Zanzibar: hét tropische eiland van Afrika. Het eiland van ‘hakuna matata’! Ik ging er deze winter heen en heb er intens genoten. Alle vragen die ik na mijn bezoek kreeg zet ik vandaag voor je op een rij:

Hoe is het weer daar?

Zanzibar heeft een tropisch moessonklimaat met veel neerslag gedurende het jaar. Er zijn twee regenperiodes: de eerste duurt van maart tot en met juni en de tweede van oktober tot en met januari. De temperaturen liggen er het gehele jaar rond de 30 graden Celsius. De combinatie van de vele neerslag en de hoge temperaturen zorgt voor een hoge luchtvochtigheid.

Wij waren er in de tweede week van maart. Een perfecte week want: nét voor het regenseizoen. We hebben één bewolkte dag gehad, waarbij het alsnog hartstikke warm en aangenaam was.

Wuivende palmbomen, witte stranden en azuurblauw water all over the place.

Wat voor kleding moet ik meenemen? Heb ik iets warms nodig voor de avonden?

Ochtend of avond: het is er altijd warm. Denk vooral aan veel lichte, luchtige kleding. Omdat de luchtvochtigheid hoog is, is dat het fijnste om aan te trekken. Bedenk wel dat, als je in het regenseizoen komt, je iets meer regen-proof kleding meeneemt.

Als je een bezoekje aan de hoofdstad (of een ander dorpje) wilt brengen, is het respectvol wat over de schouders en knieën te dragen (het eiland is Islamitisch).

“Officieel” is het malariagebied, en (vooral ’s avonds) kunnen er veel muggen zijn. Dan is het extra aangenaam een luchtige lange broek en lange mouwen aan te trekken. (En DEET (of, natuurlijk alternatief: eucalyptusolie) op te doen.)

Zanzibar reistips - 8
Stone Town, Zanzibar Stad

Wat zijn echte must see’s/do’s/eats?

In onze beleving is Zanzibar echt een ‘resort-eiland’. Ons resort zat aan de oostkust en bij tours werd je dan ook netjes opgehaald en haalde je nog een paar andere gasten op bij resorts verderop. Dit vind ik persoonlijk altijd jammer, maar soms ‘kan je er maar beter in meegaan’. (Toen ik ooit in een resort-gebied op Jamaica onafhankelijk probeerde te reizen, moest ik alsnog iedere keer in het hotel het avondeten ‘all inclusive’ bijkopen. In dit soort gebieden is soms geen restaurant in de buurt te vinden.)

Via het resort deden we dan dus ook allerlei tours. Dit kan ik erover zeggen:

  • De spice tour vond ik erg leuk: op deze manier leer je over lokale specerijen en tropisch fruit, enz.
  • Deze tour wordt vaak gecombineerd met een bezoekje aan de hoofdstad / Stone Town. Op zich is het aardig om te zien ‘hoe de mensen leven’ maar bereid je voor op aardig wat hectiek, stank en  chaos.
  • Jozani Forest Reserve: mooie (wel redelijk kleine) jungle, met aapjes die alleen op het eiland voorkomen. Deze tour wordt ook wel gecombineerd met de mangrovebossen en een bezoekje aan Prison Island. Dat laatste vonden wij het minste: je bezoekt een soort dierentuin met hele grote schildpadden (zijn er dus niet natuurlijk!) en als je niet teveel wind hebt, kun je gaan snorkelen. Dat kon op onze dag helaas niet; een zwem na deze tour kan echter ook geen kwaad.
    Al met al vonden we deze tour het minste. Later hoorden we echter dat Prison Island het enige gebied op het eiland is zónder zeewier. Wij dachten dat dat vooral bij ons hotel zat, maar het schijnt op heel veel plekken zo te zijn. Het eiland is dus hier en daar minder ‘bounty’ dan de plaatjes je vooraf kunnen doen denken.
  • De ‘Safari Blue’ expeditie wordt overal aangeboden: dan ga je de hele dag snorkelen, zwemmen en lunchen op het strand. Op zich een heerlijk, chill dagje! Ik weet niet of wij pech hadden met hoe de zee stond, maar wij vonden het water wat troebel en zijn misschien iets te verwend met snorkelen… Dus het viel ons ietwat tegen. Verder is het wel een dagje uit. Je ziet prachtige vissen en de lunch is héérlijk.
Zanzibar reistips - 3
De Red Colobus monkey in het Jozani Forest Reserve

Waar wij niet aan toekwamen, maar te gek blijkt te zijn:

  • Je kunt ook met een bootje meezwemmen met wilde dolfijnen (maar met enig geluk, kom je die ook tegen bij Safari Blue!).
  • En ga ZEKER eten bij restaurant The Rock. Google maar. Pinterest plaatje all the way.

Zanzibar reistips - 6

Kan je er goed alleen reizen?

Wij komen zeker nog eens terug om bovenstaande te doen. Al met al is het een heerlijk eiland, erg veilig en wonen er super lieve mensen. Volgende keer wellicht weer in een resort, maar dat we dan wel een auto of scooter zouden huren om iets onafhankelijker te kunnen reizen. Het is relatief goedkoop en het zijn makkelijke wegen (wel veel drempels!). Er zijn alleen weinig wegen, dus soms moet je extra lang rijden omdat je niet anders kan – en dan duurt het extra lang.

Je kunt ook makkelijk een taxi huren (kost ongeveer 70 dollar). Als je bijv. naar The Rock wilt gaan, brengt de chauffeur je heen en weer en wacht ter plekke op je.

Zanzibar reistips - 2

Zijn malariatabletten nodig?

Officieel is het malariagebied, maar wij hebben het niet gedaan. Bij voorkeur doe ik dit sowieso namelijk niet. Aangezien je op een eiland zit en zeker aan de oostkust geregeld wat wind staat, is de kans zeer gering. Sommigen nemen liever het zekere voor het onzekere: deze keuze is aan jou!

Waar zaten jullie?

Wij zaten aan de oostkust in Paradise Beach Resort. Een aangenaam resort!

Zanzibar reistips - 7
Spice tour

Qua geld: kun je daar goed pinnen? Moet je echt dollars meenemen?

Je kunt pinnen in Stone Town; deze tour deden wij op de tweede dag, waardoor we makkelijk de shilling hadden kunnen pinnen. Voor de zekerheid hadden wij dollars in Nederland gepind (wat je vooral op Google overal tegenkomt en als toerist schijnt te ‘moeten’ doen). Je kunt als toerist overal wel met dollars betalen, maar soms betaal je dan relatief iets meer. Om en nabij ons resort konden we niet pinnen (maar wel overal met creditcard betalen), dus het hangt van je tours af of (en wat) je vooraf wilt pinnen of niet.

Zanzibar reistips - 1

Hoe is de WiFi?

Het viel mij in het resort alles mee, zeker nadat ik drie maanden in Zuid-Afrika heb geprobeerd te werken. Maar verwacht niet al te veel. De lokale bevolking zou ‘pole pole’ zeggen… Rustig aan. Ook de WiFi heeft geen haast.

Laatste tip

Zorg dat je het Jambo liedje kent! 😉

Wil je m’n avonturen in beeld zien? Bekijk dan m’n (Engelstalige) vlog:

Kan je de video niet zien? Klik hier.

Bekijk het reisoverzicht voor nog veel meer mooie reisverhalen, reistips, video’s en meer!

Je kunt mij persoonlijk volgen op YouTube, Twitter en Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.