Afgelopen jaar vertrok ik als backpacker naar Azië. Daar schreef ik dagelijks over bijzondere belevenissen, nieuwe inzichten en inspiratie. In dit waargebeurde verhaal vertel ik hoe onverwachtse routes je meevoeren naar geluk.

Filipijnen, 2018

Aan de zwembadrand van het hostel ontmoet ik John uit Californië, Silicon Valley om precies te zijn. “Ga je mee op een schip langs de Palawan eilanden?”, is zijn eerste en enige vraag. “Misschien.”, hoor ik mezelf zeggen. Ik klim het zwembad uit, wring het chloor uit mijn haar en stap in mijn gerafelde Levis short. “Morgen om vijf uur bij de haven!”, roept hij me na.

Eerder vandaag kocht ik een busticket om rond diezelfde tijd van El Nido naar Port Barton te reizen. Maar John en mijn intuïtie brengen me in twijfel: dit kan een avontuur worden. De volgende dag ontmoet ik hem opnieuw. Om vijf uur bij de haven aan boord van het schip.

In de daaropvolgende vijf dagen varen John, enkele lotgenoten en ik langs plekken die me doen denken aan sprookjes die nog niet bestaan. Zonnestralen landen op mijn wimpers en schitteren – net als wij – verder over de azuurblauwe golven, om uiteindelijk te verdwijnen in de diepte van de oceaan. Zo nu en dan breekt wit zand met de eindeloosheid van de Suluzee. Onder een palmboom vertelt John over zijn leven in Silicon Valley. Zijn baan als programmeur bij een miljoenenbedrijf maakte van hem een bovengemiddeld rijke twintiger. Hiertegenover stond een werkweek van meer dan zestig uur en een agenda die voor het komende jaar was volgeboekt. Totaal opgeslokt in het ‘centrum van de hightech’ besloot hij op een ochtend om zijn bureaustoel -voor altijd- leeg achter te laten. Liever is hij vrij om de dag zelf zijn koers te laten bepalen. Hierdoor varen we nu kilometerslang verder en is de bestemming onbekend.

Vlak voor de avond valt, gooien we aan de kust van een onbewoond eiland het anker uit. Terwijl het langzaam in de bodem zakt, kleurt de horizon goud. ’s Nachts stroomt de zee ritmisch door mijn dromen en zodra de zon me wekt, laat ik me opnieuw meevoeren in de richting van de wind.

moderne hippies travel diary marijke-1

Golvend over het water ontmoet ik Jules. Met haar zwierende sarong, gebruinde huid en serene aura verhult ze – onbewust – dat ze uit de randstad komt. Een tijd lang vierde Jules haar succes bij een bekend televisieprogramma. Toch voelde ze zich nooit écht thuis in de schone schijn van de mediawereld. En dus boekte Jules onverwachts een one-way ticket naar Nieuw-Zeeland. Tot op de dag van vandaag keerde ze niet terug naar haar ‘welvarende’ bestaan.

Naast Jules, op de boeg van het schip, rust een mysterieus boek. De kaft draagt dezelfde kleur als de oceaan waardoor we omringd zijn. Urenlang glijden mijn ogen over de letters; ze vertellen me het verhaal van Santiago, een herdersjongen uit Andalusië die op zoek is naar zijn schat. “Beslissingen zijn niet meer dan het begin. Wanneer je er een neemt, duik je in feite in een machtige stroom die je meevoert naar een plek waar je nog niet van gedroomd hebt op het moment van de beslissing.”, staat er geschreven. Het bestempelt exact mijn beleving.

Ons schip vaart tussen twee reusachtige rotsen door. Ze zijn onverwoestbaar, bijna zwart en bieden bescherming aan Tapiutan, ons eiland voor de nacht. Omringd door de rotsen in het kristalheldere water ligt ze verstopt als een parel in haar schelp. Ik vond haar door van koers te veranderen. Evenals Santiago, John en Jules dit ooit deden.

Santiago verliet in een ver verleden Europa en startte een zoektocht naar de Egyptische piramiden. John verruilde zijn succesvolle leven voor een reizigersbestaan, zonder specifieke bestemming. En de hoogopgeleide Amsterdamse Jules vond haar fortuin door druiven te plukken in de wijngaarden ‘Down Under’. Je kunt denken dat ze de westerse werkelijkheid zijn ontvlucht. Dat het tijd is om terug te gaan naar waar ze vandaan komen. Maar als het gebaande pad niet voor jou is weg gelegd, volg dan je gevoel.

Met deze visie als geschenk besef ik dat het tijd is om John, Jules en Tapiutan te verlaten. Morgen vervolg ik mijn eigen weg. Waarheen? In de richting van het onbekende. Onderweg naar kostbare herinneringen die op dit moment nog niet bestaan.

Liefs, Marijke

Lees ook: Travel Tips // Filipijnen

Ga naar ons complete reisoverzicht voor meer reistips, video’s & hotspots wereldwijd!

Duurzaam reizen - boek - Zoë van Liere

Via haar eigen bedrijf A Trend Story schrijft Marijke voor diverse opdrachtgevers. Reizen, uitingen in het straatbeeld, kunst en cultuur bieden haar dagelijks inspiratie. In de vorm van prikkelende verhalen belicht ze trends en/of levert ze commentaar op het hedendaagse bestaan. Op Instagram deelt ze haar poëtische woorden en liefde voor beeld. Je kunt Moderne Hippies ook volgen op  Instagram en Facebook.