Afgelopen donderdag vertrok ik op mijn fiets richting Amsterdam-Noord: samen met m’n zus ging ik namelijk voor de eerste keer naar het Over Het IJ Festival. Een festival dat al voor de 23e keer werd georganiseerd, maar waar ik nog nooit was geweest. Dat betekent het pontje richting Noord pakken! Altijd mooi. We spraken af na werktijd, dus besloten als snelle hap een patatje te halen bij de biologische snackbar PontStation, die direct bij het pontje te vinden is.

Over Het IJ Festival 2

Over Het IJ Festival 6

Over Het IJ Festival 9

Over Het IJ Festival 5

Het Over Het IJ festival duurt in totaal 10 dagen. De gehele NDSM-werf is dan het kloppend hart van het festival. Overal verspreid over de werf kun je theater, beeldende kunst en interactieve installaties ontdekken. Wij kwamen er alleen met een doel: wij wilden DAK zien van Utrechts theatergezelschap Als de Beren Komen. Een filosofisch stuk dat ging over leven, dood, afscheid nemen, warmte en liefde. We wisten dat we daarvoor bij ‘vertrekpunt IJ-kantine’ moesten zijn, maar dat het stuk niet precies daar was. Aangezien we het festival niet kenden, hadden we eigenlijk geen idee wat ons te wachten stond. Waar belanden we dan zo? Wat ís dit? Dat maakt het op zich al een leuke ervaring.

Op het afgesproken tijdstip vertrokken we met een grote groep en moesten we een paar minuutjes lopen. We werden naar het einde van een ligplaats gebracht, waar we opeens een man zagen staan en een paar bankjes.

Over Het IJ Festival 7

Over Het IJ Festival 11

Toen we allemaal zaten, begon hij te praten. Even omschakelen. Kijk ik hier echt naar een toneelstuk? De knop ging om en we werden in het toneelstuk gezogen. Het was ontroerend en grappig tegelijkertijd. We waren getuigen van een mooi toneelstuk in de openbare orde, met het prachtige IJ en Amsterdam op de achtergrond – wat een plaatje. Hoe vaak maak je dat nou mee?

Over Het IJ Festival 12

Over Het IJ Festival 8

We sloten de avond af bij de IJ-kantine om even goed bij te kletsen, maar ik kan me voorstellen dat als je er een (mid)dag voor uittrekt, er nog veel meer moois te zien is.

Over Het IJ Festival 4

Over Het IJ Festival 1

Over Het IJ Festival 3

Oprecht een unieke ervaring. En fijn: je kunt er dit weekend nog bij zijn! Het festival duurt dit jaar namelijk tot en met 12 juli. En anders raad ik het je dus zeker aan voor volgend jaar. Meer info? Check www.overhetij.nl.

Lijkt het jou leuk om hier naartoe te gaan?