Verbeter de Wereld // Lever je tas in bij een TassenBol/TakeMeBag

Met de rubriek “Verbeter de Wereld” geven we willekeurige voorbeelden van ons gedrag, waarmee we proberen de wereld een klein beetje mooier te maken.

Heb je een restant plastic tasjes netjes verzameld, maar gebruik je 90 % niet? Een optie is een extra tasje mee te nemen bij het boodschappen doen en deze te doneren aan iemand die om een tasje vraagt. Zeker waar ik woon, Amsterdam, kun je hier je fulltime baan van maken.

Maar! Mocht je zo’n extra tasje zo nu en dan vergeten (zoals ik), dan heb ik nog een leuke oplossing je: doneer je tassen bij een TassenBol. Zo help je indirect namelijk ook mensen die een tasje nodig hebben!

Hoe verbeter je dus een beetje de wereld? Door je plastic tasjes te verzamelen, naar de dichtstbijzijnde TassenBol te gaan en je tasjes te deponeren in de TassenBol. Zo ging ik gisteren met een berg tassen naar de EkoPlaza in de Eerste van Swindenstraat in Amsterdam Oost. Sinds een paar jaar weet ik dat daar een TassenBol staat.

TassenBol 1

TassenBol 2

TassenBol 3

TassenBol 5

TassenBol 4

Let op: de TassenBol wordt momenteel vervangen door het nieuwe model TakeMeBag. Op sommige plekken ziet ‘ie er dus anders uit.

Wat kan je doen?

  • Ga op zoek naar een TassenBol/TakeMeBag bij jou in de buurt. Helaas staat er geen overzicht (meer) op de website van de TassenBol; dat was erg handig om te ontdekken waar jij je tassen kunt doneren. Ga op ontdekking of stuur een mailtje naar de organisatie van TassenBol/TakeMeBag!
  • Heeft jouw dichtstbijzijnde supermarkt nog geen Tassenbol? Je kunt een brief uitdraaien en aan je supermarktmanager geven. Wat een tof idee! Wie weet gaat hij/zij er een keer over nadenken! Klik daarvoor hier voor meer informatie!

Q: Ben jij van plan op zoek te gaan naar een TassenBol/TakeMeBag? Of wat doe jij met je restant plastic tassen?

Liefs, Marte

12 reacties

Maartje -

En als je geen tassenbol in de buurt hebt staan kun je de plaatselijke Kringloop er ook blij mee maken! Die delen ze dan weer uit aan hun klanten :)

Marte -

Goede tip, Maartje!

Marieke -

Super goed idee! Wij hebben thuis eigenlijk geen plastic tasjes omdat we altijd plastic kratten meenemen als we boodschappen gaan doen, maar voor de mensen die dat wel hebben, is het een super handige oplossing!

Marte -

Heel goed idee ook!

Inge -

Ik wist helemaal niet dat dit bestond! Wat een leuk idee! Er hangt altijd een opvouwbaar boodschappentasje aan mijn tas of ik neem een grote boodschappentas mee, dus ik vrijwel nooit een plastic tas uit de winkel nodig. Als ik er een heb, gebruik ik hem als vuilniszak. Thuis hebben we een lade vol met plastic tasjes, waarvan we 95% niet gebruiken. Dit lijkt me een interessante optie :)

Marte -

Precies! Verder ook zeker goede ideeën :)

Tessa -

Wat een slimme tip! Ik heb zelf helemaal geen plastic tasjes meer in huis, maar ik zie de bollen op steeds meer plaatsen en ik vind het een heel mooi initiatief. Leuk dat ze ook een brief hebben opgesteld die je kunt sturen naar winkels waar jij graag een bol zou willen hebben, dat maakt het een stuk toegankelijker om zelf actie te ondernemen.

Marte -

Precies!
Wat knap dat je geen plastic tasjes meer in huis hebt. Ik vind het soms toch nog wel handig; als ik bijv. op reis ga en iets niet mag lekken, doe ik dat altijd nog in plastic tasjes.

Mayra -

Oooh wat goed! Ik wist helemaal niet dat dit er is. Zelf gebruik ik mijn plastic tassen altijd om plastic afval in te verzamelen en dan hop in de plastic container!

Marte -

Ook super slim!

Sanne van Paassen -

Inderdaad, ik moet snel maar eens op zoek gaan naar zo’n bol. Ik zorg ervoor dat ik niet zoveel tasjes krijg en ik verstuur mijn pakketjes ook in tasjes. Dus recyclen doe ik wel.

Marte -

Super goed! Ik doe dit ook niet heel vaak hoor, misschien 1 x in de 2 jaar 😉 Maar toch, wel handig en super slim! Beter dan weggooien :)

Reageer ook