Voel je die verandering ook zo goed? De frisse, zuivere lucht zorgt ervoor dat ik me mentaal en lichamelijk aan het voorbereiden ben op de herfst. In plaats van dat ik op zoek ga naar de leukste festivals en zonnige zomertripjes, keer ik naar binnen, wil ik weer wat beter voor mezelf zorgen en struin ik met m’n warme jas langs de fijnste biologische markten. Daar ga ik op zoek naar de lekkerste seizoensgebonden producten. Het fijne aan biologische markten in Amsterdam is dat ze erg klein zijn, wat zorgt voor een dosis dorpse gezelligheid. Iets wat ik al gauw mis, aangezien ik uit een dorpje kom… De standhouders bij deze markten kennen elkaar en met de vaste klanten wordt trouw een praatje gemaakt. Fijn, die geborgenheid, juist nu het weer wat kouder aan het worden is!

Biologische markten Amsterdam - 7

Biologische markten Amsterdam - 6

Biologische markten Amsterdam - 5

In de herfst ga ik op zoek naar granaatappel, walnoten, bieten, peer en diverse soorten pompoen om in de keuken mee aan de slag te gaan: producten die je lichaam júist in deze transitieperiode nodig heeft. Mmm, ieder seizoen heeft zo zijn charme en dat leer ik steeds meer en meer te waarderen. Een bezoekje aan de biologische markt maakt het extra fijn. Bij deze een overzicht over de week van Moderne Hippies met enkel de biologische markten in Amsterdam. Bijna iedere wijk kan z’n lol op, dus geen zorgen dat je ver hoeft te fietsen.

Woensdag

Haarlemmerplein (Centrum)

Elke woensdag is er op het Haarlemmerplein een Boerenmarkt van 10:00 tot 17:00 uur. Op de markt worden voornamelijk biologische producten verkocht. Bijzonder is dat achter de kramen vaak de mensen staan die bij de productie van het voedsel zijn betrokken. Als je wilt, kun je aan de maker direct al je vragen stellen.

Wanneer: Elke woensdag van 10.00 tot 17.00 uur
Waar: Haarlemmerplein
Website: Geen website, wel Facebook

Biologische markt Oost (Oost)

Elke woensdag van 11.00 tot 18.00 uur staan er op de Van Eesterenlaan in Stadsdeel Zeeburg een aantal kramen met biologische producten. Er wordt onder andere kaas, groenten, brood en olijfolie verkocht. Het is een kleine maar gezellige markt.

Wanneer: Elke woensdag van 11.00 – 18.00 uur
Waar: C.J. van Eesterenlaan (Kop Borneo-Eiland)
Website: www.bewustbiologisch.nl (2024: offline)

Vrijdag

Minervamarkt (Zuid)

Sinds 2014 is er op het Minervaplein een biologische markt: de Minervamarkt. De markt is klein, hij bestaat uit zo’n 10 kramen. Maak een praatje met enkele standhouders en de locals en je merkt hoe sfeervol het er kan zijn.

Wanneer: Elke vrijdag van 08.00 – 19.00 uur
Waar: Minervaplein, Amsterdam
Website: Geen website, wel Facebook (2024: offline)

Zaterdag

Noordermarkt (Centrum)

De eerste officiële Nederlandse boerenmarkt doet zijn naam eer aan. Door de centrale ligging kan het er echter wel erg druk worden. Maar als je er dan toch bent: vergeet niet een kopje koffie en appeltaart te eten bij Winkel 43.

Wanneer: Elke zaterdag, van 9.00-16.00 uur
Waar: Noordermarkt, Amsterdam
Website: boerenmarktamsterdam.nl

Nieuwmarkt (Centrum)

Vlakbij Amsterdam Centraal Station vind je op de Nieuwmarkt iedere zaterdag een fijne biologische markt. Deze markt heeft iets weg van de Minervamarkt en de biologische markt in Oost: hij is klein en des te sfeervoller.

Wanneer: Elke zaterdag, van 9.00-17.00 uur.
Waar: Nieuwmarkt, Amsterdam

ZuiderMRKT (Zuid)

Iedere zaterdag trekken de locals van Zuid eropuit en doen ze hun lokale inkopen bij ZuiderMRKT. Misschien door de wijk en de mensen dat het oogt als een ‘fancy marktje’, maar het doet niets af aan de kwaliteit van de producten.

Wanneer: Elke zaterdag, van 9.30-17.00 uur
Waar: Jacob Obrechtstraat, Amsterdam Zuid
Website: www.zuidermrkt.nl

Boerenmarkt Noord (Noord)

Handig voor iedereen die in Amsterdam Noord woont. Bij deze boerenmarkt op het Buikslotermeerplein in Amsterdam Noord kun je groente, fruit, kaas en vlees kopen van boeren in de buurt van Amsterdam.

Wanneer: Elke zaterdag, van 9.30  17.00 uur
Waar: Buikslotermeerplein, Amsterdam Noord
Website: boerenmarktnoord.nl

Biologische markten Amsterdam - 4

Biologische markten Amsterdam - 3

Biologische markten Amsterdam - 2Biologische markten Amsterdam - 1

Pssst: deze foto’s maakte ik bij de Minervamarkt. Krijg je al trek?

Ben jij wel eens naar een biologische markt in Amsterdam geweest? Of zou je er graag naartoe willen gaan?