnhof (U1)
Open: ma-vr: 11.00 – 19.00 uur, za: 11.00 – 18.00 uur
www.supermarche-berlin.de

4. Original Unverpackt

Naast Supermarché zit Original Unverpackt, een verpakkingsloze supermarkt. Milena en Sara, de twee rockstar chicks en eigenaressen, konden in 2014 door crowdfunding hun idee uitvoeren. Het winkeltje is klein, maar bevat toch meer dan 500 producten, waaronder de Ruby Cup en lippenpflegekugeln (Wat? Lipbalm. Wow, Duits…). Oliën, crèmes, noten: alles zit in grote buizen en vaten waar je uit kunt tappen in je gerecyclede tas of fles. Zero waste!

Berlijn Hotspots 6

Berlijn Hotspots 7

Wienerstrasse 16
Metrohalte: Görlitzer Bahnhof (U1)
Open: ma-za: 09.30 – 19.30 uur
www.original-unverpackt.de

5. Tempelhof

Onze tasjes werden hier volgepropt met brownies, smoothies en bananenchips. Op zoek naar een picknickspot! En daar is toevallig in Berlijn een wel heel bijzonder exemplaar van: Flughafen Tempelhof. Dit vliegveld werd tot 2008 gebruikt. En het ligt midden in het centrum! Bizar. Dankzij een referendum werd de luchthaven gesloten en teruggebracht naar een stadspark, net als het was in de jaren ’20. Revive old times! We wandelden op de landingsbaan tussen de skaters, fietsers en vliegeraars en genoten van het onwerkelijke uitzicht. Een enorme uitgestrektheid, en dat midden in the city. Quite impressive!

Berlijn Hotspots 10

Berlijn Hotspots 5

Berlijn Hotspots 4

Tempelhofer Damm
Metrohalte: Paradestrasse (U6)
Open: zonsopkomst – zonsondergang
www.thf-berlin.de

Berlijn Hotspots 9

Check hier al mijn artikelen!

Tip! Schaf de Do It Yourself City Journal aan als je naar Berlijn gaat.

Meer over Berlijn lezen? Lees ook Zoë’s Travel Diary over street art, clubs en historie.

Hoe graag wil jij nú naar Berlijn vertrekken?