Heb je na 35 jaar eindelijk het concept ‘travelling light’ onder de knie, ga je een maand naar Bali met een baby van vijf maanden. Dat is dus al één backpack tot de nok gevuld met luiers! Dat doe ik volgende keer echt anders. Net als de kinderwagen, die hoeft ook niet meer overal mee naar toe. Mijn succesjes en missers heb ik voor je opgesomd in deze ultieme inpaklijst (met wat specifieke Bali tips!).

Duurzaam reizen - banner

Basis inpaklijst

 • Ergobaby 360 – met stip op #1

Handige draagzak waarin je baby zowel prettig kan slapen (gezicht naar je toe) of de wereld in kijkt (geschikt voor kinderen van 3,2-20kg).

 • Dr Bronner – All in One

100% natuurlijke zeep voor het wassen van je baby, jezelf en de vieze was.

 • Luiers & billendoekjes

Overal te koop, maar lang niet altijd zo kwalitatief goed als in Nederland. Neem sowieso voldoende mee voor de eerste dagen. Ga je lang weg? Neem dan ook luiers mee voor de nacht (met 12 uur-garantie) en koop de rest lokaal.

 • Kunstvoeding

Krijgt je kindje kunstvoeding? Neem dan meer dan voldoende (opvolg)melk mee voor de gehele periode. Zo voorkom je dat je baby op reis moet wennen aan een ander soort voeding. Daarbij is het in sommige landen – zoals Indonesië – vrij lastig om voeding zonder toegevoegde smaakjes te vinden. Meerdere flesjes mee nemen loont, anders blijf je steriliseren (namelijk na elke fles in landen zonder drinkwater uit de kraan).

 • Vaste voeding

Met het stoomnetje, schilmesje en de houten stamper van Dille & Kamille kun je net zo makkelijk (oefen)hapjes maken als met je vertrouwde elektronische stomer/mixer.

 • Speeltjes

Beperk het tot 3 stuks. Laat je baby ook de natuur en omgeving ontdekken en denk aan de SSZ tip van Rianne!

 • Medicijnen

Kinderparacetamol (zowel zetpil als vloeibaar), ORS voor kids, thermometer en zoutoplossing.

 • The usual

Heel wat hydrofiele doeken. Ik pak 3 grote, 3 normale en 3 spuugdoeken in, ongeacht de periode. En vergeet het paspoort van je kindje en vaccinatieboekje niet.

leonie reizen met kids - moderne hippies-1-4
Sophie de Giraffe reist overal mee naar toe.

Tropische must haves

 • Muggen bescherming

Bijvoorbeeld de mugwerende stickers van Mosquitos en een 100% natuurlijke antimuggen spray. Liever zonder DEET dus, veel te heftig en chemisch voor zo’n kinderhuidje. Op Bali verkopen ze veel natuurlijke mugwerende producten op basis van essentiële oliën, bijvoorbeeld bij Alchemy Cafe in Ubud.

 • Zonnebrand, factor 50+

Favoriet is Lovea 50+ for kids. 100% natuurlijk en vrij van parfum en parabenen. Laat in het begin een licht wit waasje achter, waardoor je weet waar je wel/niet gesmeerd hebt.

 • Medicijnen

Afterbite for kids en een tekenverwijderaar zijn handig.

 • Kleding van biologisch katoen en/of wol/zijde mix.

– 1x zwempak met UV-protectie
– 2x zonnehoedjes met UV-protectie
– 3x romper korte mouw
– 2x romper met lange mouw
– 1x bloomers/korte broek
– 1x lange linnenbroek
– 2x katoenen legging
– 1x vestje (voor in het vliegtuig of airco taxi)

leonie reizen met kids - moderne hippies-1

Wel of niet mee? Dat ligt er een beetje aan…

 • Deryan reisbedje

Beschikt je accommodatie niet over een babybedje? Dan is dit lichtgewicht pop-up tentje ideaal. Het is af te sluiten met een muggennet en beschermt tegen zon (geschikt voor kinderen tot 4,5 jaar)

 • Kinderwagen of buggy

Het ideale formaatje voor op reis is de Babyzen YoYo+, want deze buggy mag mee als handbagage. Handig voor een citytrip, maar niet voor plekken waar ze geen voetgangerspaden kennen. Op Bali bleek het superonhandig, maar heeft het – gebruikt als kinderstoel – haar ‘meesleepmoeite’ bewezen.

 • Zwemluiers

Misschien wel zo netjes en in sommige zwembaden zelfs verplicht, maar wij verkozen uiteindelijk toch blote billen of een gewone luier (in het zwempak).

 • Medicijnen

Denk aan wat zou kunnen komen, bijvoorbeeld tandjes. Wellicht is homeopathische tandengel of een bijtring handig om in te pakken.

 • Babyhang mat

Geen bassinetje kunnen bemachtigen? Wel een lange reis? Neem dan een vliegtuighangmat mee. (Geschikt voor kinderen tot 10kg)

leonie reizen met kids - moderne hippies-1-3

Tips & tricks

 • Hou altijd rekening met het niet aankomen van je bagage, dus stop extra voeding, luiers en andere musthaves (zoals je kolfapparaat) in je handbagage.
 • Koop je, net als ik, het liefst tweedehands, check dan Marktplaats voor bijvoorbeeld een draagzak en slaaptent. Let er wel op dat er namaak Ergobaby’s in omloop zijn, die absoluut niet veilig zijn.
 • Installeer thuis alvast een babyfoon app op twee mobiele telefoons.

Voorafgaand aan een maand Bali hadden we er al wat tripjes op zitten. Gelukkig maar, want als ik nadenk over de bagage van ons eerste weekendje weg….  Dit voelt daarom als een heel compleet lijstje, maar het wordt ongetwijfeld aangepast met voor mij nog onbekende producten, nieuwe behoeftes van mijn kind of jullie tips & tricks. Ik hoor ze graag!

Liefs, Leonie

Duurzaam reizen - boek - Zoë van Liere

 Hier vind je ons complete reisoverzicht!

Je kunt Leonie persoonlijk volgen op LinkedIn en op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.