Soms doe je maar iets en staat toch ineens een heerlijk maaltje op tafel. Afgelopen zondag hadden mijn vriend en ik hele fijne dag met onze bus: lekker weer, een goede surfsessie, een bezoek aan de duinen, een prachtige slaapplek waar helemaal niemand komt en als klap op de vuurpijl deze goddelijke veganistische bonenburgers. Deze burgers zijn een echte traktatie en doen niet onder voor ‘echte’ burgers. Zeker even uitproberen dus, ook voor de vleeseters onder ons! Bon appetite!

Ingrediënten

  • 400 gram voorgekookte kidneybonen, afgegoten
  • 200 gram havermeel (blend de havermout tot meel in een blender of met een staafmixer)
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • peper
  • ras el hanout
  • gemalen komijn
  • paprika poeder
  • 200 gram champignons
  • komkommer
  • augurk
  • krop sla
  • bio mosterd
  • bio ketchup
  • vers brood*

* Dit zuurdesembrood komt van een speciale bakkerij in Bretagne, die geen pesticiden gebruikt op de tarwe en een traditionele methode van kneden en bakken aanhoudt, waarbij niet veel van de tarwe verloren gaat. De voedingswaarde van dit brood is zeer hoog en er worden geen gist en broodverbeteraars toegevoegd. (Biologisch) brood uit Nederland verdraag ik over het algemeen niet, maar voor deze bakkerij in Bretagne rij ik graag een stukje om! Ik raad echt aan om hier langs te gaan als je in de buurt bent.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bereidingswijze

  • Gebruik een staafmixer of sterke blender om van de kidneybonen, een fijngesneden ui, een teen knoflook, flink wat ras el hanout, gemalen komijn, peper en paprikapoeder (wees vooral niet zuinig met de kruiden!) en een flinke scheut ketchup een pasta te maken.
  • Kneed het havermeel door de pasta tot een deegbal ontstaat.
  • Gebruik ook wat havermeel op het werkblad en je handen en maak (ongeveer) vier burgers van het mengsel. (Je kunt ze ook nog paneren in wat havermeel.)
  • Bak vervolgens de burgers in een klein beetje olie tot ze krokant zijn aan de buitenkant. Het kan hier helpen om ze vrij plat te maken, zodat ze ook van binnen goed warm worden.
  • Snijd vervolgens nog een ui en de champignons fijn en bak deze met een teen knoflook en de kruiden.
  • Snijd je brood in dikke plakken en leg ze even kort in de pan zodat ze lekker krokant zijn.
  • Snijd tot slot de komkommer en augurk en bouw je eigen burger met brood, een bonenburger, het champignonmengsel, verse groentjes, mosterd en ketchup.

Ik hoop dat ze bij jou net zo goed lukken als bij ons! Eet smakelijk!

Liefs, Iris

Meer vega(n) inspiratie opdoen? Bekijk hier onze recepten.

Iris is een Moderne Hippie met een down-to-earth, maar ambitieuze leveninstelling. Ze haalt voldoening uit hard en toegewijd werken, het liefst met de handen in de aarde, diepgaande gesprekken met gelijkgestemden en alles wat te maken heeft met duurzaamheid. Haar avonturen staan momenteel on hold, om in Nederland samen met haar vriend haar eco-project onder de Portugese zon bij elkaar te sparen.

Hier lees je alle artikelen van Iris.

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.