Festivalreport MadNes // Dansen, surfen en uitwaaien op Ameland

Zodra ik in Holwerd een voet op de boot zet, laat ik mijn daily issues achter me. Ik ben namelijk onderweg naar het MadNes Festival op Ameland! En ondanks de wat mindere weersvoorspelling, heb ik hier weer niet-normaal-veel zin in. Want hierom is dit feestje my favorite party of the year:

moderne hippies madnes festival02387

moderne hippies madnes festival02343-2

Workshops

Eén van de dingen die MadNes zo tof en uniek maakt, zijn de meer dan 50 sport- en cultuurworkshops die je kunt volgen: van golfsurfen, acroyoga en brandingraften tot beatboxen, slacklinen en fotograferen.

Ik start met een geleide strandmeditatie. En ja, we worden natgeregend. En ja, we worden gezandstraald. Maar ja, we kunnen de les ‘accepteren van de omstandigheden’ wél meteen in de praktijk brengen.

De workshops zijn geen laffe try-outs, maar een vol uur intensieve training met goede begeleiding. Waar je op een ander festival ‘s middags al je eerst biertjes wegtikt, kun je hier dus wat liever zijn voor je lijf voordat je je weer in een moshpit stort. Fijn!

moderne hippies madnes festival02269

moderne hippies madnes festival02220

moderne hippies madnes festival02268

Music, please!

Na wat duikjes in de zee (lastig hoor, op een board blijven staan…), duiken we nu de Hoempert en de Barones in. In deze festivaltenten barsten de feestjes rond acht uur ‘s avonds los. En hoe! Wat er gebeurt als Gallowstreet, een Amsterdamse brass/hip-hop/funk/house-band optreedt, is niet te omschrijven. De he-le tent staat op z’n kop. Mensen gaan zelfs op een surfboard het publiek over: crowdsurfen zoals crowdsurfen bedoeld is.

Benieuwd naar de rest van de line-up? Hier vind je de fijne Spotify-playlist van MadNes!

moderne hippies madnes festival02248

moderne hippies madnes festival02226

moderne hippies madnes festival02228-2

Lucky People Centre

De zaterdag begint ietwat brak. (Hmm, ik zie een terugkerend patroon.) Gelukkig wordt de Hoempert, de tent waar ik gisteren nog stond te springen, overdag omgetoverd tot het vreedzame Lucky People Centre. Hier naai je haarbanden, soldeer je muziekboxjes, rijg je armbanden, hoelahoep je rond, blaas je bellen en koop je vintage bikini’s. Ik kleur een uur lang een mandala in en ben weer helemaal uitgebrakt zen.

moderne hippies madnes festival02273-2

moderne hippies madnes festival02293

moderne hippies madnes festival02284

moderne hippies madnes festival02288-2

moderne hippies madnes festival02302

Eco-friendly

Het festivalterrein grenst aan Sjoerd, het meest duurzame strandpaviljoen van de Waddeneilanden. Het regent, dus fijn om hier binnen een drankje te kunnen doen. Als we de trap oplopen, zien we vier paar fietsende beentjes. Wat blijkt: de Nick Balcombe Greenstage in Sjoerd wordt volledig voorzien van wind-, zonne- en…. fietsende bezoekersenergie. Doortrappen voor die deuntjes!

Later die dag durven we het ook aan om wat te drinken bij From Waste To Taste: een volledig circulaire sanitaire voorziening met douche, wastafel en toilet. Alles wat door de afvoerputjes en het toilet vloeit, wordt hergebruikt. Tot het een kopje muntthee is, bijvoorbeeld. Hun ambitie is om in derdewereldlanden voor sanitaire voorzieningen en daardoor voor schoon drinkwater te zorgen. Plassen voelde nog nooit zo goed! En die thee? Gewoon niet teveel over nadenken ;-).

moderne hippies madnes festival02383

moderne hippies madnes festival02339

Strand

MadNes is volledig versmolten met het strand en de zee. Ben je even klaar met de drukte, loop je binnen no-time op een uitgestrekt stuk strand. Het is zondag en we besluiten een lange strandwandeling te maken en een powernap te doen in de duinen, voordat we naar de laatste backflips in de BMX-eindshow gaan kijken. Zo fijn!

moderne hippies madnes festival02332

moderne hippies madnes festival02336

moderne hippies madnes festival02237

En dan… wordt het eiland steeds kleiner en kleiner. We zitten op de boot terug. Dag Ameland, MadNes, festivalleven. Zelfs in de regen ben je awesome. Tot volgend jaar.

moderne hippies madnes festival02396

Liefs, Suus

Lees ook:

Je kunt Suus persoonlijk volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.