Zeker tweederde van de voetprint die we achterlaten rondom kleding gebeurt nadat we het kledingstuk in huis hebben gehaald. Bizar maar waar. Het fijne is alleen wel, dat het niet enorm lastige dingen zijn om aan te passen. Dus bij deze: 3 tips om slimmer en bewuster om te gaan met je kleding, nádat je het in huis hebt gehaald:

1. Was slim

Was alleen wanneer het nodig is. Je bespaart enorm veel water en wasmiddel en je kleren zullen veel langer mee kunnen gaan. Is het alleen vies op één klein plekje? Was dit met de hand. En voor spijkerstoffen: overweeg om het kledingstuk een dag of twee in de vriezer te leggen. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën en geuren gedood worden en dat je spijkerbroek in vorm blijft. (Wist je dat dit in Japan supercool is om te doen? ;))

Als je de was doet, doe dit dan op een ‘koude’ stand om energie te besparen en je kleren langer te laten leven. Zodra je van warm naar koud water gaat, zal je de CO2 uitstoot van 225 kg per jaar besparen. Ter vergelijking: dat is hetzelfde als 2 x 30 minuten per week de droger aanzetten. Reken maar uit.

Als je situatie het toelaat: vermijd de droger en hang het lekker buiten op. Oogt niet alleen chic en Italiaans, je bent gewoon megagroen en goed bezig.

2. Gebruik groen wasmiddel

Het voornaamste chemische stofje dat in wasmiddelen wordt gebruikt is perchloroethylene (oftwel: perc), een toxische samenstelling die o.a. kan zorgen voor de beschadiging van de lever en de ademhaling. Het zorgt ook voor vervuiling van het grondwater en de lucht. Zelfs als je trouwe wasmiddel beweert ‘groen’ en ‘biologisch’ te zijn: dubbelcheck altijd even of er perc, hydrocarbons, of D-5 cleaners inzitten. Zeg in ieder geval NEE tegen perc.

3. Doneer & recycle

Deze lijkt ons niet meer dan logisch! We gooien jaarlijks enorm veel kleding weg. In totaal kan je (schijnbaar) zeggen dat we jaarlijks weggooien wat een 10-jarig kind aan spullen zou hebben. We doneren en recyclen nog steeds te weinig, terwijl er zo enorm veel gerycled en gedoneerd zou kunnen worden. Verkoop je kleding bijvoorbeeld via Vinted.

Je kunt Moderne Hippies volgen op Instagram.