Surfana Festival: een plek in de duinen van Bloemendaal dat ieder jaar een weekend lang op zijn kop wordt gezet. Dit jaar was het tijd voor mij om de magische kracht achter dit festijn te ontdekken.

Met een rugtas vol verlangen en nieuwsgierigheid zette ik mijn eerste stappen op een voor mij nog onbekend terrein. De zon scheen in mijn gezicht en de zilte wind blies mijn haren voor mijn ogen. De meeuwen leidden mij af en brachten mijn stadse brein tot rust. Ik was er helemaal alleen, maar voelde mij in mum van tijd gedragen door een golf van liefde en vredigheid. De mensen die mij passeerden glimlachten. Ik bedacht mij hoe gezond ze eruit zagen; deze lui staan volop in het leven. Dreadlock hier, neusring daar. Op deze plek is ruimte voor alles dat met vrijheid te maken heeft. Blote voeten, wilde en lange haren, ruime kriebeltruien, verborgen tattoos en wijde broeken met gaten erin. Yes, hoe hippie happy Xantoucha wil je het hebben?

Omringd door talloze food trucks, podia en speelse clinics verwonderde ik mij over de vibe dat het festival ademde. Het leek wel of iedereen hier zichzelf kon en mocht zijn. Hier geen ruimte voor grote ego’s, maar vooral voor plezier, eerlijkheid, liefde en ja, ook gezond verdriet. Ikzelf kon namelijk geregeld een klein traantje wegpinken van geluk, omdat ik mij zo thuis voelde in deze gelijke wereld. Ditzelfde deed ook Denice Spaans, wie grotendeels verantwoordelijk was voor de programmering van de artiesten. Met een brok in haar keel deelde ze geregeld na een groot artiesten optreden haar dankbaarheid met het publiek. Of dan was er mijn grote Australische held Ziggy Alberts, wie ons allemaal een tip des levens gaf en daar veel mee losmaakte. Is het je namelijk weleens opgevallen dat wanneer je een mooi, intrigerend persoon tegenkomt je daar heel vaak niks mee doet? En voordat je het weet is hét moment alweer voorbij en blijf je over met een herinnering of zelfs fantasie. Spreek daarom naar die wildvreemde uit wat je voelde bij die eerste ontmoeting, misschien is het wel het begin van iets moois. Aldus Ziggy, die er ook een liedje overschreef.

Ook ik werd door een aantal bijzondere mensen geraakt tijdens het festival. In de manier waarop ze lachten, zich kleedden of gewoon simpelweg voor zich uit zaten te staren. Maak daarom kennis met Willemijn, Jazz, Victor, Kylian en Sharon.

Surfana Festival x Moderne Hippies - 1

En daar zat ze. Breed lachend een patatje te eten tussen de grassprieten met twee vrienden. Haar blauw en paarse haar verzameld in een grote strik. Volgens haar vrienden daarom altijd op ieder festival makkelijk te vinden. Zelf vindt Willemijn (24) het vooral leuk om veel te experimenteren met de kleuren in haar haar. Ze heeft dan ook allerlei potjes verf thuis om de gekste kleuren te combineren. Het knippen laat ze lekker over aan de talenten van de Kinki Academy in Amsterdam. Heerlijk vindt ze dat, om op een vrije dag uren vertroeteld te worden in de kappersstoelen.

Surfana Festival x Moderne Hippies - 2

Hij had honger en dus ging hij een lekker broodje curry halen bij zijn favoriete food truck. Op zijn tenen deed hij de bestelling en frummelde hij aan de zakken van zijn Lee overall. Zijn haaientand ketting was pontificaal aanwezig. “Gekregen van mijn vader na een vakantie in Thailand”, zei hij toen ik naar de mooiheid ervan vroeg. “Ik zie mijn vader niet vaak, hij woont allang in Engeland. De ketting is de verbinding tussen mijn broers en mijn vader. Overigens een ware Viking die ondanks zijn leeftijd nog iedere dag aan yoga en zwemmen doet. Mijn voorbeeld.” En die toffe overall? “Die is uit de jaren ’70, gekregen van een vader van een vriend die niet wist wat hij er meer mee moest. Zit echt mega lekker.”

Surfana Festival x Moderne Hippies - 3

Energie voor tien. Zo zou je Victor kunnen omschrijven. En hij is lang, heeft woeste krullen en houdt ervan om muziek te maken voor anderen. Om zijn nek draagt hij steevast twee kettingen, waarbij een in het bijzonder. “Deze blauwe steen is afkomstig uit Nicaragua waar ik een tijd lang heb rondgezworven en heb gewoond. Samen met een vriend heb ik van de gevonden steen een ketting gemaakt. Ik draag het iedere dag dicht bij mijn hart, omdat de herinneringen mij zoveel waard zijn.” Met een volle kus op mijn wang liep hij vervolgens door naar het podium, om zijn liefde via zijn plaatjes te verspreiden.

Surfana Festival x Moderne Hippies - 4

Meet Kylian. Een man die ik voor het eerst zag tijdens een clinic Afrikaans yoga-en. Met een biertje in de ene hand en een sigaretje in de ander. Opvallend gekleed in een Hawaiiaanse blouse en toch nog zo verscholen achter die typische gekleurde Ray-Ban zonnebril. En daarbij moet ik vooral niet zijn speciale festivalbelt vergeten te vermelden, die hij trots liet zien. “Heeft alles wat ik nodig heb om volop te genieten tijdens een festival”. Gewapend en wel nam hij iedere avond de dansvloer over en vertelde hij mij over zijn ontdekkingen tijdens zijn reis door India. Het integreerde hem dat iedereen daar nog zo volgens de eenvoud van het leven leeft en hoe wij dat hier in het westen zo zijn vergeten.

Surfana Festival x Moderne Hippies - 5

Haar grote blauwe ogen verkenden de omgeving van het terrein. Met haar paarse handtas en rode hoedje leek ze op te zoek naar iets en genoot hier zichtbaar van. Ze zag er anders uit dan andere Surfana-gangers, vooral door haar prachtige en kleurrijke verschijning. “Wat ben jij mooi en vol kleur”, was het eerste dat ik tegen haar zei (denkend aan de woorden van Ziggy). En waar ik nogal moeite heb met het ontvangen van complimenten, bedankte Sharon mij volmondig. Ze was alleen op het festival, want haar vriendin had die ochtend ziek afgebeld. Ze bleek lerares te zijn, te zingen en bedenker van Thea Taal en meneer Apenstaartje, waarbij ze op een creatieve manier voor jonge kindjes zingt, voorleest en mee speelt. Haar keuze voor kleurrijke kleding dankt ze aan een aflevering van koffietijd, waarbij ze leerde dat kleuren zoveel zeggen over wie je bent. Ze is er namelijk van overtuigt dat wat je terugkrijgt van anderen, ook uit jezelf komt.

Surfana Festival x Moderne Hippies - 6

Iedereen heeft zijn of haar verhaal. En daarbij maakt het helemaal niet uit of je jong of oud bent. Surfana Festival heeft ook dit jaar weer bewezen dat wanneer we elkaar allemaal als gelijke behandelen, er de mooiste ontmoetingen uit voort kunnen komen. Ja, ik kijk al uit naar volgend jaar. Wie weet in wat voor oceaan aan verhalen ik mij dan mag bevinden!

Volgend jaar is Surfana Festival er weer! En wel voor de zesde keer op rij. Zet maandag 22 januari groot in je 2018 agenda, want dan gaan de eerste kaarten in de verkoop. Tot die tijd kunnen we lekker teren op alle foto’s die door de organisatie én bezoekers zijn gemaakt. Volg hun Facebook voor de laatste (after) nieuwtjes of laat je inspireren door hun vele toffe surf trip foto’s op Instagram.

Dit artikel is geschreven door Xantoucha, altijd nieuwsgierig naar het verhaal van de ander en leert van de (nieuw ontmoette) mensen om haar heen. Ze gelooft er namelijk in dat de mooiste dingen tot stand komen in een wereld waarin we elkaar in elkaars waarden laten en ècht durven te luisteren naar elkaar. Meer artikelen van haar lezen? Bekijk dan haar profiel en laat vooral even weten wat je ervan vindt!