De Karelsbrug. De burcht. De klok. De kathedraal. Wie wel eens in Praag is geweest, weet dat dit de hotspots zijn van Praag. Stuk voor stuk prachtig. Maar bij toeval ontdekte ik tijdens een citytrip twee verborgen plekjes die niet in de top 10 staan, maar daar eigenlijk wel horen!

Travel Tips Praag 1

Lunchtime! Al slenterend door de ministraatjes in Old Town belandden we vlakbij de rivier de Moldau in het vegetarische restaurant Clear Head (Tsjechisch: Lehká Hlava). Het pand is meer dan 500 jaar oud en na het orgeldraaiers, goudsmeden en poppenspelers heeft gehuisvest, grepen drie Tsjechische artiesten hun kans. Clear Head zit in een zijstraatje van een zijstraatje van een zijstraatje, dus hoe we hier terecht zijn gekomen is überhaupt een wonder. En zo zag het er ook wel een beetje uit.
Tafels met lichtgevende knikkers, magic mushroom lampen, bomen die de hemel aantikken, levensgrote muurschilderingen en een sterrenhemel. Ja mensen, een sterrenhemel.

Travel Tips Praag 3

Travel Tips Praag 2

Travel Tips Praag 6

Travel Tips Praag 5

En dan de kaart. DE KAART. *Engelengezang*.

Bulgur risotto met gerookte tempeh. Seitan gyros. Bietjesburgers. Tofu paté met cashewnoten. Komkommerspaghetti met avocadopesto. En guarana! Deze Braziliaanse plant bevat driemaal zo veel cafeïne als koffiebonen. Het verbetert je mood en je geheugen. Na twee guarana-cocktails stuiterde ik dus supervrolijk dit toffe en nooit meer te vergeten tentje uit.

Travel Tips Praag 7

Travel Tips Praag 4

Travel Tips Praag 10

Travel Tips Praag 11

Genoeg energie voor een avondje stappen. Door naar Cross Club! Buiten het centrum, maar zeker een bezoekje waard. Vanaf de metrohalte is het een paar minuten lopen en je kunt het niet missen. Denk je dat je dat laatste wijntje beter had kunnen laten staan, omdat je een UFO ziet opstijgen? Dan ben je bij Cross Club beland.

Ooit zat in dit gebouw een drukkerij. Een paar vrienden zagen het leeg staan en kregen een Eureka-momentje. De achtergelaten oude computers en printers werden gebruikt als eerste decoratie. Inmiddels is het volgens Lorenzo, een van de meesterbreinen, een nogal uit de hand gelopen hobby. Het gebouw is omgevormd tot één groot industrieel kunstwerk. Afgedankte apparaten krijgen hier een nieuw leven. Wasmachine onderdelen, velgen en ander oud ijzer, met radertjes aan elkaar verbonden. Alles in Cross Club draait, beweegt en geeft licht. En dan is het ook nog eens een lunchtent, club, theater én filmhuis.

Travel Tips Praag 8

Travel Tips Praag 9

Travel Tips Praag 15

Travel Tips Praag 13

Travel Tips Praag 12

Travel Tips Praag 14

Wat handig is om te weten is dat de metro’s ’s nachts niet rijden en het echt een Heel Eind lopen is naar de stad. Geloof me. Dit niet-zo-masterplan van ons mondde uit in een avontuur over spoorrails, door een zwerversdorp en langs een wapenhandel. Maar na onze belevenis in een UFO waren dit uiteraard kleinigheidjes.

Wel wat master-ideeën voor een bezoekje aan Cross Club? Een taxi bestellen. De line-up van tevoren checken (tenzij je net als wij verrast wilt worden door de Tsjechische Eminem). Bedenken of je het erg vindt dat er gerookt wordt in een club. Oordoppen meenemen (120 dB wordt hier met gemak aangetikt, ouch). Of gewoon overdag hier gaan lunchen, misschien wel het beste plan. Want deze geniale plek is zeker een ruimtereisje waard!

Travel Tips Praag 16

Travel Tips Praag 19

Travel Tips Praag 18

Travel Tips Praag 17

Waar moet je zijn:

Clear Head, Boršov 280/2, Praha 1-Old Town
Metrohalte: Staromestska (lijn A)
Open: ma-vr: 11.30-23.30 uur, za-zo: 12.00-23.30 uur
www.lehkahlava.cz

Cross Club, Plynární 1096/23, Praha 7-Holešovice
Metrohalte: Nádraží Holešovice (lijn C)
Open: zo-do: 14.00-02.00 uur, vr-za: 14.00-07.00 uur
www.crossclub.cz/en/contact