De kou daalt langzaam neer in ons land, waardoor we massaal naar binnen vluchten.  De herfst en winter zijn maanden voor bezinning, zelfreflectie en dromen. In de zomer fladderen we als sociale vlinders door de stad, maar nu zijn onze bank en Netflix bestempeld tot beste maatjes.  We hoeven minder van onszelf en er ontstaat ruimte om avonden en zondagen chillend in bed door te brengen.

Ik vind het heerlijk om op een koude regenachtige dag een film op te zetten die me inspireert tot nieuwe avonturen en doet vergeten dat het buiten grijs en donker is. Toen ik nog aan de Filmacademie studeerde, droomden mijn klasgenoten over stilistische art house films, maar zag ik mijzelf met een camera de beste surfspots ter wereld ontdekken. ‘Hippie’ kreeg ik als stempel opgedrukt.

Het liep allemaal anders dan verwacht en mijn liefde voor films maken bekoelde tot het vriespunt. Gelukkig brandt het vlammetje in mijn hart nog wel steeds voor het kijken van goede inspirerende happy hippie films. Bij deze een top 5 van mijn favorieten:

1. Captain Fantastic

De naam doet de film eer aan. Hij is fantastisch! Diep in de bossen van de Pacific Northwest, ver weg van de bewoonde wereld, voedt een toegewijde vader zijn zes kinderen vanuit het ultieme hippie gedachtegoed op. Met zijn excentrieke, fysieke en intellectuele opvoedmethodes stoomt hij zijn kinderen klaar om te kunnen overleven in de wildernis. Wanneer de familie gedwongen hun paradijs moet verlaten en in de echte wereld terecht komt, worden ze geconfronteerd met filosofische vraagstukken over opvoeding en ouderschap in de moderne samenleving.

Captain Fantastic roept interessante vraagstukken op en is een prachtige en komische viering van het leven en onafhankelijkheid.

2. Bella Vita

Stop de ingrediënten ‘surfen’ en ‘roadtrip door Italië’ bij elkaar en je hebt een heerlijke documentaire om bij weg te dromen. Surfer, artiest en milieuactivist Chris Del Moro reist door zijn thuisland Italië op zoek naar goede golven. Zijn zoektocht verandert langzaam in de ontdekking van een intrigerende cultuur, traditie en passie.

Bella Vita: over de schoonheid van Italië, de diepe connectie die de bevolking heeft met familie en tradities en de passie voor surfen.

3. Hunt for the Wilderpeople

Heb je last van een winterdepressie? Laat je humeur opbloeien door het merkwaardige duo Ricky en Hec in de Nieuw-Zeelandse film Hunt for the Wilderpeople. De acteerprestaties van de jonge Ricky (Julian Dennison) zijn bewonderenswaardig.

De in pleeggezinnen opgegroeide stadse hiphop fan Ricky Baker krijgt een nieuwe start op het Nieuw-Zeelandse platteland. Hij komt terecht bij de liefhebbende tante Bella, de chagrijnige oom Hec en hun hond Tupac. Door een tragisch noodlot dreigt hij zijn nieuwe onderkomen kwijt te raken en slaat de opstandige Ricky samen met Hec op de vlucht in de wildernis. Een nationale zoektocht volgt. Het merkwaardige duo probeert, aangewezen op elkaar, hun verschillen te omarmen en als een familie te overleven in de ruige natuur.

Een film die een grote glimlach op je gezicht tovert.

4. Surfwise

Deze documentaire roept dezelfde filosofische vraagstukken over ouderschap en opvoeding in de moderne samenleving op als de fictie film Captain Fantastic.

De 11-koppige familie Paskowitz reist alle stranden ter wereld af om te surfen. Vader Dorian is ervan overtuigd dat de opvoeding en ontwikkeling van een kind niet op school plaats vindt, maar in het leven zelf. In een kleine camper leeft het gezin een vrijgevochten en excentriek leven, waarin niet school of werk, maar surfen centraal staat. Dorian, zijn vrouw en zijn kinderen blikken in de documentaire terug op deze bijzondere tijd. De beelden van de zongebruinde, gespierde lijven en hagelwitte stranden blijken een schaduwzijde te hebben. De levensstijl die door veel mensen benijd wordt, is niet zo zonnig als het lijkt.

Surfwise scheen een interessant licht op een levensstijl die ik (en ik denk veel mensen met mij) in mijn hoofd idealiseer.

5. Given

Eerlijk is eerlijk: ik heb getwijfeld om deze documentaire in mijn favorieten op te nemen. Mijn filmhart bloedt een beetje bij de ontbrekende verhaallijn, maar bloeit op van de prachtige dromerige beelden die overal ter wereld zijn geschoten.

Given volgt de legendarische surfers Aamion en Daize Goodwin met hun kinderen vanaf Kauai door 15 verschillende landen, op zoek naar de beste golven en om een op generaties overgedragen traditie te volbrengen.

Prachtige landschappen worden afgewisseld met glasheldere golven. Heerlijk om je een uur lang mee te laten voeren op hun bijzondere reis.

En, welke film ga jij deze week al cocoonend kijken?

Meer filmtips vind je hier!

Je kunt Nanda persoonlijk volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.