Zo word je een wereldverbeteraar

Droom jij van een wereld waar geen oorlog meer is? Of waar de natuur met respect behandeld wordt? Of is jouw missie dezelfde als de mijne: om op een mindful wijze wereldwijd een einde te maken aan dierenleed? In dit artikel deel ik met je hoe ik erachter ben gekomen wat mijn levensmissie is en hoe ik er iedere dag voor knok om de wereld te verbeteren. Wil jij ook een wereldverbeteraar worden?

Stap 1: Ontdek wat jouw levensmissie is

Mijn missie komt voort uit een trauma dat ik als kind heb meegemaakt en wat tot op de dag van vandaag pijn doet als ik eraan terugdenk. Ik heb ervoor gekozen om in plaats van in mijn verdriet te blijven hangen, hier mijn grootste drijfveer van te maken. 

Ik denk dat iedereen, ook jij, weleens iets hebt meegemaakt wat een enorme indruk op je heeft gemaakt. Dit kan een gevoel zijn geweest van verdriet, maar ook van extreme blijdschap. Weet je nog welk moment dit was? Weet je nog wat je op dat moment zo graag wilde veranderen of waarvan je droomde dat het altijd zo bleef? En wat maakt jou ultiem gelukkig? Wat geeft jou voldoening?

Schrijf deze vragen eens voor jezelf op en probeer hier antwoord op te geven. Vaak helpt het om dit voor het slapen te doen en dit letterlijk naast je neer te leggen. Wie weet komt het antwoord op de vraag ‘wat is je levensmissie?’ wel via een droom tot je.

Mocht het nou niet lukken, dan mag je mij altijd mailen. Ook in mijn meditatielessen besteed ik aandacht aan dit belangrijke onderwerp en hoe je tot mooie inzichten kunt komen.

Stap 2: Practice what you preach

Wanneer je weet wat je levensmissie is, dan is het tijd voor de volgende stap; hiernaar gaan leven. Ik zou bijvoorbeeld nooit kunnen zeggen dat het mijn missie is om een einde te maken aan dierenleed op een mindful wijze, wanneer ik ze nog eet of op andere manieren exploiteer. 

Wat is jouw levensmissie en hoe kun je ervoor zorgen dat je er vandaag nog naar gaat leven? Een belangrijke vraag waar je echt over na mag gaan denken. Informeer jezelf. Lees boeken, kijk naar documentaires, Google, etc. En durf ook mensen om adviezen te vragen of om met je mee te denken. Dit kan ook veilig op afstand, bijvoorbeeld in een Facebookgroep. Er zijn zoveel mogelijkheden! Iedereen doet dit op zijn eigen manier. Ik zelf heb mijn hele leven dierenleedvrij gemaakt in minder dan een week tijd. Maar ik ben ik en jij bent jij. Alles is oké, luister vooral naar je eigen hart. 

Stap 3: Deel jouw levensmissie en inspireer

Wanneer je levensmissie helemaal tastbaar is geworden, in één zin is uit te leggen én je er helemaal naar bent gaan leven, dan ben je klaar voor deze stap. Deel jouw levensmissie overal. Praat erover met vrienden, familie en andere mensen. Deel het op social media. Doe alleen nog maar dingen die hierin passen. En inspireer. Ga bloggen, laat je interviewen of ga mee met protesten. Maar kijk vooral naar wat bij jou past. Dat weet je namelijk zelf het beste. 

Stap 4: Kom van de bank en maak het verschil

En nu komt misschien wel de moeilijkste stap: van de bank komen en echt het verschil gaan maken. Ik ben zelf dol op dierenactivisten en alles wat zij organiseren. Toch kies ik er bewust voor om niet mee te gaan te doen, ondanks dat dit perfect bij mijn missie past. Het past namelijk niet bij wie ik als persoon ben. In plaats daarvan organiseer ik bijvoorbeeld meditaties op het strand met een aansluitende beach cleanup, waarvan ik een deel van het geld doneer aan een goed doel. Daarnaast ben ik bezig met het oprichten van een animal sanctuary. Ook blog ik wekelijks op mijn eigen website (Claire’s Mission). En ik zeg vrijwel altijd ‘ja’ tegen interviews. Daarnaast is mijn missie zo verweven met wie ik ben, dat ik vrijwel dagelijks iets ‘activistisch’ doe. Zo spreek ik mensen aan op hun gedrag wanneer ze een dier pijn doen of op een andere manier dierenleed goedkeuren. Ik inspireer en geef mensen kennis. En dit alles doe ik, hoe moeilijk het soms ook is, op een positieve en liefdevolle manier. En dat is ook mijn advies aan jou. Wat je ook gaat doen of organiseren: zorg dat het past bij wie jij als persoon bent. En doe het met de juiste intenties. Zodat je niet alleen een wereldverbeteraar bent, maar ook een enorm voorbeeld wordt.   

Stap 5: Besteed tijd, liefde en aandacht aan jezelf

Je zult merken dat wanneer je jouw levensmissie leeft en uitdraagt, ook heel veel dingen op je pad zullen komen die je verdriet doen. Ik kan het niet mooier maken dan dat het is. We leven op dit moment helaas in een wereld waarin dierenleed is, oorlogen, kindermishandeling, waar mensenrechten geschonden worden en nog veel meer. Dus zorg dat er voor jou altijd een veilige haven is waar je naar terug kunt keren. En die zit bij voorkeur gewoon in jezelf. Dus plan één keer per maand (of week) een echte ‘jou-dag’ in, waarin je niks anders gaat doen dan dingen waar je blij van wordt en waar je energie van krijgt. Lees een goed boek, gun jezelf een dag retreat of doe eens iets anders waar je ontzettend van oplaadt. En mediteer dagelijks en kom in beweging. Wees lief voor jezelf en zie jezelf als een plantje dat dagelijks liefde, aandacht en tijd nodig heeft om te groeien. 

Stap 6: Blijf de mooiste versie van jezelf

Je zult merken dat je echt een voorbeeld bent voor mensen en regelmatig zul je berichtjes ontvangen van mensen die vragen hebben. Vaak zijn dit alleen maar lieve berichten, maar soms komt er ook weleens een negatieve langs. Mijn tip? Blijf de mooiste versie van jezelf. Ik heb in de loop der jaren geleerd dat er mensen zijn die gewoon puur negatief willen zijn. Ik kies ervoor om hun geen aandacht te geven en dit soort berichten zelfs te verwijderen. Maar er zijn ook wel eens negatieve berichten van mensen waar je goed op kunt reageren en een bijzonder mooie en interessante discussie ontstaat. Je zult merken dat je dit heel snel kunt filteren. Het belangrijkste is dat je goed beseft dat als je het verschil wilt maken, dit alleen kan op een positieve wijze. Dus slik soms eens je woorden in wanneer je eigenlijk niets liever wilt dan gelijk reageren. En als je toe bent aan wat liefdevolle woorden of een knuffel, je kunt ook altijd bij mij en andere wereldverbeteraars terecht.

moderne hippies - word een wereldverbeteraar2

Ik bewonder jou. 

Wat goed dat je dit hele artikel hebt gelezen en dat je aan de slag gaat met het verwoorden en leven van jouw levensmissie! Ik ben ontzettend trots op jou en ik wil je laten weten dat ik je bewonder, ongeacht wat je levensmissie is. Wij zijn een paar van the lucky few die durven te leven met ons hart en het verschil willen gaan maken. En als je hulp wilt, een knuffel of iemand die met je mee denkt: je staat er niet alleen voor.

Liefs, Claire

Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh schrijft voor Moderne Hippies artikelen over een cruelty free (vegan) lifestyle, meditatie, yoga, en kintusgi. Daarnaast blogt Claire ook zelf op Claire’s Mission. Het is haar missie om op een mindful wijze wereldwijd een einde te maken aan dierenleed. Daarnaast is Claire meditatieleraar, freelance schrijver en druk bezig met het oprichten van een animal sanctuary. Je kunt haar volgen op Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.