Zoals jullie vorige week konden lezen, ben ik helemaal verliefd op Zuid-Afrika. In deel één over de Verborgen Juweeltjes van Zuid-Afrika vertelde ik jullie over mijn juweeltjes in Kaapstad: de stad waar ik in 2010 heb gewoond en iedere week naar terug verlang. Natuurlijk maakte ik tijdens m’n verblijf de nodige uitstapjes en heb ik met mijn familie en huisgenoten het land mogen ontdekken. Een paar van de juweeltjes van die reizen deel ik vandaag met jullie.

Verborgen Juweeltjes van Zuid-Afrika

Op mijnzuidafrika.nl/juweeltjes kun je nu jouw Verborgen Juweeltjes van Zuid-Afrika delen, en daarmee 2 tickets naar Zuid-Afrika + 3 overnachtingen in een luxe lodge in Phinda Private Game Reserve winnen! Heb je geen Verborgen Juweeltjes omdat je er nog niet bent geweest? Dan kun je je drie favoriete Verborgen Juweeltjes van anderen uitkiezen en maak je net zoveel kans op de prijs. Ik zou het wel weten ;)!

1. Route 62 & Garden Route

De eerste weken van mijn verblijf in Zuid-Afrika reisde ik een paar weken met mijn zus. We huurden een auto en reden de Route 62 en de Garden Route. Tijdens deze routes zijn er genoeg prachtige spots om voor te stoppen, maar alleen al de reis is prachtig genoeg om eens te doen. Wat heb ik daar mooie herinneringen aan overgehouden! Geweldige uitzichten, rotsen, bergen, townships, wilde natuur: je vindt er enorme contrasten. De infrastructuur is uitstekend en eigenlijk zie je door middel van deze route geheel Zuid-Afrika in een notendop.

Route 62 and Garden Route

2. Addo Elephant Park

We eindigden de Garden Route bij Addo Elephant Park. Nu is Kruger Park natuurlijk ook echt een juweeltje, maar bij Addo Elephant Park is het allemaal iets kleiner, waardoor de kans groter is dat je een dier redelijk snel ziet. Dit was het park waar ik voor de eerste keer een olifant zag: ik was in complete extase. Omringd door natuur. Puur Afrika. Wauw!

Addo Elephant Park

3. Crystal Pools, Gordon Bay

Wat was dit een heerlijke verrassing en typisch waar Zuid-Afrika voor staat: op nog geen uurtje rijden van Kaapstad waande ik me opeens tussen tig watervallen. Het maakt het extra leuk omdat je er een echt ‘dagje uit’ van kunt maken: je maakt eerst een hike van ongeveer een uur, waarna je bij allerlei watervallen terecht komt. Je loopt eigenlijk (na dit uur) van de een naar de andere waterval. Op een warme dag kan het wel druk worden, waardoor het net een zwembad lijkt. Ga daarom wat vroeger of bijv. doordeweeks; dan heb je in ieder geval de locals niet. Als ik het me goed kan herinneren, zijn er in totaal zo’n 8 watervallen te bezoeken. Fantastisch!

Crystal Pools

4. Sederbergen

Een van de beste en mooiste herinneringen bevindt zich in Oasis Backpackers en de omgeving van de Cederberg Mountains; een gedeelte van Zuid-Afrika dat niet ontzettend bekend is bij toeristen. Het is beroemd voor spectaculaire landschappen en rotsvormingen evenals de alsmaar zeldzamer wordende Clanwilliam Cederboom. Ik heb er een hike van 9 uur gemaakt, die we konden lopen omdat de eigenaar van Oasis op een A4’tje de hike had uitgetekend. Het was dus letterlijk zoiets als: “ga bij de derde boom rechts en spring van de tweede rots af naar de volgende berg”. Vraag dus om de getekende hike bij de eigenaar van Oasis, ga met een groep vrienden, chill bij het mini zwembadje en heb het gevoel alsof je met elkaar even alleen op de wereld bent. De Sederbergen liggen op een paar uur rijden van Kaapstad; de weg ernaartoe is alleen al prachtig (neem dan wel de weg binnendoor!).

Sederbergen

5. Stellenbosch en Franschhoek

Natuurlijk: Stellenbosch en Franschhoek! WAT een heerlijke en vooral smaakvolle juweel! De omgeving van deze wijnstreek is een plaatje voor het oog. Ga op zoek naar een fijn verblijf in een van de prachtige huizen in Kaaps-Hollandse stijl. Het is ook leuk om een fiets te huren (wel zo verantwoord!) en zo een wijntour te doen. De ambiance is luxe, rustig en prachtig, met alleen maar heerlijke wijn, wijn en wijn. Gotta love it.

Stellenbosch

6. Blyde River Canyon

Mega indrukwekkend: geen enkele – werkelijk waar geen enkele – foto laat zien hoe machtig groot en mooi dit natuurgebied is. Totdat je er zelf staat… Pure magie. De Blyde River Canyon maakt deel uit van de Panoramaroute. Het is een enorme kloof met kliffen en rotsplateaus in bijzondere vormen. De route begint bij Bourke’s Luck Potholes – een aantal indrukwekkende rotsformaties en kleine watervallen. Op het moment dat ik er zelf rondliep had ik eigenlijk niet door dat ik er was, zo groot en onwerkelijk was dit gebied. Prachtig!

Blyde River Canyon

Q: Wat is jouw verborgen juweeltje van Zuid-Afrika? Vergeet niet mee te doen aan de winactie en kans te maken op een reis naar dit geweldige land.

Liefs, Marte

// Je kunt me volgen op op InstagramTwitter, Facebook en Bloglovin’

Dit artikel is in samenwerking geschreven met Verkeersbureau Zuid-Afrika.
Lees de disclaimer voor meer info.