Vandaag deel mijn zes favoriete reisfilms met je. Ik beloof dat deze prachtige films het voor de reizigers, avonturiers en wereldverbeteraars onder ons absoluut waard zijn! Ik kan helemaal wegdromen bij de prachtige shots en inspirerende verhalen. Kernwoorden: reizen, avontuur, van de gebaande paden af, bewust leven en de kunst van het surfen.

1. Alaska Sessions: surfing the last frontier

PGWA06wk4zlDDLnSHX75VUepke5UiHF-4gnO9gBRVLE

In deze documentaire-achtige film zien we het verhaal van kapitein Mike McCune. Hij heeft zijn baan opgezegd om met een groep vrienden met een oude vissersboot op ontdekkingstocht te gaan langs de kust van Alaska en daar op onontdekte golven te surfen. Het koude water is niet voldoende om ze af te schrikken van hun pionierstocht, ook al betekent dit dat na elke surfsessie warm water in hun pak gegooid moet worden om weer op te warmen. Inclusief prachtige plaatjes van de meest cleane golven ooit – met besneeuwde bergtoppen op de achtergrond. In de film wordt snel duidelijk dat Mike en zijn crew een beetje gek zijn, maar dat ze met deze levensstijl het maximale eruit halen. Ontdekken, avontuur, zelfvoorzienend zijn en dicht bij de natuur leven.

Klein minpuntje: in deze film zitten wel erg veel shots van vissen en jagen waarbij niet veel aan de fantasie wordt overgelaten, wat ik niet per se nodig vind.

2. 180 Degrees South: Conquerors of the Useless

81+9sqy4+CL._SL1500_

In 180 Degrees South volg je avonturier Jeff Johnson op zijn reis van California naar Patagonia per zeilboot, geïnspireerd door dezelfde reis die zijn helden in 1968 over land maakten. Zijn doel is om de Corcovado vulkaan in Patagonia te beklimmen. Simpel leven is een belangrijk thema van deze film. In de trailer wordt dan ook treffend gezegd: “The hardest thing in the world is to simplify your live, it’s so easy to make it complex”. De soundtrack van Ugly Casanova, Here’s to now, vind ik ook helemaal kloppen bij het verhaal. Dit is dan ook met recht mijn lievelingsfilm – ooit!

3. Given

170216_051616_56BCC608C17FC2710DFFD003D2

Deze film speelt zich af in vijftien verschillende landen en geeft weer hoe de zes-jarige Given een wereldreis ervaart. Samen met zijn ouders en pasgeboren zusje maakt hij kennis met vele verschillende culturen, levenswijzen en landschappen. Van het drukke Nepalese stadsleven tot rondreizen met een bus in Nieuw-Zeeland en het bouwen van een eigen hut met palmbladeren op het strand van Fiji. De film bevat prachtige surfshots en geeft je heimwee naar plekken waar je nog nooit bent geweest, en een leven dat je niet voor mogelijk hield.

4. North of the Sun (Nordfor sola)

north-of-the-sun_key-image

In deze documentaire zie je het verhaal van twee Noorse jongens, die besluiten hun droom na te jagen. Ze gaan overwinteren in een baai op een verlaten eiland in de Atlantische oceaan, in het noorden van Noorwegen. Ze bevinden zich in de poolcirkel ten noorden van de zon, waardoor ze van de negen maanden drie maanden geen daglicht zien. Geweldig om te zien hoe ze van drijfhout en aangespoeld afval een knus huisje bouwen, overleven op eten dat over de datum is, surfen in de bittere kou (maar wel met prachtige golven!) en uiteindelijk drie ton aangespoeld afval laten afvoeren door een helikopter.

5. Lion

81wwzswEYLL._RI_

Lion is een aangrijpende film, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Indiase Saroo. Op jonge leeftijd verdwaalt hij en stapt hij in een verkeerde trein, die hem duizenden kilometers van huis voert. Hij komt terecht in de onherbergzame stad Calcutta, waar hij de taal niet spreekt en niet kan uitleggen waar hij vandaan komt. Na lang rondzwerven, komt Saroo uiteindelijk via een weeshuis terecht bij zijn nieuwe familie in Nieuw-Zeeland. Naarmate hij ouder wordt, verlangt hij steeds meer naar zijn oude leven in India, zijn moeder, zus en broer en het dorp waar hij opgroeide. Hij is vastberaden om zijn familie terug te vinden. Ik denk dat het onmogelijk is om het droog te houden tijdens deze film.

6. Bella Vita

91yIn5cOiTL._RI_-2

Deze heerlijke film laat je kennismaken met de surfscene van Italië. Misschien wist je – net zoals ik – niet eens van het bestaan hiervan! Deze prachtige film toont niet alleen de Italiaanse golven, maar ook de prachtige Italiaanse levensinstelling en manier van werken. De film is gemaakt door een surfer die van origine Italiaans is, maar nu in Californië woont. Voor de ultieme surf- en roadtrip keert hij (met vrienden) terug naar zijn Italiaanse roots. Deze feel-good film is  puur genieten en wegdromen.

Liefs, Iris

Iris is een Moderne Hippie met een down-to-earth, maar ambitieuze leveninstelling. Ze haalt voldoening uit hard en toegewijd werken, het liefst met de handen in de aarde, diepgaande gesprekken met gelijkgestemden en alles wat te maken heeft met duurzaamheid. Haar avonturen staan momenteel on hold, om in Nederland samen met haar vriend haar eco-project onder de Portugese zon bij elkaar te sparen.

Hier lees je alle artikelen van Iris.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.