In mijn eerste verslag over de BelgianBeerBattle nam ik jullie mee naar West-Vlaanderen, in dit verslag deel ik graag mijn hoogtepunten van dag 2 en 3.

eendjes 1

Oost-Vlaanderen

De tweede dag begon bright and early! Na een nacht in een pittoresk Bed&Breakfast stonden we die ochtend namelijk al om half acht ’s ochtends bij Brouwerij Sint Bernardus (behorende bij en gelegen naast de B&B). We kregen een enthousiaste rondleiding en de brouwerij was al zeer bedrijvig op dat tijdstip, maar de proeverij sloegen we toch maar even over…! Na het ontbijt vertrokken we vervolgens naar Oudenaarde, waar we wederom rondtoerden in oldtimers, loved it. Deze keer geen VW-busje, maar 2CV’s van Citroën, oftewel lelijke eendjes. Mijn ouders zijn 41 jaar geleden getrouwd in een lelijke eend en vervolgens met hond en al naar Zuid-Frankrijk gereden, hierdoor vond ik het extra speciaal om deze dag ook door te brengen in deze snoepjes op wielen. Helaas was het geen weer om het dak naar beneden te doen, maar desalniettemin was het genieten om wederom door een schilderachtig landschap te toeren in een prachtige oldtimer. Het schakelen zorgde overigens voor de nodige hilariteit in de auto. But we survived!

eendjes 2

In Oudenaarde bezochten we o.a. de Roman Brewery, waar ik zowaar mijn eerste (en tevens laatste) battle won: het tappen van het perfecte biertje. Toen ik dit nogmaals ging herhalen voor de filmcrew, bleek helaas dat het inderdaad beginnersgeluk was… maar ach, dat mocht mijn overwinningsroes natuurlijk niet schaden!

bier tappen battle

roman brewery 1

roman brewery 2

Gent

In Gent bezochten we later die dag de Gruut City Brewery, waar bier wordt gebrouwen met kruiden en specerijen, in plaats van met hop. In een workshop, waarbij onze zintuigen uitgedaagd werden, brouwden we vervolgens als ware bieralchemisten ons eigen bier. Ik kwam samen met Jenny van NYC blog Melting Butter uit op een mix met Venkel en Cranberry.

gruut 1

gruut 2

Tijdens de stadswandeling die hierop volgde, dronken we vervolgens in het traditionele Groot Vleeshuis een heerlijke Gentse vlierbloesem aperitief, die ik meteen heb ingeslagen als souvenir: RoomeR. Op het etiket stond ook nog eens een spreuk waar mijn hippie-hart sneller van ging kloppen: “Every flower is a wish”. Haha, mooi toch!

vleeshuis 1

vleeshuis 2

Antwerpen

Dag drie vertrokken we naar Antwerpen, waar we wederom een brouwerij bezochten (het blijft natuurlijk een BelgianBeerBattle!). Inmiddels hadden we al aardig wat brouwerijen bezocht en overal de nodige uitleg gekregen. Bij De Koninck bleek echter dat, hoezeer ik een persoonlijke uitleg ook waardeer, een visuele uitleg bij mij veel beter werkt. De rondleiding die we hier kregen was een ware visuele en interactieve 360° experience. Niet alleen heel helder, maar ook vermakelijk!

koninck visuele tour 1

koninck visuele tour 2

koninck visuele tour 3

Na deze toffe tour kregen we een beer-foodpairing workshop van biersommelier Nicolas Soenen: heerlijke kazen, vlees en chocola bij diverse bieren matchen, waaronder een perfect getapt bolleke. Wederom was ik aangenaam verrast door de finesse van de diverse bieren, van karamel- tot kaneel- tot fruit- tot aarde-achtige aroma’s. Oh oh, ik ben denk ik voor eeuwig verpest voor de Nederlandse festivalbiertjes ;-).

beer foodpairing

De middag in Antwerpen gaf ik mezelf een kleine bierbreak en ging ik alleen op ontdekkingstocht. Twee pareltjes die ik jullie niet wil onthouden: Wasbar en Think Twice, een geweldige vintage shop, waar die dag uitgerekend de maandelijkse opruiming was (alles 1 euro)! Maar terug naar Wasbar, waar je terecht kan voor het draaien van een was, maar waar je ook zonder vuile was kunt genieten van een heerlijke lunchkaart, cocktails en waar ook nog eens de nodige werkplekken zijn. Genoeg redenen dus om deze fijne spot op te zoeken, in Antwerpen of in Gent of Kortrijk. De oprichters hebben ook een paar toffe boeken uitgebracht, “Hou je manieren” deed ik mezelf die middag cadeau. Een beetje a la “Hoe heurt het eigenlijk” van Jort Kelder, ik hou ervan.

’s Avonds ontmoette ik mijn bierbroeders weer in Graanmarkt 13, waar we kennis maakten met de culinaire hoogstandjes van een ware Flanders Kitchen Rebel: Seppe Nobels. Naast het restaurant in de kelder vind je in dit statige pand ook een prachtige winkel, expositieruimte en design appartement (de laatste gerenoveerd door Vincent van Duysen, een bekende Belgische architect). Maar ik dwaal af… want jij vraagt je waarschijnlijk af: Flanders Kitchen Rebel? Flanders Kitchen Rebels, ook wel Jong Keukengeweld, zijn Vlaamse topchefs, jonger dan 35 jaar, met een onstuimige liefde voor de Vlaamse gastronomie en pure producten. Wat een feest om dit te mogen ervaren! Seppe is verkozen tot beste groentechef van Vlaanderen en gebruikt het liefste producten uit eigen tuin. Ja ja, Graanmarkt 13 heeft namelijk een stadslandbouwproject op het eigen dak met meer dan honderd verschillende kruiden en minder bekende groentensoorten! Het diner was dan ook een feest voor alle zintuigen: niet alleen qua smaak, maar ook zeker visueel een cadeautje.

graanmarkt 13

seppe

© FARMBOY/JANOPDEKAMP

Benieuwd wat we nog meer hebben gedaan die dagen, kijk dan de aftermovies van dag 2 en dag 3 terug.

Stay tuned. In mijn laatste blog neem ik je mee naar Brussel, Leuven en Mechelen!