Street art fans opgelet! Dit is dé reden voor jouw volgende weekendje weg naar onze zuiderburen.

Een paar weken geleden werd ik namelijk uitgenodigd om een bezoekje te komen brengen aan Oostende en ik ben er helemaal gek op geworden. En dan met name op het grootste festival in Europa rond kunst in de openbare ruimte: The Crystal Ship. Wereldbekende artiesten, zowel nationale als internationale kunstenaars, hebben daar 40-tal gigantische muurschilderingen en fantastische kunstinterventies gecreëerd. Door middel van wandel- en fietsroutes vul je je weekendje met een en al bewondering voor alle kunstwerken in de stad. Zó vet.

Er zijn eigenlijk inmiddels zelf téveel om allemaal te zien in een weekend. De kunst maakt inmiddels dus echt onderdeel uit van de stad, en als ik het enthousiasme voor het festival goed kan inschatten, gaat dit ook alleen maar meer worden. (En dit jaar is het pas de tweede editie!). Vanuit wat ik heb gezien, deel ik in dit artikel mijn top 3:

1. Hendrik Uldalen

Ik droomde weg bij het kunstwerk van Hendrik Uldalen, die middenin een woonwijk stond. Uldalen werd geboren in Zuid-Korea, maar vindt inspiratie in de winterse duisternis van Noorwegen, het land waar hij opgroeide. Hij gaat op zoek naar de donkere kanten van het leven en worstelt in zijn werk met nihilisme, eenzaamheid, verlangen en breekbare schoonheid. In zijn portretten schept hij beangstigende droomsferen – open voor interpretatie, als je maar lang genoeg stilstaat bij zijn werk. De grote vraag die de kunstenaar zich stelt, is hoe de mens weer een connectie met de wereld kan maken. Ik kon er uren naar blijven staren. Het liefst had ik ‘m gekocht als postertje en meegenomen naar huis.

2. Phlegm

Oostende - The Crystal Ship - 2

Een geflipte koets speelt de hoofdrol in de absurde fantasie van Phlegm. Z’n werk deed me een beetje denken aan de werken van Dalì, en als groot fan van surrealisme, moest ik hier natuurlijk mee op de foto. Hij maakt altijd sprookjesachtige figuren en decors. Wegkijken wordt moeilijk, omdat je probeert te begrijpen wat ‘ie nou eigenlijk allemaal uitbeeldt. Een droomwereld van zwevende steden, kastelen, halfmensen en vliegende machines. Er klopt geen snars van en daarom klopt alles. I like it.

3. Mister Fiksit

Het gigantische ‘Art is for everybody’ kun je opmerken als je Oostende binnenrijdt en zit vol symboliek. Mister Fiksit combineert in zijn werk humor en maatschappijkritische quotes en daar houd ik van. Wij sloten af met een bezoek aan het kunstwerk, want er ‘even snel langsrijden’ was voor ons geen optie. Art is dan wel voor for everbody, maar je moet ‘m zeker wél even vinden als je niet op die snelweg rijdt. En dat was tegelijkertijd ook wel weer grappig. Wij vonden het extra mooi onze trip af te sluiten met deze quote. Want door het gehele festival wordt kunst opeens voor iedereen toegankelijk gemaakt, en daar kunnen wij niet meer dan achterstaan. Kunst is er voor de mensen. En op deze manier kunnen we er samen van genieten, leren en groeien.

Maar, eerlijk is eerlijk, er waren nog zo veel meer mooie werken. En de kracht van street art komt pas echt over als je er zélf voor staat, je je zo klein kunt voelen door de immense grootte van de werken, je ieder detail in je op kunt nemen en de boodschap in je op kan nemen in de context van de omgeving. Zeker een bezoekje waard dus.

Nog meer tips:

Wij sliepen tijdens het weekend in Hotel Andromeda. Een fijn, luxe hotel met prachtig uitzicht. Een gezonde lunch haal je bij Passe Vite en gezellig dineren (met vega & vegan opties) doe je bij Belle de Jour. Als je fair wilt shoppen, breng dan zeker een bezoekje aan de winkel Made & More.

Oostende - The Crystal Ship - 3

Meer inspiratie opdoen? Check ons gehele reisoverzicht!

Meer zien van deze trip? Bekijk ook mijn persoonlijke vlog op mijn (Engelstalige) YouTube-kanaal Professional Wild Child:

Kan je de video niet zien? Klik hier.

Duurzaam reizen - boek - Zoë van Liere

Bekijk de websites van Visit Oostende en The Crystal Ship voor meer info!

Deze trip hebben we gekregen. Dank je wel!

Je kunt mij persoonlijk volgen op YouTube, Twitter en Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.