Mijn favoriete woord is ‘insaei’, dat IJslands is voor intuïtie. De IJslanders vertalen het ook wel naar ‘de zee van binnen’. Een prachtige symbolische omschrijving van een grenzeloos gevoel dat net als de zee constant in beweging is. Het is ons kompas bij het maken van keuzes in het leven en beschermt ons tegen hetgeen dat niet goed voor ons is. Bijna ieder medium, tarotkaartlezer of spirituele healer die ik heb bezocht heeft tegen me gezegd: ‘je hebt een sterk intuïtief vermogen en daar mag je meer op gaan vertrouwen’. Dat ene woord, vertrouwen, raakt voor mij de kern van intuïtie en maakt het tegelijkertijd zo verdomd lastig.

Je intuïtie is een vaag onverklaarbaar gevoel. Het is onduidelijk waar het zit en hoe het werkt. Van al onze andere zintuigen weten we exact hoe we ze moeten gebruiken en herkennen we het meteen wanneer het niet goed functioneert. Ik vertrouw mijn ogen, want ik zie. Ik vertrouw mijn neus, want ik ruik. Ik vertrouw mijn oren, want ik hoor. Ik vertrouw mijn intuïtie, want ik voel iets vaags in mijn onderbuik. Ehm… wat?

Vertrouwen en vaag is geen lekkere combinatie. Het gekke is dat ik intuïtie meestal pas achteraf herken. Wanneer ik een keuze heb gemaakt die niet goed afloopt, overheerst het ‘dit wist ik al’-gevoel en kan ik ineens dat vage onderbuikgevoel, dat ik een paar dagen voor het maken van mijn keuze ervoer, plaatsen: ah, het was insaei. Door de jaren heen heeft mijn intuïtie me ontzettend vaak bijgestaan om me te behoeden voor mensen en situaties die niet goed voor me waren. Door de jaren heen heb ik daar ontzettend vaak niet naar geluisterd en ratio boven dat vage gevoel verkozen. Keer op keer herhaalde mijn innerlijke stem zich achteraf: ‘ik zei het toch, dit moest je niet doen.’ Zo’n irritant betwetertje.

In de afgelopen maanden heb ik besloten om dat betwetertje een kans te geven en probeer ik meer in contact te staan met mijn gevoel in plaats van mijn gedachten. Het bijzondere is dat ik dat vage gevoel nu steeds beter ga herkennen en kan plaatsen. Ik weet dat keuzes die vanuit intuïtie gemaakt worden, de beste keuzes zijn.

Mijn twee belangrijkste keuzes in mijn leven heb ik niet vanuit ratio, maar vanuit die diepe zee van binnen gemaakt: een half jaar in Kaapstad en India wonen en werken. Was ik op mijn monkey mind afgegaan, dan had ik deze stappen nooit gezet, maar de zee van binnen kolkte zo woest dat ik niets anders kon dan naar haar luisteren.

Wil jij ook meer in contact komen te staan met je gevoel en je intuïtie leren herkennen? Deze drie tips helpen je om het vage onderbuikgevoel te ontwikkelen tot een goede raadgever in je leven.

1: Mediteer

Ons lichaam praat de hele dag tegen ons, maar we zijn zo gehard en er is zo veel ruis dat we het niet meer horen. Door te mediteren leer je om naar je lichaam te luisteren. Zet een wekker en adem vijf minuten met gesloten ogen heel bewust in en uit. Laat de ruis verdwijnen en voel en hoor je lichaam.

2: Maak een intuïtiedagboek

Noteer elke dag een voorspelling. Iets dat jouw hart je die dag vertelt. Je oefent hiermee om naar je hart te luisteren en je zult steeds beter worden in intuïtief de juiste voorspelling doen.

3. Doe wat je eerste gevoel je ingeeft

Ga bij het maken van keuzes een keer af op wat je eerste gevoel je ingeeft in plaats van naar het ‘ja maar’ stemmetje in je hoofd te luisteren. Tegenwoordig maken we zo veel keuzes op basis van ratio. Probeer een keer spontaan en impulsief te reageren. Just go for it en denk er niet te veel bij na. Doe wat je gevoel – je intuïtie – je ingeeft.

In de afgelopen maanden liep ik weg van mijn yoga teacher training, zei ik nee tegen mijn toekomstdroom om in India of Sri Lanka te werken, weigerde ik een kans op een mooie baan in Nederland, zei ik nee tegen werk op mijn droomeiland Bali, omarmde ik werken als freelancer, omarmde ik werk bij De Bakkerswinkel, werd ik behoed voor verkeerde situaties en mensen. Allemaal op basis van het vage onderbuikgevoel dat steeds vertrouwder begint te voelen. We weten veel meer dan we beseffen. Onderschat je innerlijke kompas nooit.

Insaei.

Meer mindstyle artikelen vind je hier.

Je kunt Nanda persoonlijk volgen op Instagram.

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.