Droom jij ook al een tijdje over die fijne zonnige dagen en zwoele zomeravonden die eraan komen? Nog heel even en we kunnen weer genieten van vrolijke zomeroutfits, frisse salades en lange stranddagen. Maar naast deze fijne vooruitzichten, hebben wij ook een ander doel deze zomer: we willen onze impact op het milieu dit seizoen zo laag mogelijk houden. In dit artikel geven we een aantal tips en laten we zien dat een duurzame zomer niet alleen beter, maar ook zoveel leuker is! Doe je mee? 

  • Go local

In de zomer gaan we allemaal massaal op vakantie. En ja, ook wij nemen nog wel eens het vliegtuig. Reizen is namelijk iets wat we het liefste doen. Desondanks zijn er wel een aantal zaken waarmee je jouw vakantie toch zo duurzaam mogelijk kunt maken. Allereerst is het goed om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren, bijvoorbeeld via de website FlyGRN. Daarnaast kun je ook bij het boeken van je accommodatie voor een duurzame optie kiezen. Weleens aan een ecohotel gedacht? 

Eenmaal op de plaats van bestemming gaan wij altijd op zoek naar de lokale plekjes. Daarmee krijg je niet alleen een echte local experience, het is ook nog een stuk duurzamer. Ga eten bij lokale restaurants, doe boodschappen op de markt en boek een kamer in een kleine B&B – of ga kamperen. Verken de omgeving op de fiets of te voet en geniet van de natuur!

Lees ook: 7 x een weekendje weg in Nederland

  • Eet zomerse vega gerechten

Zomerse gerechten lenen zich heel goed voor een vegetarisch en zelfs veganistisch dieet. Maak rijk gevulde salades met veel groenten of probeer eens een vegetarische barbecue. Bereid gegrilde maiskolven, gepofte (zoete) aardappelen, vegaburgers, gerookte aubergine… en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
De veehouderij over de hele wereld is verantwoordelijk voor zo’n 15% van alle uitstoot van broeikasgassen. Door te minderen met het eten van vlees, draag je dus eenvoudig je steentje bij. 

Lees ook:

  • Interrailen

Wil je graag de grens over en Europa ontdekken? Groot gelijk! Ook wij zijn ontzettende reisliefhebbers en vinden het fantastisch om de wereld te zien. Maar als je binnen Europa blijft, is het een stuk duurzamer om per trein te reizen in plaats van per vliegtuig. Ga interrailen en reis relaxed van Nederland naar de kust van Portugal of door de Balkan. Als je onder de 27 bent, kun je al vanaf €250 euro een maand door Europa reizen. En het is nog leuk ook: omdat je de landschappen om je heen langzaam ziet veranderen, krijg je een stuk meer mee van je reis. 

  • Koop je zomergarderobe tweedehands

Inmiddels is het alom bekend dat ook de mode-industrie niet altijd even duurzaam is. Bij de productie van kleding worden veel water en pesticiden gebruikt en ook zijn de werkomstandigheden slecht. Door te kiezen voor duurzame merken, zorg je dat jij hier zelf niet aan meedoet. Daarnaast zijn wij grote liefhebbers van tweedehands kleding. In vintage winkels vind je originele items en ook online heb je talloze webshops met tweedehands kleding.

Lees ook: 10 x online tweedehands kleding shoppen

  • Bijenhotel

In Nederland hebben we meer dan 350 bijensoorten, maar dit aantal neemt heel snel af. Omdat de mens hun leefgebied heeft aangetast, is nog maar de helft van de soorten over. Bijen zijn door hun bestuivingen heel belangrijk voor de mens en natuur. Zonder bijen geen chocola, appels of aardbeien – en dit zal ook niet zonder gevolgen zijn voor de economie. Daarnaast is het natuurlijk ontzettend bedroevend dat de bijen met uitsterven worden bedreigd en de natuur wordt aangetast. Door een bijenhotel in je tuin of op je balkon te zetten, creëer je een extra stukje leefgebied voor de bijen. 

  • Eten composteren in het Wormenhotel

Op diverse plekken in Nederland staan zogeheten Wormenhotels. Dit zijn kasten op straat waar je groente-, fruit- en andere etensresten in kunt doen om deze restjes te laten composteren. De vruchtbare compost wordt twee keer per jaar verdeeld over de buurtbewoners, zodat iedereen hun planten een extra dosis natuurlijke voeding kan geven. Een superleuk concept! Check op de website of er een Wormenhotel bij jou in de buurt staat en meld je aan.

  • Raap strand- en straatafval op

In het park en op het strand is het na zomerse dagen vaak een grote bende. Kleine moeite om het een en ander binnen bereik op te rapen en weg te gooien, toch? Bij de meeste strandtenten in Nederland kun je bovendien een gratis afvalzak halen waarin je zwerfafval kunt verzamelen. Zo houden we ook ‘s zomers onze leefomgeving schoon! 

  • Koop duurzame producten

Tot slot een tip die je snel (én eenvoudig) kunt uitvoeren: vervang producten die je dagelijks gebruikt voor een duurzamere optie. Koop bijvoorbeeld een waterfles die je kunt vullen met kraanwater in plaats van een plastic flesje van de supermarkt. Zo heb je altijd drinken bij je op warme dagen. Picknick in het park? Koop geen wegwerpplastic, maar investeer in duurzaam servies van bijvoorbeeld bamboe of hout. 

Lees ook: 5 x tips om minder plastic te gebruiken

Hopelijk hebben wij je kunnen inspireren met deze bewuste tips. Op naar een duurzame zomer!

Liefs,

Sophie & Kirsten

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.