Wat las ik afgelopen zomer en welke boeken waren echt de moeite waard? Hier mijn hippieproof leestips! Zodat jij deze herfst ook fijn leesvoer hebt, genesteld op de bank met een dampende kop thee.

Damn, Honey – Marie Lotte Hagen & Nydia Voorthuizen

Je flappen moeten verbergen. Zonder relatie niet compleet zijn. Dat seks om de man draait. Dat het je eigen schuld is dat je nageroepen wordt. Marie Lotte en Nydia zijn er klaar mee. Als onofficieel tegengeluid op Sexy, but tired. But sexy. van Jamie Li, hebben zij Damn, Honey uitgebracht.

Echt: dit is mijn Holy Bible. Lees dit, ladies (en iedereen die zich identificeert als vrouw). Zodat je beseft dat heel veel dingen eigenlijk niet oké zijn (en daar iets aan kunt doen). Zodat je dankbaar bent voor het lijf dat jou meedraagt. Zodat je kunt doen waar JIJ zin in hebt. Zodat je feminisme gaat omarmen.

(En hun tweewekelijkse podcast is misschien nóg wel beter!)

moderne hippies favoriete boeken zomer8

moderne hippies favoriete boeken zomer10

Van dromen naar doen – Petra van Dreumel

Waar je ook van droomt, uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: gelukkig zijn. Maar wat geluk voor jou betekent, is heel persoonlijk. Daarom schreef Petra deze ‘cursus geluk in 40 dagen’.

Ten eerste: Wat. Een. Mooi. Boek. Prachtig vormgegeven en waanzinnige illustraties. Een kunstwerkje in je boekenkast.
Veertig dagen lang krijg je iedere dag nieuwe inzichten, inspiratie en oefeningen. Voor mij bevatte het boek nogal wat eye-openers: ik leerde mijn groeithema’s en kernwaarden kennen (en daardoor mezelf beter) en werd bewust van hoe ik keuzes maak en welke mensen mijn spiegel zijn. Ik lees veel boeken over persoonlijke ontwikkeling, en dit exemplaar is echt een all-in-one pakketje.

Petra schreef ook drie inspirerende blogs voor Moderne Hippies: over hoe een hersenschudding haar dromen waarmaakte, over hoe je met drie simpele trucs ontdekt wat je echt wilt en over het proces van een boek uitbrengen.

moderne hippies favoriete boeken zomer9

Streets of the World – Jeroen Swolfs

Jeroen Swolfs is fotograaf, wereldreiziger en schrijver. Hij combineerde deze beroepen tijdens zijn project Streets of the World, waarin hij in zeven jaar alle 195 hoofdsteden bezocht en fotografeerde. Dit is toch de droom van elke reiziger? De CO2-uitstoot even daargelaten…  Het boek ligt bij ons op de salontafel en elke dag sla ik een andere bladzijde open. Hierdoor word ik geconfronteerd met de schoonheid, maar nog meer met de enorme ongelijkheid in de wereld. Een bijzonder kijkje in alle uithoeken van onze planeet.

Sinds afgelopen maart worden al deze foto’s ook geëxposeerd! Op de bouwschuttingen van Zuidasdok, midden op de Zuidas, vlieg je in 230 meter de wereld over.

moderne hippies favoriete boeken zomer

Opeens ganzenvader – Michael Quetting

“Ik ben hoogzwanger van een negenling. Of beter gezegd: zo voelt het voor mij.” Michael is hoofd van een laboratorium en piloot, en onderzoekt of hij het weer kan voorspellen door de vluchtpatronen van vogels. Voor zijn nieuwe project besluit hij ganzen zo te trainen, dat ze met zijn minivliegtuigje mee kunnen vliegen. Maar first things first: de eieren moeten worden uitgebroed.

Zodra de gansjes zijn geboren, kom je er achter dat ze net mensenkinderen zijn, met elk hun eigen persoonlijkheid, humeur en goede en mindere dagen. Je leest hoe deze ganzenvader hen liefdevol opvoedt, hoe de gansjes opgroeien, over hun ruzietjes en de avonturen die ze samen beleven. Tot het moment dat ze uitvliegen en Michael afscheid moet nemen…

Toen ik het boek dichtsloeg, zaten Gloria, Calimero, Nemo, Maddin, Frieda, Paula en Nils ook in mijn hart. Wat een ontroerend, prachtig verhaal.

1566995982320

Time Bender – Tijn Touber

Where to begin? Dit boek is zo ontzettend overweldigend.

In Time Bender verandert het leven van een Amsterdamse muzikant drastisch na een ontmoeting met een mysterieuze man. Die vertelt hem dat hij op aarde is gekomen met een belangrijke missie: onze planeet verlossen van buitenaardse overheersing. De toekomst van het hele universum ligt namelijk in de handen van de mensheid. Maar ontwaken we op tijd om dit te zien? De ik-persoon (Tijn?) leert over de spirituele geschiedenis van het heelaal, maar vooral veel over zichzelf.

Dit boek is briljant. Het is één grote next-level metafoor voor de slapende mensheid die niet doorheeft dat we onze wereld naar de filistijnen aan het helpen zijn. Ik moet het echt nog een keer lezen, want ik heb het idee dat ik nog niet eens de helft begrijp.

Tijn Touber organiseert retraites, publiceerde zes boeken over verlichting, zoals Spoedcursus Verlichting, en is initiatiefnemer van Stadsverlichting. Ik ben zo gefascineerd door deze man! Binnenkort wil ik graag naar één van zijn meditatieretraites.

moderne hippies favoriete boeken zomer2

Ook zo’n boekenjunkie? Laten we elkaar volgen op Goodreads!

Liefs, Suus

Lees ook:

Je kunt me persoonlijk volgen op Instagram en Goodreads.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.