Mediteren en écht stil zijn: hoe doe je dat?
Voor mij is in stilte mediteren het echte mediteren. Niet iemand die je begeleidt; in stilte ben je écht met jezelf.

Maar hoe leer je in stilte te mediteren?
Ik heb het mezelf “gewoon” thuis aangeleerd door het enkel te doen.
In drukke periodes leerde ik mezelf aan om iedere ochtend, direct na het opstaan, 5 minuten in stilte te mediteren. Vijf minuten klinkt niet lang en is in wezen ook niet zo lang, maar het was genoeg om mijn geest tot rust te laten komen voor de dag die zou komen. Hierdoor raakte ik gewend aan stilte en begon ik stilte extreem op prijs te stellen.

Ik vond het vroeger vreselijk als mijn vader de radio in de auto uitzette of geen muziek in de woonkamer wilde horen. Ik begreep het niet, want ik wilde altijd iets op de achtergrond horen. Nu kan ik door meditatie stilte veel meer waarderen. Vooral mét de meditatie. Ik hoor mezelf. En het is de enige periode van de dag dat ik echt met mezelf ben, zonder enige afleiding.
(Neemt niet weg dat ik daarna nog steeds bijna altijd muziek op heb staan, dat is immers ook mijn “zen”.)

Het voordeel aan het leren van mediteren via een app of YouTube, is dat je weet wat de kern van mediteren inhoudt. Zo kan je tijdens in stilte mediteren de volgende dingen onthouden:

  • Probeer je gedachten te zien als wolken, die langskomen en weer weggaan. Zonder oordeel.
  • Het is niet erg als je gedachten afdwalen of dat je opgaat in een gedachte, kom dan weer terug naar het hier en nu en probeer de gedachte weer los te laten.
  • Voordat je begint, kan het goed zijn even een paar keer flink in en uit te ademen. In door de neus, uit door de mond.
  • Spring niet direct op na de meditatie, maar neem nog heel even de tijd om te kijken hoe je je voelt. Probeer op een rustige manier aan je dag te beginnen.

Zodra je tijdens de meditatie in “niemandsland” belandt, het moment waarop je letterlijk aan niets denkt en je brein helemaal open aanvoelt, dan weet je dat je puur aan het mediteren bent. Binnen no-time komt er weer een gedachte voorbij, maar ook dát is niet erg.

Kwestie van oefenen dus. Trial and error en blijven doorzetten.

Het is Meditation Monday! Heb je de andere artikelen gemist? Check dan:

Ik hoop dat je net zoveel geniet van Meditation Monday als ik. Ik vind het heel leuk enkele belangrijke vragen te behandelen. Heb jij iets wat ik in de toekomst kan behandelen? Laat het hieronder weten of stuur me een mailtje! Heel veel succes tijdens deze leerzame rit!

Je kunt mij persoonlijk volgen op Instagram en YouTube.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter.

Foto door: Justpixel Photography