Afgelopen kerst kon ik nauwelijks lopen van de pijn. Naar de wc gaan werd ook een probleem. Ik had een hernia. Nu, zes maanden later, heb ik een olympische afstand triatlon volbracht: 1500 meter openwaterzwemmen, 40 kilometer wielrennen en 10 kilometer hardlopen. Hoe? Door mijn mindset, en daardoor mijn gedrag, te veranderen.

Stilstand is achteruitgang

In januari zei de fysiotherapeut: “Jantine, om van je hernia af te komen, moet je écht in beweging komen.”. Sportief stond ik stil en wat stilstaat, gaat achteruit.

De bank en tv waren mijn beste vrienden. Ik zat vastgeroest in mijn eigen patroon. Door het gebrek aan beweging werd ik er ook niet gelukkiger op: ik piekerde veel, voelde me sloom en had het gevoel dat ik in een oud lijf zat. ‘Ik heb gewoon een zwakke rug’, was mijn argument om vooral niet te sporten.

De knop om

Ik wilde me weer fit en gezond voelen, zowel fysiek als mentaal. De knop moest om. Om weer gelukkiger te worden en als persoon te groeien, moest ik in mijzelf investeren. Daarvoor was een doel nodig.

Tja, waar begin je dan? Een vriend van mij vroeg me gekscherend: “Waarom doe je niet mee aan de triatlon in juni?”. Hij had zich al ingeschreven. Ik dacht: ‘Het is nogal ambitieus, maar waarom ook niet?’ Mijn wielrenfiets stond tenslotte te verstoffen in de berging, een badpak had ik nog uit een de periode dat ik zwom en hardlopen deed ik wanneer ik daar zin in had. Door een ietwat hoog gegrepen doelstelling prikkelde ik mijzelf om op tijd in beweging te komen. Daarnaast dacht ik: ‘Ik zal er hard voor moeten werken, maar ik heb dan wel iets gerealiseerd wat nu nog onmogelijk lijkt zijn.’.

Hoe ik dit deed? Hierbij mijn vijf tips!

1. Doorbreek je patronen

Voordat ik van start ging, keek ik naar wat mij in het verleden blokkeerde. Dit patroon moest namelijk doorbroken worden. Ik kwam tot de volgende inzichten:

 1. Ik had vaak het gevoel dat ik sporten in mijn agenda moest zetten en afspraken ervoor moesten wijken.
 2. Ik werd afgeleid door anderen: voor mijn gevoel was ie-de-reen beter.
 3. Vaak had ik pijntjes en vanuit mijn optiek mocht ik die niet ervaren tijdens het sporten.

Deze negatieve gedachten mochten niet de aandacht krijgen. Dus ik gaf er een positieve draai aan en maakte de volgende afspraken met mezelf:

 1. Ik ga individueel sporten.
 2. Ik ga me niet bezighouden met sportieve resultaten van anderen.
 3. Ik ga niets uit mijn agenda afzeggen voor sport.
 4. Ik wil sporten op basis van wat mijn lichaam nodig heeft en niets forceren.

Op deze manier werd mijn sportieve reis een bijzonder avontuur. Ik ging namelijk kijken naar wat er mogelijk was aan de hand van de afspraken met mijzelf.

2. Bepaal je doelen van groot naar klein

 • Hoofddoel
  Mijn hoofddoel werd de triatlon. In januari was dat echt zwaar boven mijn kunnen, maar ik wilde graag aan mijzelf bewijzen dat ik het kon.
 • Mijlpalen
  Omdat de triatlon als een stip aan de horizon voelde, ging ik mijlpalen vastzetten die ik wilde halen. Dat was in april een 10 km hardloopwedstrijd, in mei 1,5 kilometer aan één stuk zwemmen en in begin juni een fietstocht van meer dan 100 kilometer. Wat goed werkt, is meedoen aan sportevents  die kleiner zijn dan je hoofddoel. Er hangt een happy vibe om deze events en dat werkt echt mega-motiverend.
 • Weekdoelen
  Op zondagavond keek ik vaak in mijn agenda en plande ik het sporten -met potlood- rondom mijn afspraken. Ik had wel als voorwaarde dat ik minimaal drie keer per week zou sporten.  Als je jouw persoonlijk bepaalde weekdoelen haalt, ben je extra voldaan aan het eind van je week.
 • Trainingsintenties
  Bij yoga zet je vaak een intentie voor de les. Ik zette dat door naar iedere training. Was ik met mijn verkeerde been uit bed gestapt? Dan zorgde ik ervoor dat ik mijn negatieve gedachten ging loslaten tijdens mijn training.
 • Liever iets dan niets
  En natuurlijk waren er momenten dat ik niet van de bank te slepen was. ‘Maar’, dacht ik dan: ‘stilstand is achteruitgang.’. Een beetje beweging is al goed. Een paar kilometer wandelen of wat baantjes zwemmen maakt een lichaam weer soepel en geeft nieuwe energie.

Wat is het effect van kleine doelen zetten? Je krijgt meer vertrouwen in je lichaam en je merkt sneller veranderingen op. Ik merkte bijvoorbeeld op dat ik meer snelheid kreeg en mensen inhaalde. Fijne bijkomstigheid: mijn lichaam begon er ook strakker uit te zien :-).

3. Meten = weten

 • Activity tracker
  Mijn grootste motivator om beweging te komen en te blijven! Zo’n tracker houdt bij hoeveel stappen je per dag zet,  je hartslag en al je sportactiviteiten. Bi-zar hoe snel je al resultaat boekt in twee weken tijd. Ik merkte dat ik iedere week een tikkeltje sneller werd. Oke, we hebben het niet over minuten, maar over enkele seconden. Maar toch: een paar seconden maakt mentaal een groot verschil. En progressie motiveert enorm om door te gaan.
 • Yin yoga
  Het ankermoment van de week. Zit je te veel in je hoofd, dan kom je tijdens deze les weer in je lichaam. Je neemt namelijk verschillende yogaposes aan waarin je de grenzen van je eigen lichaam verkent en op zoek gaat naar weerstand. Door dit te ervaren versterk en versoepel je je bindweefsel en gewrichten. Het perfecte moment om te checken hoe het met je lichaam gaat.

4. Gebruik tijd op de juiste manier

 • Rustaagh!
  Gun jezelf de tijd om te wennen aan het sporten. Begin niet gelijk met vier keer in de week. Zeker als je vanaf nul begint, is het echt prima om eerst een maand lang één keer per week te sporten en dat langzaam op te bouwen.
 • Conformeer sport naar jouw agenda
  Tijdens mijn trainingsperiode zat ik middenin een verhuizing. Moest ik even snel even iets uitzoeken in de bouwmarkt? Dan ging ik hardlopend. Bij vrienden op bezoek? Dan pakte ik mijn racefiets en stapte ik bij hen onder de douche. Wees creatief en kijk in jouw agenda of je afspraken kunt combineren met sport. Het grootste voordeel is dat je een hoop tijd bespaart en toch sport. Win-win!
 • Conformeer je agenda naar de sport
  Oeps, op een gegeven moment heb ik mijn eigen regel verbroken. Het sporten werd zo leuk, dat ik sportend ging afspreken. Zelfs mijn dates vonden plaats in het zwembad of op de wielrenfiets. Superhandig, want je hebt gelijk een leuk onderwerp om over te kletsen.

5. Onderzoek je persoonlijke waarden

Sta je nu in de startblokken om te beginnen, maar weet je niet waarmee? Mocht je net zoals ik vanaf nul starten met sporten, kijk dan naar de sporten die je in het verleden hebt gedaan en wat je er niet leuk aan vond. Sloot het misschien niet aan bij je persoonlijke waarden?

Voor mij zijn vrijheid en verbinding twee heel belangrijke waarden. Vrijheid betekent voor mij een flexibele agenda en veel mogelijkheden hebben. Ik koos voor de triatlon, omdat die superafwisselend is. Verbinding betekent voor mij in contact staan met vrienden en familie. Dat vind ik nog iets belangrijker dan sport, dus mijn afspraken bleven staan en sport plande ik eromheen.

What’s next?

Stilstaan wil ik niet meer. Yoga en de drie triatlonsporten vind ik onwijs leuk. Ik wil beter worden in de techniek, daarom heb ik mij ingeschreven bij een triatlonvereniging. En ik droom van een lange-afstand-zwemtocht in een bergmeer en een halve Ironman in het buitenland.

De conclusie van mijn sportreis: de juiste mindset is het allerbelangrijkste! Negatieve gedachten en overtuigingen zorgen voor minder plezier en maken het bereiken van je doelstellingen lastig, zo niet onmogelijk. Geef die belemmerende gedachten niet te veel aandacht en kom in beweging. Don’t think, just do it!

Liefs, Jantine

Jantine schrijft voor Moderne Hippies over zelfontwikkeling. Thema’s die haar bezig houden, zijn: hoe houd je je lichaam en geest gezond? Hoe realiseer je jouw droombaan? Hoe kunnen we de wereld met elkaar een stukje mooier maken? Ze is startend freelancer en wil in haar werk passies als organiseren, maatschappelijke relevantie, kunst en cultuur met elkaar verenigen. Je kunt Jantine volgen op Instagram.

 Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.