Eerlijk? Ik ben zelf nog lang niet zero waste en ik weet ook niet hoe dicht ik daarbij in de buurt kan komen. Wel neem ik de tijd om verschillende opties te onderzoeken en langzaam producten te vervangen voor plasticvrije alternatieven. Voor sommige dingen is dat heel makkelijk en voor andere dingen vind ik het lastiger. Ik ben me in ieder geval al veel bewuster geworden van wat ik consumeer.

Het leek me daarom goed om eens te delen wat ik tot nu toe heb opgestoken van leven met minder afval en welke gewoontes ik succesvol heb kunnen veranderen (en welke nog niet).

Hier zijn mijn vijf tips die essentieel zijn voor het verminderen van plastic en ander afval:

1 // Bring your own

Het grootste deel van je plasticconsumptie (koffiebekers, waterflesjes, plastic tasjes en rietjes) is te omzeilen door goed voorbereid de deur uit te wandelen iedere ochtend. Ik ben niet meer zo georganiseerd als ik ooit was, maar dit gaat negen van de tien keer goed. Zorg ervoor dat je altijd het volgende in je (canvas) tas hebt zitten:

Zelf drink ik geen koffie of thee buiten de deur, dus een koffiebeker is in mijn geval niet nodig. Mijn rietje gebruik ik eigenlijk alleen thuis om mijn smoothies te drinken. Wel heb ik altijd een Dopper bij me en als ik langer op pad ben een lunchbox met bijvoorbeeld een gierstsalade. Naar de supermarkt neem ik eigen bio katoenen zakjes mee en de zakjes die mijn moeder voor me naaide van overgebleven gordijnstof. En dat alles neem ik mee in mijn canvastassen! Als ik er last-minute achterkom dat er een ingrediënt mist voor een recept, als ik geen tijd heb gehad om naar de biologische boerderij te fietsen of wanneer mijn vriend boodschappen doet, dan sluipt er wel plastic in. Daar zitten dus nog verbeterpuntjes!

2 // Vervang wegwerp- voor herbruikbare artikelen

Bea Johnson (auteur van Zero Waste Home) vertelde tijdens haar lezing: “For every disposable product, there is a reusable alternative”. De missie is dus om voor alledaagse (wegwerp)producten een vervanging te vinden die vrij is van plastic. Denk aan shampoo, scheermesjes, huishoudfolie, thee, kleding, elektronica, enzovoorts.

Vaak is het belangrijk om creatief te zijn en alternatieven een kans te geven. Zo ben ik overgestapt op een safety-razor om wegwerpscheermesjes te vermijden, gebruik ik een verpakkingsvrije shampoo bar van Lush, gebruik ik geen huishoudfolie meer, koop ik ingrediënten voor kruidenthee verpakkingsvrij bij de lokale kruidenier en koop ik bij winkels die plasticvrije producten aanbieden. Maar ik zoek bijvoorbeeld nog wel naar een alternatief voor canvas schilderdoeken, want die zijn vaak verpakt in plastic folie.

3 // Koop tweedehands

Een heel goed alternatief is tweedehandsproducten en -kleding kopen: niet alleen geef je je oude spullen een tweede leven, ook neem je geen nieuwe producten af en vermijd je zo verpakkingen. Lang leve Marktplaats en vintage winkels! Dit bleek voor ons een uitkomst tijdens onze verhuizing: we kochten vrijwel alle meubels tweedehands (en gebruikten wat we al hadden). Op deze manier hebben we aardig wat piepschuim, dozen en bubbeltjesplastic vermeden.

Lees ook:

4 // DIY

En nog leuker (en vaak goedkoper): maak het zelf! Het internet staat vol met leuke doe-het-zelf ideeën. Van schoonmaakproducten tot lipscrub en van likeur tot avocadoplantjes. Veel ingrediënten die je nodig hebt om iets zelf te maken kun je groot (in bulk) inkopen en vaak staan ze zelfs al in je keukenkastje. Ik maak onder andere zelf mijn deodorant (van kokosolie), mijn schoonmaakmiddel (azijn, natrium bicarbonaat, citroen en tea tree olie), mijn gezichtsscrub (van biologische suiker en kokosolie), havermelk (haver, water, dadels en vanillepoeder) en sinds kort tandpasta (kokosolie, natrium bicarbonaat en essentiële pepermuntolie). Daarnaast kweek ik mijn kiemen en kruiden en wil ik ook in de tuin wat bakken neerzetten met bijvoorbeeld tomaten en aardbeien.

5 // Zoek een verpakkingsvrije winkel in de buurt

Als je een verpakkingsvrije winkel bij je in de buurt hebt, maakt dat het een stuk gemakkelijker om te leven met minder afval. Je kunt met je mason jars, canvas tasjes en katoenen zakjes naar de verpakkingsvrije winkel en neemt geen onnodig verpakkingsmateriaal mee naar huis. Voor de meesten van ons is dit echter (nog) niet het geval.

Toch bleek, na wat speurwerk, dat er bij mij in de buurt meer mogelijk is dan ik in de eerste instantie dacht. Het is dus de moeite waard om dit uit te zoeken! Je kunt óók bij je ‘normale’ supermarkt beginnen, door bijvoorbeeld geen gebruik meer te maken van de plastic tasjes om je appels in te doen, maar deze te vervangen door een netje van biokatoen mee te nemen en ze daar in te doen. Het voordeel: je kunt precies kopen wat je nodig hebt, je bent vaak goedkoper uit en je voorkomt dat je eten moet weggooien. Win-win-win! Als je echt niets in de buurt hebt of erg ver moet reizen om in bulk te kopen, kun je ook overwegen om het online in bulk te bestellen, bijvoorbeeld bij De Biologische Toko.

Wat vind jij van deze tips en heb je nog aanvullingen?
Ik ben heel benieuwd wat jullie visie is op leven met minder afval!

Liefs, Iris

Lees ook:

Iris is een Moderne Hippie met een down-to-earth, maar ambitieuze leveninstelling. Ze haalt voldoening uit hard en toegewijd werken, het liefst met de handen in de aarde, diepgaande gesprekken met gelijkgestemden en alles wat te maken heeft met duurzaamheid. Haar avonturen staan momenteel on hold, om in Nederland samen met haar vriend haar eco-project onder de Portugese zon bij elkaar te sparen.

Hier lees je alle artikelen van Iris. 
Je kunt Iris persoonlijk volgen op Instagram.

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.