Door Anouk.

Pfff, zoals jullie in mijn vorige blog lazen waren mijn laatste uurtjes in Hoi An nog even erg spannend! Ik zat zonder pinpas, had een inactieve creditcard en te weinig cash om mijn hotel en taxi naar het vliegveld te betalen. Daarnaast was het inmiddels na middernacht en zou ik om 4 uur opgehaald worden, door een met moeite geregelde taxi (die reden die nacht minder, omdat iedereen nog in de post-TET-relax-modus zat). Al was het zeker geen straf geweest om langer in Hoi An te blijven, ik had al een vlucht geboekt naar Nha Trang, omdat ik van daaruit naar het paradijselijke Whale Island zou vertrekken. ‘Lichte paniek’ was dan ook zeker aan de orde.

Achteraf moest ik denken aan wat ik op Facebook had gepost vlak voor mijn vertrek. Ik schreef: “Solo travel adventure time! Getting out of my comfort zone, celebrating freedom, relying on my own instinct and the goodness of strangers, no expectations just gratefulness.” Uhmm, getting out of my comfort zone? Check. Relying on the goodness of strangers? Dubbel-check. Gratefulness? To the moon and back!

Wie werd mijn lifesaver? Mijn eerder genoemde travelcrush (zucht ;-)), okay geen volledige vreemde meer op dat moment, maar toch! Een uur eerder had hij me afgezet bij mijn hotel en wat een mazzel dat hij mijn Facebookberichtje nog las en niet al in slaap was gevallen (hij moest die nacht namelijk ook vroeg op, om met de motor verder richting het zuiden te trekken). Niet alleen gingen we met zijn motor de pinautomaten af (wellicht dat mijn pinpas daar op magische wijze nog op de grond lag), maar ook leende hij me genoeg cash om mijn hotel te kunnen betalen, de taxi naar het vliegveld te nemen en een dag te kunnen eten, drinken en slapen in Nha Trang. Het plan was om in Nha Trang een Western Union te zoeken, waar ik dan geld kon ophalen, overgemaakt vanuit Nederland.

Nha Trang
Vermoeid kwam ik aan in Nha Trang; slapen was er tijdens alle crisismanagement niet meer van gekomen die nacht. Helaas bleek in Nha Trang dat alle banken/ Western Unions de komende twee dagen nog dicht waren vanwege TET! De combinatie van dat nieuws, mijn vermoeidheid en de Russische vibe die er in Nha Trang hangt (niet mijn ding en zo’n ontzettend contrast na Hoi An!) resulteerde erin dat ik huilend over straat liep. Not my finest moment. Mental breakdown? Check! Ik kijk dan ook niet met plezier terug op Nha Trang, maar los van mijn persoonlijke crisis vind ik deze badplaats sowieso geen aanrader: veel Russen, wat ik er van heb meegekregen een schreeuwerige uitgaansscène en hoge flatgebouwen langs de boulevard. Gelukkig was ik hier maar één dag en nacht, werd ik de volgende morgen vroeg opgehaald om naar Whale Island te vertrekken en heb ik wel twee mooie buddha’s bewonderd.Travel Report Vietnam Part III-18

Travel Report Vietnam Part III-19

Whale Island
Nieuwe dag, nieuwe kansen: op naar Whale Island! En ach, wie heeft er geld nodig op een tropisch, verlaten eilandje? De zoektocht naar een Western Union zou ik wel weer oppakken na mijn dagen op het eiland. Whale Island was precies waar ik op dat moment behoefte aan had: een waar paradijsje en een oase van rust. De sterrenhemel was amazing hier en ik kon dan ook intens genieten van de zonsondergangen en ontelbare sterren afterwards. Toevallig kwam ik tegelijk aan met een Nederlands stel en ik vertelde hen kort over mijn financiële crisis en ‘breakdown’ in Nha Trang, gewoon omdat het me op dat moment nog erg hoog zat. Diezelfde avond kwam ik hen weer tegen vlak voor het eten. Er is maar één resort op het eiland en daar ontbijt, lunch en dineer je: het was elke dag weer een verrassing wat er op het menu stond, maar goddelijk was het keer op keer! Spontaan bood het Nederlandse stel me aan om me voldoende cash te lenen (gelukkig hadden ze voldoende cash bij zich, een pinautomaat was er namelijk niet op het eiland), zodat ik het tot het einde van mijn trip zou redden en ik niet meer moeilijk hoefde te doen bij een bank. Wauw! 100% altruïsme en vertrouwen! Ik wilde deze wereld oprecht een group hug geven!

Travel Report Vietnam Part III-11

Travel Report Vietnam Part III-16

Travel Report Vietnam Part III-07

Travel Report Vietnam Part III-15

Travel Report Vietnam Part III-09

Mui Ne
Na Whale Island werd ik door een busje van het resort weer afgezet in Nha Trang, waar ik een trein nam naar Mui Ne. Die treinreis bleek nog heftiger dan m’n nachttrein vanuit Hanoi naar Hue, maar ik ontmoette tijdens die treinreis wel een superlieve Vietnamese vrouw die erop stond dat ik een taxi zou delen met haar en haar dochters (ze sprak zelf geen woord Engels, maar dat begreep ik uit de paar woorden Engels die haar dochter sprak). Ik was blij met haar aanbod, want we werden om 3 uur ‘s nachts gedropt in ’the middle of nowhere’ en het voelde fijn en veilig om even een surrogaat-dochter van deze vrouw te zijn. In Mui Ne ben ik samen met een française die ik op het eiland had ontmoet de witte en rode zandduinen gaan bezoeken, de floating fishing village en de fairy stream. Vooral dat laatste vond ik prachtig! Ook met een fietsje de zogenaamde strip van Mui Ne af-‘cruisen’ vond ik superchill, er hangt een fijn reggae/surfsfeertje in dit rustige strandplaatsje! Ik vond het zelfs zo relaxed, dat ik een dagje langer ben gebleven. Hierdoor had ik wel maar één avond en ochtend in Saigon, maar ik was er nog niet klaar voor om het strand gedag te zeggen.

Travel Report Vietnam Part III-14

Travel Report Vietnam Part III-13

Travel Report Vietnam Part III-03

Travel Report Vietnam Part III-02

Travel Report Vietnam Part III-10

Travel Report Vietnam Part III-01

Travel Report Vietnam Part III-05

Travel Report Vietnam Part III-04

Saigon/ HCMC
De busreis (overigens heel relaxed, want superluxe ligstoelen en airco) duurde bijna zeven uur en ik kwam dan ook een stuk later aan in Saigon dan verwacht. Ik besloot om op tijd naar bed te gaan (hoe braaf), m’n tas klaar te maken voor de terugvlucht en vroeg op te staan, zodat ik overdag nog een paar dingen kon zien en doen. Dat werd dus shoppen de volgende dag, lekker lunchen ergens en een bezoekje aan het fine arts museum. Dat laatste vind ik zeker een aanrader: de collectie van het museum vond ik niet heel bijzonder, maar het gebouw zelf des te meer! Ik heb zeker niet alles kunnen doen en zien in Saigon en omgeving wat ik zou willen, dus ik denk dat er niets anders op zit dan een keer teruggaan (wat een straf, haha)…. Sowieso wil ik ook heel graag terugkeren naar het Noorden, en dan Ha Long Bay met zon ervaren!

Travel Report Vietnam Part III-17

Travel Report Vietnam Part III-08

Travel Report Vietnam Part III-06

Inmiddels ben ik weer terug in Amsterdam en de lente lijkt officieel van start te zijn gegaan, dus dankbaar kijk ik terug op alle mooie ervaringen die ik heb opgedaan in Vietnam en de geweldige mensen die ik ontmoet heb. Ik kijk uit naar een mooie lente en zomer vol toffe festivals en meer in Amsterdam!

Q: Is jouw reis naar Vietnam inmiddels al geboekt?