In mijn eerste twee blogs over de BBB, waar ik eind september aan deelnam, nam ik jullie mee naar West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Gent en Antwerpen. Dit laatste verslag liet even op zich wachten, maar ze zeggen niets voor niets dat wachten wordt beloond! Vandaag zet ik namelijk Brussel, Leuven en Mechelen in de spotlights.

Brussel

Brussel 1

In Brussel nam Vincent Hellemans van City Golf ons mee langs diverse highlights van de hoofdstad, door middel van een speelse golf-stadstour. Eerlijk is eerlijk, van tevoren wist ik niet zeker of dit wel helemaal mijn ding zou zijn, maar het was een supertoffe middag! I love being wrong, als dat inhoudt dat mijn verwachtingen overtroffen worden. Ik heb erg veel lol gehad en Vincent is een gezellige tourguide/ golfleraar. Binnen een groep die elkaar nog niet zo goed of lang kent, in ons geval een eclectische mix bloggers, draagt deze activiteit zeker bij aan de team spirit. Een aanrader dus: doe eens gek.

Brussel 2

Balletjes slaan in, op en door de stad maakt hongerig en lucky us, de lunch was weer gepland bij een Flanders Kitchen Rebel. In mijn vorige blog vertelde ik al over dit toffe concept: jonge Vlaamse topchefs, met een onstuimige liefde voor de Vlaamse gastronomie en pure producten. In Brussel was de chef in kwestie Joel Rammelsberg (24 jaar) van restaurant WY (Welcome You). Supertof om zo’n jonge chef aan het werk te zien (we zaten namelijk vlak voor de open keuken)! De gerechten die op tafel kwamen waren wederom een feest voor zowel het oog als de smaakzintuigen!

In Brussel mocht een bezoekje aan de Cantillon brouwerij, waar op authentieke en biologische wijze Lambiek-bier wordt gebrouwen, niet ontbreken. Lambiek ontstaat door spontane gisting met wilde gisten uit de buitenlucht. Tijdens dit proces ontsnapt al het koolzuurgas, waardoor een Lambiek-biertje geen schuimkraag heeft. Dus niet de barman beschuldigen dat de glazen vet zijn, nee, dit biertje hoort lekker plat!

Leuven

In Leuven gingen we per fiets diverse highlights af, om vervolgens plaats te nemen bij M-Café voor een blinde beer tasting. Aan ons de schone taak om de zogenaamde off-flavours te herkennen aan geur en smaak; off-flavours zijn overigens niet schadelijk, maar worden wel gezien als een teken van inferieure kwaliteit. Al ruikende en proevende werden de afwijkingen stapsgewijs duidelijk, zo rook één van de off-flavours sterk naar groene appel, een andere meer naar gekookte groenten en ook de smaak van boterbabbelaars kwam voorbij. Dat laatste vond ik persoonlijk niet eens zo verkeerd smaken, maar dat terzijde!

Blind bier proeven 1_Leuven

Blind bier proeven 2_Leuven

In Leuven lunchten we wederom bij een Flanders Kitchen Rebel (driemaal scheepsrecht!): deze keer werden we bij Essenciel verwend door chef Niels Brants (25 jaar). Niels is een jonge chef die naast koken ook een passie voor muziek schijnt te hebben. Zo leeft hij zich thuis uit op zijn DJ-installatie en ook in de keuken houdt hij van luide muziek, want dit bevordert de sfeer en het tempo!

Leuven 1

Na de heerlijke lunch kregen we bij Antoine een goddelijke workshop chocola en bier, door chocolatier Patrick Aubrion. De meest geraffineerde truffels passeren de revue bij Antoine, bijvoorbeeld met een zachte champagnevulling omhuld met melkchocolade en aardbei of met een zachte passievruchtenvulling omhuld met melkchocolade en passievrucht. De combinatie met diverse bieren, contrasterend of juist binnen hetzelfde palet als de truffel, creëerden een ware smaak-rollercoaster.

Choco workshop 1_Leuven

Choco workshop 2_Leuven

Choco workshop 3_Leuven

’s Avonds hadden we allemaal een afzonderlijke dinner date met een lokale blogger, hoe leuk! Ik had de eer om Lori van Buitenshuis te ontmoeten. We kletsten over van alles en nog wat: liefde (Lori was onlangs ten huwelijk gevraagd!), reizen (een gedeelde passie), België, Nederland, onze banen (naast haar blog is Lori lerares) en waar we graag over schrijven en bloggen natuurlijk! Neem zeker even een kijkje op haar lifestyle/reisblog Buitenshuis, heerlijk om inspiratie op te doen.

Leuven 2

Mechelen

De tour door Vlaanderen eindigde in Mechelen, waar in brouwerij Het Anker duidelijk werd dat bier en vrouwen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De brouwerij is gevestigd in het Groot Begijnhof en het waren de weduwen uit het voormalige begijnhof die het bier in een ver verleden brouwden. De zieken en kinderen in het naastgelegen ziekenhuis kregen vroeger het bier te drinken, omdat dit hygiënischer was dan water. In die tijd, dan, want uiteraard zijn de tijden sindsdien veranderd, maar het was interessant om een kijkje in de geschiedenis te krijgen. Ook goed om weer even stil te staan bij het feit dat schoon drinkwater niet altijd vanzelfsprekend is (geweest) en zal zijn. We sloten die dag in Mechelen af op de St.Rumbold’s toren, waar we met een Gouden Carolus (van Het Anker) proostten op een bijzondere week en genoten van een prachtig uitzicht over de stad!

Workshop women en beer_Mechelen

St Rumbold's Tower 2_Mechelen

Maar ik loop op de zaken vooruit, want voordat we de toren beklommen, bezochten we ook nog microbrouwerij Den Triest! Den Triest staat bekend om het maken van bier op maat: tijdens een bezoek aan de brouwerij tot een recept komen, samen een brouwdatum vastleggen, helpen bij het brouwen, zelf het etiket ontwerpen, et cetera. Lijkt me een ultiem bachelor(ette) weekend! Wij kwamen die middag niet tot een eigen recept, maar hielpen mee met het plukken van de hop. Dat gaat met de hand en de moeder des huizes kon best wat hulp gebruiken. Wat een klus zeg, maar vele handen maken licht werk en het was zeker geen straf, want die dag genoten we van een van de laatste nazomerse dagen! Indian summer, take me back.

Den Triest Mechelen

Hop plukken 1_Den Triest Mechelen

Hop plukken 2_Den Triest Mechelen

Na de Gouden Carolus bovenop de St.Rumbold’s toren, kregen we ’s avonds tijdens het diner een toffe workshop (SATC-proof) van vrouwelijke biersommelier Sofie: “Beer, women know why.” Op inspirerende wijze maakte zij duidelijk dat het juist enorm sexy en sophisticated kan zijn om als vrouw bier te drinken. Die conclusie had ik na deze week Vlaanderen zelf ook al getrokken! Wat ik al eerder aangaf: ik ben voor eeuwig verpest voor het Nederlandse festivalbiertje… In België wordt bier in mooie glazen geschonken, elegant gematcht met de meest uiteenlopende delicatessen en zijn er dus vrouwelijke biersommeliers met killer heels!

St Rumbold's Tower 1_Mechelen

© FARMBOY/JANOPDEKAMP

Van deze laatste drie dagen zijn uiteraard ook weer mooie aftermovies gemaakt:

Brussel:

Leuven:

Mechelen:

Liefs, Anouk