Half juni is het weer zover: tien dagen lang festivallen op Terschelling! Of een weekendje, alles kan en mag op Oerol. De naam van het festival is afgeleid van het woord “overal” in het Terschellings dialect. Het duidt de tijd van het jaar aan dat het vee overal op het eiland werd losgelaten om te kunnen grazen. Same same, but different: wij eten geen gras, maar drinken bier.

Een eiland als podium. Dit bijzondere theaterfestival viert dit jaar alweer haar 37e editie. Maar wat is er nou precies allemaal te doen aan de overkant van de Waddenzee? Hier zijn vijf redenen waarom jij na het lezen meteen een Oerol-festivalbandje scoort!

Oerol 2017 © Moon Saris
Foto: Moon Saris

1. Een (goedkoop) festivalbandje is al genoeg

Een onderwater lichtshow. Een pop-up strand-rave. Een concert in een paardenstal. Op Oerol gebeurt het allemaal, overal en tegelijkertijd. En met het festivalbandje alleen al, kun je (bijna) overal naartoe. Het verschaft je toegang tot de festivalterreinen, kunstprojecten, straattheater, colleges en muziekoptredens op geheime plekken in het bos. Eigenlijk tot alles wat geen theater is, want daarvoor koop je per voorstelling een kaartje. Ik dacht altijd dat Oerol heel prijzig was, maar zo’n 10-daags festivalbandje heb je dus al voor 25 euro!

2. Culture meets nature

Met het project Oerol Expedities wordt met culturele landschapskunst de schoonheid van het Waddengebied (ons eigen UNESCO Werelderfgoed!) herontdekt en vergroot. Het hele jaar door vinden grote kunstprojecten in dit gebied plaats en Oerol is hiervoor het laboratorium. Je vindt er kunstwerken waardoor je met spiegels de wereld als een insect ziet, loopt door labyrinten op het wad en ziet imposante installaties soepel meebewegen met de getijden.

3. Fijne plekjes all over the place

Stel je voor: je loopt op een leeg strand, kilometers zand en leegte voor je. De wind in je haar en de zon op je huid. Stilte om je heen en in je hoofd. In de verte zie je wat gebeuren op het strand. Je loopt ernaartoe en voor je het weet ben je ineens op het leukste feestje van het jaar beland. Precies dát is Oerol. En van dit soort fijne plekjes vind je er dus meer dan 50, verdeeld over het eiland. Sommige plekken liggen alleen wel drie kwartier fietsen van elkaar af. Huur dus zo’n stalen vriend, anders kom je nergens.

Oerol 2014 - © Saris & den Engelsman
Foto: Saris & den Engelsman

4. Kloppende harten

Zadelpijn van al dat fietsen? Blijf dan lekker hangen op één van de kloppende festivalharten.

Het middelpunt van de aarde is deze dagen de Westerkeyn.  Hier volg je colleges, voer je ochtendgesprekken en ga je los op De Likt,  Afterpartees en KOFFIE. En het Bostheater is na vier jaar terug! Artiesten die normaal volle zalen trekken, geven midden in het bos optredens die zo intiem zijn, dat Maaike Ouboter, Tim Knol en I Am Oak bijna kunnen fluisteren. In kloppend hart de Betonning, het open air laboratorium, kom je voor vega(n) food, Convoi Exceptional en Arp Frique & Family. Alvast in the mood komen? Hier luister je de chille Spotify-playlist van Oerol 2018!

5. Let’s go deep

Kampvuur, like-minded mensen en wijntjes nodigen natuurlijk uit voor een heerlijk potje filosoferen. Inspiratie daarvoor doe je op bij het Verdiepingsprogramma. Spokenwordartiesten en columnisten bespreken actuele thema’s, wetenschappers geven colleges en bij theatervoorstelling ‘Kotsen in een ventilator’ leer je wat je moet doen als je veel te zeggen hebt, maar niemand wil luisteren.

Oerol 2017 © Moon Saris
Foto: Moon Saris

Oerol 2018 vindt plaats van 15 t/m 24 juni. En de kaartverkoop voor de theatervoorstellingen is nog niet begonnen: dinsdag 29 mei gaat ‘ie van start! Krijg je stress van het regelen van de boot, overnachting, fietsen, theaterkaartjes, aaargh? Sinds twee jaar zijn ook all-in arrangementen te koop!

Alvast een voorproefje? Hier kun je wegdromen bij de fijne aftermovie van vorig jaar!

Wij zijn er ook! Samen dansen op het strand?

Liefs!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Oerol. Net als alle artikelen die we maken, staat onze boodschap, interesse en enthousiasme in het verhaal centraal. Deze samenwerking maakt het mogelijk om nog veel meer moois te maken voor de community. Heb je vragen over hoe we samenwerken met merken? Stuur ons dan gerust een mailtje.

Meer festivalartikelen lezen? Hier vind je ze allemaal!
Deze al gelezen? 6 x Hippie Hotspots in Friesland en 5 x Tips voor Friesland

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.