Merlyn was als kind al een enorme dierenvriend. Als haar moeder haar kwijt was, lag ze vaak te slapen tussen de honden in het buitenhok. Ook nam ze alle gewonde dieren die ze vond mee naar huis. Haar ouders werden er gek van. Poezen, egels, konijnen, eenden: Merlyn heeft een boel levens gered.

Nu is Merlyn 31 jaar en woont ze in Roemenië om zwerfhonden te helpen. Ze startte haar hulp vanuit Nederland, maar wilde dichter bij het ‘probleem’ zijn, zodat ze nog meer voor de honden kon betekenen. En dat is gelukt: ze richtte de stichting Dogs by Merlyn op en zet elke dag, in haar eentje, alles op alles om honden te redden. Ze regelt neutralisaties, medische behandelingen en adopties. 

Zelden ben ik zo geraakt door een interview. Diep respect voor deze moderne hippie! 

moderne hippies x dogs by merlyn

Hoe zien jouw dagen eruit?

Elke dag als ik opsta, komen de honden mij in grote getale begroeten. Ik probeer rustig te ontbijten, maar mijn eten is natuurlijk nooit voor mij alleen met zo’n 200 (!) lief kijkende koppies om me heen. Hierna begin ik met het vullen van de voer- en drinkbakken en het schoonmaken van de verblijven. Ik verschoon de dekentjes en de manden en ga dan poep scheppen, héél veel poep scheppen!

De middagen verschillen nogal. Soms moeten de honden uit mijn eigen opvang naar de dierenarts, omdat ze medisch behandeld moeten worden of vaccinaties of een ontwormingskuur krijgen. Op andere dagen laad ik mijn auto vol met hondenvoer om de straathonden eten te geven. Als ze er slecht aan toe zijn, neem ik ze mee naar huis of naar de dierenarts. Vaak breng ik ze daar ook naartoe voor neutralisatie, de enige oplossing voor het vreselijke zwerfhondenprobleem in Roemenië. Ook ga ik vaak naar de plaatselijke asielen waar ik honden uit erbarmelijke omstandigheden weghaal en meeneem naar huis.

Ik ben elke dag onderweg en vind veel gewonde en zieke honden zelf. Soms word ik gebeld dat er ergens pups langs een drukke weg lopen, maar ook worden ze bij mij thuis in een plastic zak gebracht of over het hek gegooid…

moderne hippies x dogs by merlyn7
Honden in het plaatselijke asiel

moderne hippies x dogs by merlyn8

Hoe zijn jouw eigen leefomstandigheden?

Helaas is het met zoveel honden vrij lastig om de juiste plek te vinden voor zowel de honden als voor mij. Ik zou zelf een huisje moeten gaan bouwen op een groot terrein of geld moeten hebben om een kleine woning te kopen.

Nu woon ik in een caravan op het opvangterrein. Behoorlijk primitief, ik heb bijvoorbeeld geen stromend water of elektriciteit. Het grootste gedeelte van het jaar is het prima te doen, maar in de winterperiode is het best lastig. Hopelijk komt er binnenkort een structurele oplossing.

Mijn hart ligt nu hier, maar ik mis Nederland heel erg. Ik mis mijn ouders, mijn broer en mijn vrienden. Ik mis de gesprekken, de gezellige avonden en hun knuffels. Die zijn toch heel anders in het echt dan via de telefoon.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten in jouw leven?

Ik ben gelukkig als ik in mijn opvang zit, de honden met elkaar zie spelen en merk dat ze zich veilig voelen en eindelijk echt gewoon hond kunnen zijn.

De honden die ik meeneem van de straat zijn ontzettend kwetsbaar. Helaas kan ik ze niet allemaal redden, soms ben ik gewoon te laat. Als dan zo’n puppy van een paar weken oud in mijn armen ligt en zijn laatste adem uitblaast terwijl ik hem over zijn hoofdje aai, dan ben ik heel verdrietig. Dat is vreselijk moeilijk.

moderne hippies x dogs by merlyn5

Wat zijn de doelen van je stichting Dogs by Merlyn?

Mijn eerste doel is om zoveel mogelijk honden te neutraliseren, want dit is het enige wat echt helpt om dit leed te stoppen.

Daarnaast probeer ik voor de honden een veilige, gezonde en gelukkige plek te creëren in mijn opvang en vanuit daar op zoek te gaan naar passende huisjes in Nederland.

moderne hippies x dogs by merlyn2

Hoe zie jij je toekomst?

Dat weet ik niet precies. Voorlopig blijf ik nog wel even hier! Of dat nog 5, 10 of misschien wel 30 jaar gaat duren, geen idee. Ik zal me in ieder geval de rest van mijn leven in blijven zetten voor hulpbehoevende dieren.

stichting dogs by merlyn x moderne hippies-1-10

Hoe kunnen wij jou en de honden helpen?

Alle hulp is welkom!

  • Je kunt je vrienden uitnodigen om mijn Facebook-pagina te liken en mijn berichten delen. Hoe groter het bereik, hoe meer ik kan doen voor de honden.
  • Je kunt spullen (hondenvoer, dekens, manden, voerbakken, speeltjes, ontwormings- en ontvlooiingskuren, etc.) doneren.
  • Met een gelddonatie help je me ook enorm. Al het geld dat gedoneerd wordt, gaat direct naar de honden. Hiervan kan ik onder andere neutralisaties, de dierenartsrekeningen en hondenvoer betalen. Voor 5 euro per maand ben je al lid van de Vriendenclub van Merlyn.
  • Je kunt vrijwilligerswerk doen bij mij in Roemenië. Je overnacht dan in een hotel vlakbij. Je helpt me dan met mijn dagelijkse werkzaamheden: voeren, schoonmaken en bezoekjes brengen aan de straathonden, het asiel en de dierenarts. Maar vooral ga je knuffelen, heel veel knuffelen.
  • Ook werken er vrijwilligers op afstand. Zij helpen mij met vragen beantwoorden, adopties regelen en donaties werven.
  • En er zijn een aantal opvanggezinnen die een hondje van mij in huis nemen. Deze honden kunnen dan vanuit Nederland worden geadopteerd.
Je mag me altijd mailen als je vragen hebt of meer informatie wilt!

stichting dogs by merlyn x moderne hippies-1-30

Liefs, Suus
Foto’s: Merlyn Gritter

Dit artikel is geschreven in 2018 en opnieuw gepubliceerd.

Je kunt Merlyn persoonlijk volgen op Facebook
Je kunt Suus persoonlijk volgen op Instagram
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram