De weken tussen Sinterklaas en Kerst kunnen aanvoelen als een race tegen de klok, met feestdagen, borrels van werk en volle winkels. Hoe behoud je je zen te midden van al deze chaos?

Mediteer. Stop júist niet in een periode van drukte, waarbij je je voorneemt in het nieuwe jaar weer van start te gaan. Vandaag: enkele typische winter-momenten waar je een portie mindfulness aan toe kan voegen:

Shoppen in een volle winkel

Je hebt een waslijst aan cadeaus en fietst voor je schoonouders naar De Bijenkorf en voor je zus naar de Sissy-Boy. Overal is het veel te druk en sta je veel te lang in de rij. Probeer er dit jaar eens anders naar te kijken: op het moment dat je in de rij te wachten staat, pak je je moment om écht even tot adem te komen. Bedenk of je alle cadeaus die je koopt écht moet/wil kopen en geef je geld mindful uit. Iets dat kan helpen: heb het maximumbedrag aan cash bij je, zodat je niet meer uitgeeft dan je van plan was.

Als de volle winkel je sowieso teveel wordt, weeg dan af of je niet beter een ervaring cadeau kan doen – iets waar jullie samen van kunnen genieten, in plaats van nog meer spullen te kopen. Neem je nichtje mee naar het Nijntje-museum, biedt aan een heerlijke maaltijd te maken voor je moeder en neem je vriendin mee naar het theater. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat een ervaring-cadeau veel meer plezier geeft dan materialistische cadeaus.

Cadeaus inpakken

Probeer een meditatieve bezigheid te maken van het inpakken van een cadeau. Koop mooi papier, leuke tape en andere goodies om het geheel extra mooi te maken. Zorg ervoor dat je dit gedeelte niet gehaast, op de ochtend van de feestdag, zélf moet doen; maak er echt even tijd voor. Probeer leuke vormen te maken met het papier en maak zo echt een ‘kunstwerkje’ van je cadeautje.

En hey, als je al een hekel had aan cadeaus kopen/inpakken en je gaat voor de ervaring-cadeaus, hoef je dit gedeelte helemaal niet op te pakken. Adem in, adem uit. Relax!

Drukke wegen

Mediteren tijdens autorijden is hartstikke gevaarlijk, dus haal dat idee maar vast uit je hoofd. Wat je wél je kunt doen, is één tot twee minuten mediteren voordat je gaat rijden. Je zult merken dat je veel rustiger en beter rijdt. Sommige mensen vinden het ook fijn iets eerder te vertrekken, en juist in de auto te mediteren bij aankomst van locatie. Zo kan je de chaotische, volle weg letterlijk achter je laten.

Een feestje organiseren

Ieder jaar vind ik het leuk om een kerstborrel of -feestje te organiseren, maar op het moment of de dag erná bedenk ik geregeld: waarom doe ik dit ook alweer? Een paar dingen die kunnen helpen, is dat je niet van jezelf moet vragen een picture-perfect feestje te organiseren, met perfect eten en een perfect huis. Probeer je in plaats daarvan te focussen op conversaties en een moment vieren dat je met z’n allen bent. Laten we wel zijn: ze zijn waarschijnlijk (hopelijk) blijer om jou te zien, dan je huis.

Voordat je gasten arriveren, is het wijs een paar minuten te pakken om te focussen op je ademhaling en in te zien hoe je je voelt. Wees ook niet bang tijdens het feestje hetzelfde te doen, ga dan gewoon even naar je slaapkamer. O ja, en vraag de anderen zelf hun drankjes in te schenken of een oogje in het zeil te houden voor die taart in de oven.

Als bovenstaande je allemaal teveel wordt, bedenk dan dat het door de drukte zó weer januari is 😉 Doe je trouwens al mee met onze mindfulness-winactie? Check ‘m hier.

Het is Meditation Monday! Heb je de andere artikelen gemist? Check dan:

Je kunt mij persoonlijk volgen op Instagram en YouTube.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter.

Foto: Unsplash