Sinds mijn besluit om alleen nog maar fair óf tweedehandskleding te kopen, verdiep ik me bewust in merken die fair zijn gemaakt en duurzaam worden geproduceerd. Klein ‘probleempje’: fair jeans zijn niet per se duurzaam, en duurzame jeans worden niet per se fair gemaakt. Verwarrend? Al met al zijn de onderstaande merken wel goed bezig en kan je ze met *zo goed als geen* schuldgevoel dragen. Bij deze een top 6 (waarvan 4 van Nederlandse oorsprong, hoe tof!) die het een en ander verklaart:

1. Kings of Indigo

Kings of Indigo 2

Credits: Kings of Indigo

Kings of Indigo (K.O.I.) is één van de meest duurzame jeansmerken, vanwege hun gebruik van duurzame ruwe materialen, en ze scoren erg goed op arbeidsomstandigheden, omdat ze lid zijn van de Fair Wear Foundation (FWF). K.O.I. maakt kwaliteitsdenims geïnspireerd op Amerikaanse klassiekers, ontworpen met een Japans oog voor detail. K.O.I. is in 2010 opgericht in Amsterdam en staat bekend om de triple-R module, welke erg wordt gewaardeerd: Recycle, Repair, Re-use. Persoonlijk vind ik het echt een heel tof merk: niet alleen vanwege hun spijkerbroeken, maar ook vanwege hun jassen en truien.

www.kingsofindigo.com

2. Nudie Jeans

Nudie Jeans 2

Credits & Blogger: Sincerely Jules

Nudie Jeans is ook één van de meest duurzame en faire jeansmerken. Nudie Jeans scoort op Rank a Brand hoog op ecologie en arbeidsomstandigheden, vanwege het gebruik van organisch katoen en een lidmaatschap bij de Fair Wear Foundation (FWF). Het merk is opgericht in Gotenburg in Zweden en heeft vanuit daar het Europese vasteland weten te veroveren. Als je op hun eigen website kijkt, lijkt het alsof het een 100 % mannenmerk is. Daarop zeggen ze zelf: “Nudie Jeans is for everyone. We don’t carry any fits for women or men. Our fits range from super tight, tight fit jeans to regular, straight fit jeans, by way of slim fits. It’s all about what you feel comfortable wearing.” Juist ja. Even goed kijken dus. Ik vind het een heel stoer merk en ben ook helemaal fan van hun andere producten.

www.nudiejeans.com

3. Kuyichi

Kuyichi

Credits & Blogger: Tessa Barton

Het Nederlandse merk Kuyichi is specialist in het maken van mooie denims en doet er alles aan om het milieu daarbij zo min mogelijk te belasten. Kuyichi gebruikt voor de denims o.a. biologisch katoen, polyester van gerecyclede PET-flessen en zelfs gerecyclede denimstoffen – een populaire ontwikkeling in denimland. Kuyichi gebruikt dan ook ruim 90% duurzaam materiaal, waarvan meer dan 85% biologisch katoen. Ook geeft Kuyichi inzicht in de hele productieketen. Desondanks, op het gebied van arbeidsomstandigheden kunnen ze schijnbaar nog een en ander verbeteren. Jammer vind ik, want het is zo’n cool merk!

www.kuyichi.com

4. Mud Jeans

Mud Jeans 2

Credits: Mud Jeans

Mud Jeans stond ooit bekend om zijn leaseconcept, maar is daar sinds dit jaar mee gestopt. Nu verkoopt het ‘gewoon’ broeken, en blijft de kracht van het merk dat het gebruikmaakt van milieuvriendelijke materialen. Daarnaast is Mud Jeans, als lid van de Fair Wear Foundation, ook hard bezig met het werken aan betere arbeidsomstandigheden in de fabrieken. Extra tof? Het is (ook al) een Nederlands merk!

www.mudjeans.eu

5. G-Star

G-Star

Credits & blogger: Thefashionguitar

Voor de ultieme urban style grijp je naar de collecties van G-star. Dit Nederlandse merk weet namelijk immer de spijker op z’n kop te slaan, als het gaat om die ondefinieerbare coolness. Voor de productie van jeans gebruikt G-Star iets meer dan 14% biologisch katoen of gerecyclede materialen. Er zijn volgens Rank a Brand echter wel verbeterpunten, zoals het publiceren van de CO2-uitstoot, het verruimen van het gebruik van duurzame materialen, en concreter toewerken naar een leefbaar loon voor de kledingmakers in lage-lonenlanden. Niet 100 % ideaal dus, maar van alle commerciële merken wel één van de meest toegankelijke merken waar je een beetje duurzaam mee bezig kunt zijn.

www.g-star.com/nl_nl

6. Cheap Monday

Cheap Monday

Credits & Blogger: Fashionisaparty

Cheap Monday is redelijk op weg richting duurzaamheid, maar het kan nog beter. H&M group, eigenaar van Cheap Monday, heeft een beleid om CO2-uitstoot te verlagen, maar heeft nog niet veel progressie laten zien op dit gebied. Het merk is ook bezig met het vergroten van het aandeel groene energie en duurzame materialen in haar producten. Met het lidmaatschap van onafhankelijke initiatieven om arbeidsomstandigheden te verbeteren, zoals FLA en ETI, laat het merk bovendien zien bereid te zijn te werken aan verbeteringen op dit gebied. Toch is er nog veel werk nodig om arbeidsomstandigheden te verbeteren.

www.cheapmonday.com/nl

Conclusie van dit alles: je hoeft je middagje shoppen in de stad niet te laten verpesten door te denken dat je niets meer kunt kopen. De meeste merken zijn in allerlei grote ketens – zowel online als offline – te koop. Neem een Bijenkorf of een Zalando. Genoeg opties! Zolang je bewust bent wat je koopt zijn we al een heel eind op weg :).

Wat vind jij een mooi merk en zou je graag willen dragen?