Waar Eindhoven de Dutch Design Week heeft, is er sinds dit jaar een nieuw, jaarlijks initiatief in Limburg te vinden: de Dutch Earth Week (DEW)! De provincie wil hiermee aandacht vragen voor meer duurzaamheid en nodigt iedereen uit hieraan mee te doen. Duurzaamheid is natuurlijk ‘voor altijd’, maar op deze manier wordt het belang van het onderwerp extra aangekaart. Een initiatief om blij van te worden dus!

De eerste editie was dit jaar van 10 tot en met 14 oktober, waarbij ik op de Dag van de Duurzaamheid aanwezig mocht zijn bij de aftrap in Maastricht. Tijdens de week waren vervolgens allerlei activiteiten, acties en ontmoetingen, waardoor iedereen op een of andere manier een shot duurzaamheid binnen kon krijgen. Ieder jaar zal er een ander thema aan verbonden zijn. Dit jaar zijn ze begonnen met No Waste en de aandacht voor hergebruik en het tegengaan van verspilling.

Dutch Earth Week - 9

Mooie voorbeelden

Ik mocht tijdens de opening de altijd inspirerende Jan Terlouw horen spreken over moraal en het klimaat, heb Lotte Walda live horen zingen (wát een stem) én ontdekte diverse lokale, toffe initiatieven, die ik vandaag graag met jullie wil delen.

Limburgse doggybag

De Dutch Earth Week introduceerde tijdens de Dutch Earth Week de ‘Lekker voor Thuis’ Limburgse doggybag. Restaurants die hun gasten al het lekkers gunnen, kunnen meedoen met Lekker voor Thuis. In dit doosje verpakken ze eten dat de gast niet op kan, om mee te nemen naar huis.

Zwamburg

Zwamburg kweekt op een duurzame manier eetbare paddenstoelen op het afval van Limburg. Op het afval laat Zwamburg voornamelijk oesterzwammen groeien, maar in hun webshop vind je ook bospaddenstoelen, biologische shiitake en vegetarische bitterballen. Bovendien kun je je eigen oesterzwammen thuis laten groeien door middel van de Zwamboxx: een emmertje waar je koffiedik en theezakjes in kunt doen. In deze growkit zit een zakje met oesterzwammen-broed dat ervoor zorgt dat de schimmel op het koffiedik verder gaat groeien.

Futurelab

Tijdens de opening leerde ik My Satino Black kennen; milieuvriendelijk wc-papier in dispensers. Daar stond ook toiletpapier dat is gemaakt van oude koffiebekertjes. (Is koffie de rode draad in dit verhaal?) Future Lab by Satino richt zich momenteel op nieuwe businessmodellen rondom kringloopsluiting. Ze willen daarbij vooral toegevoegde waarde geven aan afvalstromen door ze in te zetten als grondstoffen in de productie. My Satino Black en Future Lab richten zich met name op het bedrijfsleven. Mocht je bij jouw bedrijf dus nog geen duurzaam papier hebben… Dan weet je nu waar je moet zijn!

#Goals!

Wat super leuk is om te zien, is dat de provincie stevige ambities heeft op het gebied van duurzaamheid. De Dutch Earth Week is een van de manieren waarop de provincie organisaties, gemeentes, bedrijven en vooral ook inwoners uitnodigt om aan te haken of om zelf aan de slag te gaan.

Limburg is lekker bezig en ik vind het super inspirerend om te zien dat een provincie zich wil profileren op het gebied van duurzaamheid. Dát zijn de stapjes die nodig zijn in de wereld!

Benieuwd naar meer? Check www.dutchearthweek.nl en zet ‘m vast in de agenda voor volgend jaar!

Dutch Earth Week - 10

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Provincie Limburg. Net als alle artikelen die we maken, staat onze boodschap, interesse en enthousiasme in het verhaal centraal. Deze samenwerking maakt het mogelijk om nog veel meer moois te maken voor de community. Heb je vragen over hoe we samenwerken met merken? Stuur ons dan gerust een mailtje.

Je kunt mij persoonlijk volgen op YouTube, Twitter en Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.