Don’t let your dreams be dreams is het motto van mij en mijn vriend, al voor we elkaar kenden. Drie jaar later is dat precies wat we samen gaan doen: we timmeren aan de weg om een eco-project op te starten in Portugal. Buiten leven, eten uit eigen groentetuin en dichtbij de zee wonen, is ons doel. Een ruïne op een afgelegen stuk land aan de Portugese zuidkust kopen en herbouwen, is niet iets dat je iedere dag doet. Zeker niet als het betekent dat je eerst keihard moet werken om alles te financieren. Toch is dit precies wat we deden en we wouldn’t want it any other way. In deze blogserie vertel ik jullie ons verhaal en laat ik jullie zien wat er komt kijken bij het realiseren van zo’n grote droom. Opdat het vele Moderne Hippies mag inspireren!

In mijn vorige blogpost vertelde ik over de zoektocht naar een stukje bouwgrond in Zuid-Portugal en de ontmoeting met Eveline, die op een eco-camping vrijwilligerswerk deed. Die eco-camping bezochten we ruim twee weken daarna. Inmiddels was het eind augustus 2016. De warmste en droogste tijd van het jaar. We waren dan ook verrast toen we navigeerden richting de eco-camping in het achterland van de Costa Vicentina: alles was groen, in bloei en rijp. We reden over kronkelwegen door de Portugese heuvels en begroetten oude Portugezen die druk in de weer waren in hun groentetuin. Overal om ons heen reikten eucalyptusplantages. Onderweg naar de bestemming lachten we om de ontoegankelijkheid van het gebied: veel klimmen en dalen, valleitjes waarin traditionele boerderijen van Portugese gezinnen verscholen lagen en onverharde wegen met veel gaten. Onze oude bestelbus leek aardig wat moeite te hebben met deze route. Hoewel we vele omwegen hadden genomen en de zon al langzaam onderging, voelde het goed en fijn. De ergste warmte van de dag was voorbij. De zon begon te zakken en een gevoel van geluk daalde in. We reden drie keer fout, maar dat deerde niet.

Toen we tenslotte dapper een kleine steile zijweg inreden, rees een prachtig landschap aan de horizon. De zon was bijna onder, wat de open velden en de toppen van de heuvels die je in de verte kon zien goud kleurde. We zagen glooiende heuvels met naaldbomen en acaciastruiken. We ademden diep in. De stilte was ontzettend luid en intens. Bijna niet van deze wereld. Tussen alle eucalyptusplantages schuilt een gebied waar de wilde natuur nog zegevierde. Waar mensen in harmonie leven met hun omgeving, kleurrijke groentetuinen onderhouden en niet beïnvloed lijken te zijn door (een gebrek aan) tijd.

Drie hangbuikzwijnen, een roedel van drie blaffende, overenthousiaste honden en een groepje kippen kwamen ons tegemoet. Zonder iets te zeggen volgden we de bordjes over de zandweg tot we midden in een tafeltennisevenement belandden.

Vele vriendelijke gezichten lachten ons toe en stelden zich voor. Ik heb alle namen destijds niet onthouden, maar inmiddels weet ik dat dit de eerste keer was dat we Wil, Petra, Jörn, Jan en Gina ontmoetten. De dagen die volgden spendeerden we in de natuur, zonder telefoon en in goed gezelschap. Hier is alleen plaats voor genieten, voor pizza uit de steenoven met wijn, buren die van overal en nergens tevoorschijn komen uit dit dunbevolkte gebied en voor een Duitse goochelaar die jong en oud meeneemt naar hun kindertijd met zijn trucs. We hebben gelachen, gedanst, gepraat en iets teveel gedronken, tot we voldaan en tevreden onze bus inkropen voor de nacht. Omringd door de geluiden van de natuur en de wilde dieren.

Opgeladen begonnen we aan onze driedaagse reis richting huis, om familie te bezoeken. Maar zo ontzettend dankbaar dat we deze plek nog even mochten ontdekken voor we gingen.

Over twee weken online: Project Portugal #4!

Lees hier Project Portugal deel 1 en deel 2!

Deze blogserie is geschreven door Iris. Iris is een Moderne Hippie met een down-to-earth, maar ambitieuze leveninstelling. Als gepassioneerd reizigster met een voorliefde voor de zee, had ze altijd al het gevoel dat haar simpele, maar knusse thuis zich aan de buitenlandse kust zou bevinden. Ze haalt voldoening uit hard en toegewijd werken, het liefst met de handen in de aarde, diepgaande gesprekken met gelijkgestemden en alles wat te maken heeft met duurzaamheid. Werkzaam als freelance yogadocente, tekstschrijfster en redacteur voor onder andere Yoga Magazine. Haar avonturen staan momenteel on hold, om in Nederland samen met haar vriend haar eco-project onder de Portugese zon bij elkaar te sparen.

Meer inspirerende artikelen vind je hier!
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.