Don’t let your dreams be dreams is het motto van mij en mijn vriend, al voor we elkaar kenden. Drie jaar later is dat precies wat we samen gaan doen: we timmeren aan de weg om een eco-project op te starten in Portugal. Buiten leven, eten uit eigen groentetuin en dichtbij de zee wonen, is ons doel. Een ruïne kopen op een afgelegen stuk land aan de Portugese zuidwestkust om te herbouwen, is niet iets dat je iedere dag doet. Zeker niet als het betekent dat je eerst keihard moet werken om alles te financieren. Toch is dit precies wat we deden en we wouldn’t want it any other way. In deze blogserie vertel ik jullie ons verhaal en laat ik jullie zien wat er komt kijken bij het realiseren van zo’n grote droom. Opdat het vele Moderne Hippies mag inspireren!

In de vorige blog vertelde ik hoe we, dankzij Petra, een stuk land op de berg ontdekten dat te koop stond. Ik was direct verliefd op de ruïne en de 4,3 hectare (!) grond die daarbij hoorde. Op de weg terug naar de camping, zagen we in de verte een man aan het werk op het naastgelegen land. Hij zwaaide, dus wij liepen zijn kant uit. Het bleek een Duitse tv-presentator die onlangs het plattere, onbegroeide stuk land had gekocht naast het land waar wij ons oog op hadden laten vallen. Het land was een voormalig eucalyptusplantage, vertelde hij, wat hem veel werk scheelde met de preparatie voor zijn bouwproject. Wij vonden zijn land te open en te warm, vanwege het gebrek aan bomen. Hij vertelde dat hij bezig was een vergelijkbaar project op te starten, inclusief yogaplatform en moestuin. In verband met werk zou hij heen en weer schipperen tussen Duitsland en Portugal. Hij vervolgde dat hij zelf niet aan yoga deed en twee linkerhanden had. Hij grapte dat hij Geert wilde aannemen als handyman. Toen ik enthousiast vertelde dat wij net de ruïne hadden bekeken op het buurland dat te koop stond, stamelde hij “ik wist niet dat dat land te koop stond..”. Ik zocht er niets achter, ook omdat ik destijds niet wist dat de buren volgens de Portugese wet altijd het eerste kooprecht hebben. Ik nam aan dat hij voorlopig zijn handen vol zou hebben aan zijn eerste project, maar achteraf hadden toen alle alarmbellen moeten gaan rinkelen.

Bij terugkomst op de camping kon Petra het enthousiasme van onze gezichten lezen. Ze moest lachen toen ik de online advertentie van het land liet zien en direct de makelaar wilde bellen. Ze stelde voor om rechtstreeks contact te zoeken met de eigenaar om geld te besparen en gaf aan dat ze wel kon achterhalen van wie het land was. De dagen die volgden duurden voor ons gevoel een eeuwigheid. Petra had een telefoonnummer achterhaald en de eigenaar van het land een bericht gestuurd met een voorstel om af te spreken. Dat kon pas een week later en de eigenaar leek weinig flexibel met de prijs.

Ondertussen hadden we contact met het thuisfront om de financiën rond te krijgen. Ons eigen budget was niet voldoende, maar de kans was groot dat we een kleine lening konden afsluiten bij onze ouders. Het werd wel direct duidelijk dat het onvermijdelijk was om voor minstens een jaar terug te keren naar Nederland en geld te sparen voor ons project. Maar onze focus lag op dat moment natuurlijk in de eerste plaats op het land.

In die week, op 14 november, was het een volle supermaan in het teken stier, mijn zonneteken. Vanaf ons terras leek de maan enorm. Geert ging nachtsurfen met een groep buren en ik probeerde me voor te stellen hoe het zou zijn om hier te wonen. Echt te wonen. Ik hoopte vurig dat het ons zou lukken. Ik zette mijn intentie met zowel kracht als wanhoop. Ik heb nog nooit iets liever gewild dan dat stuk land op die berg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Over drie weken online: Project Portugal #7!

Deze blogserie is geschreven door Iris. Iris is een Moderne Hippie met een down-to-earth, maar ambitieuze leveninstelling. Als gepassioneerd reizigster met een voorliefde voor de zee, had ze altijd al het gevoel dat haar simpele, maar knusse thuis zich aan de buitenlandse kust zou bevinden. Ze haalt voldoening uit hard en toegewijd werken, het liefst met de handen in de aarde, diepgaande gesprekken met gelijkgestemden en alles wat te maken heeft met duurzaamheid. Ze is werkzaam als freelance yogadocente, tekstschrijfster en redacteur voor onder andere Yoga Magazine. Haar avonturen staan momenteel on hold, om in Nederland samen met haar vriend haar eco-project onder de Portugese zon bij elkaar te sparen.

Meer inspirerende artikelen vind je hier!
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.