Voor mij stond Mallorca gelijk aan zon, zee en zuipen. Niet dat ik er ooit was geweest, maar dat beeld zat behoorlijk hardnekkig vast in mijn hoofd. Tot we eind april een leuke last-minute zagen. Let’s give it a try. Ach, en anders doen we wel mee.

We verbleven in Cala d’Or, het dorp met de witte huisjes, maar daar bleven we niet hangen. Met ons gehuurde Mini’tje hebben we het eiland ontdekt… voor zover je een eiland dat zeven keer groter is dan Ibiza in een midweek kunt ontdekken. En je voelt ‘m al aankomen: ik heb mijn mening over Mallorca nogal bij moeten stellen. Hier zijn mijn tips, verdeeld over drie regio’s!

ZUID-WESTEN

  • Kusthikes

Mallorca blijkt dus naast party-eiland, vooral bekend te staan als wandelparadijs. En daar is oma Suus tegenwoordig meer voor te porren! De mooiste wandelingen schijnen in het noord-westen te zijn, in het gebergte Serra de Tramuntana. Maar dicht bij Palma is ook een pareltje van een hike: die van het strand van Portals Vells naar de vuurtoren bij Cap de Cala Figuera. De route is redelijk vlak en duurt ongeveer 3 uur. Je komt er geen mens tegen, maar wel verborgen stranden, eenzame baaitjes en gigantische kliffen.

mallorca-1-14

mallorca-1-4 travel tips moderne hippies

mallorca-1-15

mallorca2-1-4

  • Es Baluard – Museum voor moderne kunst (Palma)

Alleen voor de rooftop zou je al een museumkaartje moeten kopen. Wat een uitzicht! In het gouden uurtje zagen wij het prachtige Palma tot aan de horizon oplichten. In het museum wordt totaal niet goed aangegeven dat je naar het dak kunt, dus probeer gewoon elke deur en trap tot je hier bent.

De vaste collectie moderne kunst in het museum is ook zeker een bezoekje waard. De tijdelijke tentoonstellingen zijn op dit moment alleen nogal euh… bijzonder. Als je de films van Berndardí Roig kent, snap je wel waarom je bijvoorbeeld je kind beter thuis kunt laten ;-).

modernehippies x cover-1-4

modernehippies x cover-1-6

  • Basmati (Palma)

Ga. Hier. Eten! Wat een lieve mensen, geweldige vegetarische Indiaase gerechten en fijne sfeer. Het enige wat hier op de kaart staat is een verrassingsmenu. En holy moly, dat blijkt naast een fles wijn en onbeperkt water, vier enórme gangen te zijn (voor 32,50 euro). We aten kaas-groentekebab (en wisten niet dat geroosterde bloemkool zo lekker kon zijn), naanbrood met honing en kokos, dahl, spinaziecurry en mangoijs. Zo yummy. Had ik al gezegd dat je hier moet gaan eten? (2022: Buuuh, het restaurant is permanent gesloten.)

mallorca-1 travel tips moderne hippies

mallorca-1-5

mallorca-1-6 travel tips moderne hippies

ZUID-OOSTEN

  • Parc natural de Mondragó

Vlakbij Cala d’Or ligt dit prachtige natuurpark. Mooie baaien, wit zand en superhelder water. En ik maar naar de andere kant van de wereld voor deze plaatjes… Je kunt in dit natuurpark heel hard chillen op de strandjes of een aantal korte routes wandelen. En dan op zoek gaan naar de bewoners van dit park: schildpadden, vleermuizen en slangen!

mallorca-1-3

mallorca-1-12 travel tips moderne hippies

mallorca-1-9 travel tips

  • Bio-restaurant Treff (Cala d’Or)

In Cala d’Or zit het fantastische en nog veel te onbekende restaurantje Treff. Hier eet je alles biologisch en vega(n); denk aan amandelkroketjes, seitan-tapas en vegan kaassalade. Het was superlekker, maar helaas niet zo fotogeniek (visualiseer maar eens een wortelworst). (2022: Neee…. ook dit restaurant heeft Covid niet overleefd.)

mallorca-1-2 travel tips moderne hippies

mallorca-1-11 travel tips moderne hippies

OOSTEN

  • Porto Cristo

Het oosten van Mallorca staat bekend om de mooie baaitjes en idyllische dorpjes. En Porto Cristo is daarvan misschien wel de leukste! Dit vissersdorpje heeft een prachtige natuurlijke haven, leuke cocktail- en wijnbarretjes en een stadsstrand. En altijd op de achtergrond die very Instaproof krijtstenen kustlijn.
Op zondag is hier een marktje waar lokale producten worden verkocht en vlakbij is een grot, Cuevas del Drach, waarin elke avond vanaf een bootje een klassiek concert wordt gegeven.

modernehippies x cover-1-5

modernehippies -1

mallorca-1-17

  • Quince (Porto Cristo)

En als je toch in Porto Cristo bent, ga dan eten bij Quince! In dit restaurant lag het niet aan het eten dat ik weinig foto’s maakte, maar aan het feit dat je hier keihard moet werken voor je brandstof. Je krijgt namelijk de ingrediënten van de guacamole in een vijzel en mag het vervolgens zelf pureren. Verser krijg je het niet!  Alle andere gerechten krijg je overigens wel kant-en-klaar geserveerd. En lekker zijn ze ook. Oh, en de wijn hier. De wijn.

mallorca-1-10 traveltips

mallorca travel tips

Ik was hier eind april en heb weinig toeristen gezien. In de zomer is het op Mallorca veel en VEEL drukker! Ik zeg: in het voor- of najaar naar Mallorca, in de zomer lekker festivallen in ons eigen fijne landje!

Liefs, Suus

Dit artikel is geschreven in 2018 en opnieuw gepubliceerd in 2022.

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.