Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik word momenteel doodgegooid met Instagramplaatjes van mensen die op tropische eilanden uit een kokosnoot drinken, in privévliegtuigen de wereld overvliegen of selfies maken terwijl ze hun eerste skydive maken.

Wat een contrast met mijn huidige leven, waarin ik gewoon aan het werk ben met mijn hondje aan mijn voeten en lunch met boterhammen met pindakaas. Het lijkt soms alsof je voor een avontuurlijk leven een enorm gevulde bankrekening of een eeuwigdurende sabbatical nodig hebt. Die heb ik allebei niet. En toch zou ik mijn leven als uitermate avontuurlijk willen beschrijven.

Het afgelopen jaar leerde ik skateboarden, kimchi maken, een hond opvoeden, besloot een foto-expositie te organiseren zonder dat ik daar enige ervaring in had, schreef een roman en trouwde op blote voeten en zonder ambtenaar erbij. Ik probeerde nieuwe dingen uit, faalde vaak, slaagde net zo vaak, ontmoette bijzondere mensen die ik anders nooit had leren kennen, verdwaalde – en ontdekte mooie plekken waarvan ik nooit had geweten dat ze bestonden.

Voor geen van die mini-avonturen was veel geld of extreem veel tijd nodig. Maar ze zorgden er wel voor dat van sleur in mijn leven geen sprake was en dat ik nieuwe inspiratie en nieuwe mogelijkheden kreeg. In mijn optiek heeft werkelijk avontuurlijk leven dan ook meer te maken met je attitude en de manier waarop je je dagelijks leven indeelt dan met wat je te besteden hebt.

Wil je mee op avontuur? Met deze vier tips kom je op gang:

1. Herdefinieer wat ‘avontuur’ voor jou betekent

Voor mij is avontuurlijk leven iets doen wat ik inspirerend vind, wat me weghaalt uit mijn routine, en wat ik een beetje spannend, maar ook leuk vind om te doen. Met een dergelijke definitie wordt het al veel gemakkelijker om je leven op avontuurlijke wijze in te delen. De mini-avonturen die je gaat beleven zijn niet per se spectaculair of Instagram-waardig, maar maken je leven wel veel interessanter.

2. Dwing jezelf tot het doen van nieuwe dingen

Wij mensen zijn niet gemaakt om nieuwe dingen op te zoeken. We zijn van nature huiverig voor het onbekende en voelen ons prettig bij gewoonten. Vandaar dat we blijven hangen op de sportschool waar we al jaren komen en nog steeds vrienden hebben die we nog van de middelbare school kennen – ook als we eigenlijk niet meer zo veel energie uit die vriendschappen halen. Kies daarom bewust voor nieuwe of vreemde dingen. Schrijf je in voor een nieuwe sport. Neem je voor een vreemde taal te leren. Ga een kookworkshop doen. Bestel kaartjes voor een (gratis lunch) concert. Kies iets wat je nooit eerder deed en wat je aanspreekt, ook als je lichte weerstand voelt – die weerstand is je angst voor het onbekende, en het is best gezond om die zo nu en dan te negeren.

3. Zeg ja!

Zeg de hele dag ‘ja’ op alles wat je aangeboden krijgt. Een uitnodiging om wat mee te gaan drinken? Yes! Een gerecht dat je niet direct aanspreekt? Kom maar door! Een opdracht waarvan je niet zeker weet of je hem wel kunt uitvoeren? Ja! Ja! Ja! Leuke opdracht? Waarom houd je geen ‘ja-dag’ eens per maand?

4. Maak tijd

Werken kost tijd, Facebooken kost tijd, je huis schoonmaken kost tijd – maar avonturen beleven, kost ook tijd. En als je die tijd niet reserveert, wordt ‘ie opgeslokt door alles wat je ‘moet’ of toch al uit gewoonte doet. Reserveer dus geregeld een dagdeel voor het doen van iets nieuws. Als kind speelde ik vaak het spel ‘avonturen beleven’. Verveelden ik en mijn vriendinnen ons, dan riep altijd wel een van ons: ‘Laten we avonturen gaan beleven!’. Eigenlijk speel ik dat spel nog steeds, maar dan solo. Geregeld plan ik loze tijd in mijn agenda die ik gebruik om avonturen te beleven. Ik ga wandelen zonder doel, ga op expeditie naar een museum, doe alsof ik toerist ben in eigen stad, spreek een vreemd iemand op straat aan die er aardig of interessant uitziet, jaag met mijn camera of tekenpen op mooie plaatjes. Mijn avonturen voelen altijd een beetje spannend, maar stellen me nooit teleur – ik heb me namelijk nog nooit verveeld tijdens een van mijn mini-avonturen.

meer avontuur in je dagelijkse leven moderne hippies 002

Informatie over Roanne vind je op www.roannevanvoorst.com en je kunt haar volgen op Facebook en Instagram.

En je kunt Moderne Hippies ook volgen op Facebook en Instagram!