Het heft in eigen handen nemen.
Bepaalde keuzes en beslissingen maken, waardoor je gezonder en vitaler door het leven gaat.
Het klinkt zo simpel, en toch hebben zoveel mensen de intrinsieke motivatie niet of nog niet gevonden om wérkelijk hun leven om te vormen en de baas te worden over hun eigen leven en gezondheid.

Daar werd ik weer aan herinnerd toen ik onlangs een event bijwoonde van Tom Tichelaar. Tom Tichelaar is zelf jarenlang “chronisch” ziek geweest, totdat hij besloot zelf het heft in handen te nemen. Door z’n mindset en levensstijl te veranderen, heeft hij er zelf voor gezorgd dat ‘ie weer beter werd. Klinkt een beetje vaag? Is het in feite niet.

Zoveel van onze dagelijkse beslissingen – van wat we kiezen als avondeten tot het nemen van de trap in plaats van de roltrap – zorgen ervoor dat we gezond en vitaal in het leven staan. Het gaat er maar net om welke keuzes je op dagelijkse basis maakt, zodat het een gewoonte wordt in je leven. En gezond en vitaal zijn dus eigenlijk ook heel… gewoon wordt.

Tom herinnerde me precies aan deze gewoontes, die iedereen eigenlijk iedere dag opnieuw zou moeten doen om gezond en vitaal in het leven te (willen) staan. Dit zijn een paar van de belangrijkste gewoontes van Tom:

1. Wandelen

Niet voor niets zei Hippocrates: “Walking is man’s best medicine.”. Probeer daarom iedere dag een “daily walk” te doen. Een dagelijkse wandeling van 20-30 minuten kan al een groot verschil maken op je algehele gesteldheid. Zo wordt wandelen gezien als een natuurlijke, gezonde dosis antidepressiva, maar verhoogt het ook de levensverwachting, verkleint het de kans op hartziekten en bestrijdt het pijn. Bovenal relativeert wandelen en is het erg goed voor je brein: de intensiteit van de gedachten nemen namelijk af en zorgen voor een heldere geest.

2. Affirmaties

“Affirmaties zijn teksten die stil in het hoofd of hardop worden uitgesproken met als doel het wijzigen van een ingesleten denkpatroon. De teksten bestaan uit positieve boodschappen, die je tot nieuwe overtuigingen maakt door ze heel vaak tegen jezelf te zeggen. Zo bouw je langzaam bepaalde overtuigingen om. Door zelf de gedachte actief te veranderen, zal de overtuiging veranderen. Op basis van de nieuwe overtuiging zal de oude gedachte niet meer dezelfde zijn.” – aldus Tom.

Begin je dag bijvoorbeeld iedere dag alleen al met “hey mooi mens!” als je jezelf in de spiegel aankijkt. Het maakt al een werkelijk verschil in hoe je naar jezelf kijkt.

3. Yoga: De Vijf Tibetanen

Tom: “Ook wel ‘De Oude Tibetaanse Riten van Verjonging’ genoemd. In het lichaam zijn zeven belangrijke energiecentra aanwezig, de chakra’s, die in het Nederlands ‘draaikolken’ worden genoemd. Chakra is een woord uit het Sanskriet. Het betekent letterlijk ‘wiel’. In een gezond lichaam roteren deze wielen met grote snelheid, maar wanneer ze vertraagd zijn, is er doorgaans sprake van ouderdom of ziekte. De snelste manier om gezondheid, jeugd en vitaliteit te herwinnen, is te gaan werken aan deze chakra’s en deze opnieuw of sneller draaiend te krijgen, en dan bij voorkeur alle chakra’s met gelijke snelheid. Dit kan je eenvoudig bereiken. Iedereen kan het, door het leren en uitvoeren van slechts vijf oefeningen, genaamd De Vijf Riten.”

4. Meditatie

Hét medicijn dat Tom zijn energie en leven heeft teruggeven: meditatie. “Door te mediteren verbinden we onszelf met stillere lagen van ons bewustzijn en halen we onze aandacht bij het denken vandaan. We leren de aandacht naar binnen te keren in plaats van naar buiten te richten. Het gevolg is een diepte ontspanning.”

Van alle vormen van meditatie, heeft Tom uit praktische overwegingen gekozen zich te verdiepen in Transcedente Diepte Meditatie. Bij deze vorm van meditatie maak je gebruik van mantra’s. Het woord ‘mantra’ betekent ‘bevrijding van denken’. Een mantra is een woord of een zinnetje dat je herhaalt om je gedachten opzij te zetten.

Naast deze vier gewoontes, gaat Tom in zijn event en boek dieper in op allerlei tips & tricks die hem hebben geholpen beter te worden.

Benieuwd naar het persoonlijke verhaal van Tom en tips die zijn leven hebben getransformeerd? Check www.tomtichelaar.nl om te kijken wanneer het eerstvolgende event plaatsvindt. Je vindt z’n boek hier.

Je kunt mij persoonlijk volgen op YouTube, Twitter en Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.