Winterdepressie: lang wist ik niet dat ik er (deels) last van kon hebben. Ik had soms maanden achter elkaar weinig energie, (extreme) vermoeidheid, veel behoefte aan slaap, een verschuiving van het dag-nachtritme, was niet meer in balans en had minder behoefte aan sociale contacten. Toen ik me verdiepte in SAD (Seasonal Affective Disorder) bleek het allemaal overeen te komen met wat wij in Nederland in de volksmond een ‘winterblues’ of een ‘winterdepressie’ noemen.

“Naar de oorzaak van SAD wordt nog gezocht, maar het lijkt samen te hangen met de biologische klok die beïnvloed wordt door de hoeveelheid licht. Via het netvlies komt zonlicht binnen, wat chemische processen in de hersenen op gang brengt. Dit gebeurt in de pijnappelklier, die zich in het midden van de hersenen bevindt. De stoffen die daar aangemaakt worden regelen onze biologische klok. Het hormoon melatonine is zo’n stof en deze veroorzaakt slaperigheid. Mogelijk is de aanmaak van melatonine bij mensen met een winterdepressie verstoord, maar onderzoek heeft dat nog niet bevestigd.

Zeer waarschijnlijk is het serotoninegehalte bij mensen met een seizoensgebonden depressie uit balans, net als bij mensen met een ‘gewone’ depressie. Deze neurotransmitter regelt onder andere het gevoel van welbevinden.” – Gezondheidsplein.nl

Sinds ik me er bewust van ben geworden, ben ik op zoek gegaan naar middelen die me kunnen helpen de winter door te komen. Dit is wat bij mij de afgelopen winters heeft geholpen:

1. Opschrijven waar je dankbaar voor bent

Iedere morgen, bij het opstaan, in een paar zinnetjes opschrijven waar je dankbaar voor bent, zorgt voor een positief en blij gevoel. Je wordt je heel erg bewust van de ‘kleine dingetjes’ die spelen en het zorgt direct voor een positieve boost voor de rest van de dag.

2. Mediteren

Door te mediteren word ik heel erg bewust van het ‘nu’: ik moet omarmen waar ik op dat moment ben. Op de momenten dat ik down ben, accepteer ik daarom inmiddels sneller waar ik ben (fysiek en mentaal). Het zorgt er bij mij o.a. voor de schoonheid van Nederland, de kou en de grijze dagen in te zien.

3. Vitamine B

Vitamine B kan o.a. zorgen voor het verhogen van je energieniveau (en sowieso is vitamine B12 voor de vegetariërs en vegans onder ons een aanrader!).

4. Vitamine D

Vitamine D wordt voornamelijk onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt. Logischerwijze missen we in de winter de zon om ons heen, dus het innemen van vitamine D in wintertijd is een absolute must. (Of je nu last hebt van SAD of niet; bijna alle Nederlanders schijnen hier een tekort van te hebben.)

5. Lichttherapie

Lichttherapie kan een dip flink verminderen. Omdat je ogen daglicht missen en bepaalde stofjes niet meer produceren, kun je aan de hand van deze lampen de stofjes weer aan te laten maken. Zorg ervoor dat je een lamp hebt met minimaal 10.000 lux. Je kijkt er niet rechtstreeks in; je kan ‘m juist naast je neerzetten tijdens het ontbijt of voor een half uurtje naast je laptop plaatsen, tijdens het werken. Het beste schijnt te zijn om je dag ermee te beginnen. Begin in de herfst, zodat je vast vooruit loopt en geen tekorten krijgt. Met deze therapie kun je het tekort aan daglicht in de wintermaanden als het ware compenseren. Aanraders zijn bijvoorbeeld de Philips HF3419/02, HF3420/01 en HF3430/01.

6. Slaapritme

Hoe minder slaap je krijgt, hoe depressiever je kunt worden. Het probleem met SAD is alleen dat je slaapritme waarschijnlijk uit balans is. Wat kan helpen, is een avondroutine op te bouwen en rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Computer- en telefoonschermen hebben een negatief effect (die houden je juist wakker!), dus probeer alle elektronica uit de slaapkamer te houden. Lukt dat niet goed? Gebruik dan een app die het felle blauwe licht van je scherm filtert, zoals f.lux of Twilight. Beter is natuurlijk om te relaxen, een magazine of boek te lezen of een (geleide) slaapmeditatie te doen.

7. Beweeg (buiten)

Ik moet me geregeld echt het huis uitslepen in de herfst en winter. Ik kan vaak ‘lekker’ thuis werken – en dat is precies in deze periode mijn valkuil. Als je kunt: ga écht naar buiten. Maak een wandeling. Het liefst ’s ochtends! Zo krijg je gelijk daglicht binnen (ook al is het grauw en grijs).

Benieuwd naar meer? Ik heb er ook een (Engelstalige) video over gemaakt op mijn YouTube-kanaal:

Kan je de video niet zien? Klik hier.

Wat doe jij om SAD tegen te gaan?

Je kunt mij persoonlijk volgen op YouTube, Twitter en Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit houdt in dat, als jij interesse hebt in dezelfde producten en bij deze webshop iets zou kopen, wij daar een paar centjes mee zouden verdienen.
Echt maar een paar, het is bijna treurig.
Maar het gaat om het idee. Die gaan weer naar de community, dus daarmee kunnen we de wereld weer ietsje mooier mee maken.
(Wel heel langzaam.)