HOTSPOTS

Fijn Plekje // De Kazerne in Eindhoven

De meningen over Eindhoven zijn in mijn omgeving nogal verdeeld. Van ‘troosteloos beton’ tot ‘hallelujaa designheaven!’. You hate it or you love it. Ik kende de stad niet goed. Totdat ik een paar jaar geleden een Eindhovense date had en hij mee meenam naar lichtkunstfestival GLOW. Op zijn oude rammelfietsje zwierden we langs duizend spectaculaire lichtvoorstellingen. Ik keek mijn ogen uit en belandde – met een driedubbele voorwaartse salto BAM! – in de laatste groep. De liefde tussen de meneer en mij ging over, maar de liefde voor Eindhoven bleef bestaan. En vandaag ben ik terug!

Fijn Plekje De Kazerne 1

Koen en Anemoon (hallo mooie naam!) startten in 2006 samen met een vriend een 10-daags pop-up restaurantje in Eindhoven. Het idee: designexposities, huiskamersfeertje, één menu en samen eten aan lange tafels. Zo leuk! Kan dit niet voor altijd? Lieve Gemeente Eindhoven, hebben jullie heel misschien een pand? En daar kwam het paradijs uit de hemel gestort: de leegstaande Marechaussee kazerne, midden in het centrum.

Fijn Plekje De Kazerne 2

Fijn Plekje De Kazerne 3

Fijn Plekje De Kazerne 4

Fijn Plekje De Kazerne 5

Ruim, donker en industrieel, maar door de perfecte (design)verlichting en exposities is de Kazerne enorm sfeervol. Mooi gedekte tafels voor een gigantische open keuken. Als je doorloopt kom je uit bij een tweede expositieruimte, een lab, een shop en eindig je bij een idyllisch binnenplaatsje.

Anemoon vertelde me: ‘Bij design denk ik altijd; het is mooi, maar wat is het nog meer? We willen graag de meerwaarde van de creatieve industrie laten zien. Hoe maak je de wereld een beetje mooier én pak je maatschappelijke kwesties aan?’

Fijn Plekje De Kazerne 6

Fijn Plekje De Kazerne 7

Fijn Plekje De Kazerne 8

Fijn Plekje De Kazerne 9

In het lab werken creatievelingen aan nieuwe inzichten voor maatschappelijke vragen. Hier worden kweekkassen van bureauladen gemaakt en hufterproof-bushaltes ontworpen als oplossing tegen vandalisme. In de shop zag ik prachtig geborduurde kussens liggen die zijn gemaakt door de Wereldwijven: een groep vrouwen uit andere landen die behalve hun cultuur ook hun handwerkskills hebben meegenomen naar Nederland. Door deze artycrafty ladies bij elkaar te brengen ontstaan er niet alleen veel mooie creaties, maar raken zij ook uit hun sociaal isolement.

Fijn Plekje De Kazerne 10

Fijn Plekje De Kazerne 11

Fijn Plekje De Kazerne 12

De Kazerne is bijna klaar. Naast acht hotelkamers wordt er ook een tweede restaurant geopend. Alles volgens het originele idee. And it all started with a dream. 

De inkomsten van de restaurants worden gebruikt om de toegang tot de exposities gratis te houden en de projecten te financieren. Ik ben fan van de Kazerne en dus zat er maar één ding op: heel uitgebreid lunchen in het zonnige binnentuintje, #zwaarleven. De naam van het WiFi-netwerk blijkt het masterplan achter de Kazerne perfect samen te vatten: EAT. DRINK. DESIGN.

Fijn Plekje De Kazerne 13

Fijn Plekje De Kazerne 14

Fijn Plekje De Kazerne 15

Fijn Plekje De Kazerne 16

Ik zou hier naar toe gaan voor: Een verrassende date. Liefde gegarandeerd! (Is het niet voor je date, dan wel voor Eindhoven.) En het is natuurlijk the place to be tijdens de Dutch Design Week (21 t/m 29 oktober 2017).
Waar: Paradijs –what’s in a name!- laan 2-8, Eindhoven. Dagelijks geopend vanaf 12.00 uur.
Leuk weetje: ALLES is te koop in de Kazerne! Van de kleerhangers tot de designcollectie en van de lampen tot het bestek waarmee je eet.
Website: www.kazerne.com

Wie neem jij mee naar de Kazerne?

Liefs, Suus