Gula Vision verkoopt trendy brillenkoordjes met een missie. Over ons merk heeft Moderne Hippies eerder geschreven. Het idee is ontstaan doordat we uit eigen ervaring merkten hoe irritant het was om steeds je zonnebril kwijt te zijn of nergens kwijt te kunnen als de zon even weg is. Heb je net een mooie zonnebril gekocht, moet je hem alweer verruilen voor een nieuwe omdat je oude kwijt of kapot is. Een brillenkoordje is daarvoor ideaal, maar dan wel een die er ook nog eens leuk uitziet! Waarbij je de mogelijkheid hebt om het koordje zelf te customizen met bedeltjes en/of veertjes, zodat je een uniek koordje krijgt. We dachten echter vaak: in Nederland is het vanzelfsprekend om een koordje bij onze zonnebril te kunnen dragen terwijl mensen in ontwikkelingslanden niet eens toegang hebben tot oogzorg. Zo zijn we op het idee gekomen om brillenkoordjes te koppelen aan innovatieve brillen voor mensen in ontwikkelingslanden, die geen toegang hebben tot oogzorg. Vandaar onze slogan ‘What you see, is what they get’.

Gula Vision Report - 1

Om mensen in ontwikkelingslanden te kunnen helpen aan een bril op de juiste sterkte zijn we een samenwerking aangegaan met de Belgische stichting Eyes for the World. Deze stichting doneert brillen op sterkte over de hele wereld. Het gaat hier om een unieke uitvinding waarbij de brillen zelf scherp te stellen zijn, hierdoor is het mogelijk om ter plekke brillen aan te meten. Eyes for the World doet meerdere projecten per jaar over de hele wereld.

Wij hebben ervoor gekozen om ons aan te sluiten bij het project in Myanmar (wat vroeger Birma was). In Myanmar is het percentage van de bevolking dat niet goed kan zien namelijk een van de hoogste ter wereld. Daar komt bij dat de toegang tot voorzieningen en gezondheidszorg in dit land maar zeer beperkt is.

Om zo veel mogelijk brillen te kunnen doneren in Myanmar heeft Gula Vision deze zomer bijna ieder weekend op diverse festivals en markten gestaan. Daarnaast waren de brillenkoordjes te koop via de webshop en in een aantal winkels in Amsterdam.

Aan het einde van de zomer waren we superblij met het resultaat: de teller was geëindigd op 350 brillen. Met deze 350 brillen op zak is Gula Vision met Eyes for the World van 29/11 – 12/12 naar Myanmar afgereisd om brillen aan te meten. Vandaag mogen we op Moderne Hippies een korte impressie geven van deze bijzondere reis.

Gula Vision Report - 2

Onze missie begon in de tweede grootste stad van Myanmar, Mandalay, gelegen in het midden van Myanmar. In een week tijd zijn we vanaf daar naar het zuiden gereisd, met als eindpunt de hoofdstad Yangon. Onderweg hebben we een weeshuis, basisscholen, atelier, weverij en een ziekenhuis bezocht. Door de diversiteit van deze plekken hebben we mensen van jong tot oud en van verziend tot bijziend kunnen helpen aan een bril op de juiste sterkte.

Een bijzondere combinatie die verschillende ervaringen en inzichten heeft opgeleverd. In Bagan, de stad met de 3.000 tempels, hebben we bijvoorbeeld een basisschool bezocht. De kinderen waren vrolijk en heel nieuwsgierig. Zo vaak komt het natuurlijk niet voor dat er een paar westerlingen op bezoek komen. De wiskundelerares had alvast een inschatting gemaakt van de kinderen waarvan ze dacht dat ze een bril nodig hadden. Hierdoor konden we gelijk aan de slag met de mensen met de hoogste nood. Zelfs de lerares bleek heel hard een bril nodig te hebben. Toen de schoolbel ging waren we nog niet klaar; de volgende ochtend zijn we teruggegaan om ook de rest te helpen. Eenmaal binnen keken we de klaslokalen in waar de kinderen les hadden en zagen we veel blije gezichtjes met een bril op. Om van zo dichtbij het effect te zien van wat we een dag eerder hadden gedaan gaf echt een bijzonder gevoel. Kippenvel!

Gula Vision Report - 3

Gula Vision Report - 4

Gula Vision Report - 5

Een andere locatie waar we veel mensen blij hebben kunnen maken met een bril was een weverij in Ine Lake. Een dorp volledig gebouwd op het water. Een weverij ligt misschien niet direct voor de hand, maar hier werken veel ouderen die met de hand kleding vervaardigen in een slecht verlichte ruimte. Kortom, veel mensen die verziend zijn. Het was de bedoeling om even te polsen wat de behoefte was, maar het nieuws over onze aanwezigheid verspreidde zich als een lopend vuurtje. Binnen de kortste keren stond er een lange rij die zich steeds weer aanvulde. Stuk voor stuk hebben we iedereen geholpen. Door een leesbril kunnen deze mensen hun werk gemakkelijker blijven doen. En kunnen ze ook de krant weer lezen. De glimlach die mensen hierdoor op hun gezicht krijgen is onvergetelijk!

Gula Vision Report - 9

Gula Vision Report - 10

Gula Vision Report - 11

In Ngwe Saung, in de dorpjes rond de stranden, zijn we twee dagen op missie geweest met Engelssprekende gidsen, achterop een motor over het strand, door het water, bossen en over bamboebruggetjes. Hier hebben we een school bezocht, families, een werkplaats en een dorpsbijeenkomst.

Gula Vision Report - 6

Gula Vision Report - 7

Gula Vision Report - 12

Het is zo bijzonder dat je met iets wat voor ons zo vanzelfsprekend is, een bril op sterkte, zo’n bijdrage kunt leveren aan het leven van een ander. Gewoonweg omdat iemand nu het schoolbord kan lezen of weer een krant of boek kan openslaan.

Gula Vision Report - 8

Het maakt ons dankbaar voor iedereen die ons gesteund heeft het afgelopen jaar om dit te bereiken en voor de mogelijkheid om dit te kunnen doen. Door het oprichten van Gula Vision hebben we als mens zoveel geleerd en daarnaast heel veel inspirerende en gepassioneerde mensen ontmoet die ons voor altijd zullen bijblijven. Eyes For The World, de stichting waarmee we samenwerken, verricht fantastisch werk. We zijn dan ook heel erg blij dat we onze missie in Myanmar samen hebben mogen ervaren en hopen dat dit er nog veel meer zullen worden.

Myanmar heeft een plekje in ons hart veroverd. De glimlach, de vriendelijkheid, het geduld en de dankbaarheid van de mensen is iets wat we op iedere plek hebben ervaren. En niet alleen op de plekken waar we de brillen hebben gedoneerd. Geven en iets voor anderen betekenen staat centraal in het boeddhisme. En dat hebben we hier ook echt teruggezien en gevoeld!

We zijn ondertussen alweer bezig met het organiseren en plannen van de nieuwe missie. Heb je nog een goed idee hoe of waar we onze Gula Vision koordjes kunnen verkopen, laat het ons weten zodat we weer met een goedgevulde koffer op missie kunnen!

Liefs, Marcella en Charlotte

Check www.gulavision.com om jouw koordje aan te schaffen! Volg de meiden ook op Instagram, Facebook en Twitter.