Eerder dit jaar wist hippie Suus ons te vertellen dat ten tijde van de Middeleeuwen het volop bruiste in de negen oostelijke Hanzesteden. Als Amsterdammer kan ik mij dat tegenwoordig nog moeilijk voorstellen. Bij de naam Hanzesteden denk ik vooral aan een stad met enkel een straat en een kerk waar alles omheen gebeurt. Gelukkig voor mij werd het tegendeel bewezen tijdens een korte, geheime trip richting twee Hanzesteden: het zwoele Zwolle en het iets minder bekende, maar o zo knusse Hasselt.

Processed with VSCO with f1 preset

In slechts tweeëntwintig uur maakte ik kennis met de veelzijdigheid van beide steden. En geloof het of niet: door het pittoreske karakter dat de steden ademen, lukte het zowaar om als hippie snel te aarden en kon ik alles bewust in mij opnemen. In slechts een korte tijd werden door al het leuks dat er te doen is, veel emoties bij mij bevredigd. Tijd om deze ontdekkingen met jou te delen, want ik ben er volledig van overtuigd dat de Hanzesteden in het tijdperk van nu weer bruisend beloven te worden.

ENERGIEK

Een ideale start van een dag in Zwolle is het drinken van een koffie bij espresso- en wijnbar Hier en Daar. Plof neer op één van de vele heerlijke vintage stoelen (bijna alles van het meubilair is ook te koop) en sla de vriendelijkheid van de bedienende Zwollenaren als een warme deken om je heen. Wat ik nooit heb geweten is dat Zwolle van bovenaf te zien is als stervorm. Een bijzondere manier om de stad daarom te verkennen is per Fietsjoe (een overdekte fietswagen) of per boot. Voor nog geen twintig euro fietst een vriendelijke local je met zijn Fietsjoe door de stad en leer je op spelende wijze de geschiedenis van Zwolle kennen. Bij mooi weer is varen door Zwolle een must do. Meer dan vooral even aan bij de onlangs gerenoveerde brasserie Hofvlietvilla voor een lunch of diner met uitzicht op de stad.

NIEUWSGIERIG

Waar je ook kijkt, overal vind je verborgen parels aan winkels in Zwolle. Of course is er de gebruikelijke winkelstraat met de grote merknamen, maar sla hiervandaan af in smalle steegjes voor stores als Moonloft en de Foodboutique. Warm je bij Moonloft op aan de fijne sieraden, lingerie en woonaccessoires: ik weet zeker dat jij de deur verlaat met een cadeautje voor jezelf of iemand die je lief is. En laat je bij Foodboutique adviseren over koffie, thee en de talloze chocoladerepen die verkocht worden. Zelf deed ik veel inspiratie op bij de winkel Soortvanwinkel (wát een leuke naam). Gerund door twee kunstenaars, Tessa en Tosca, die tussen alle mooie hebbedingen ook werk van eigen hand verkopen. Zo droomde ik weg in de kaartenkamer en lachte ik mij suf om sommige kunstuitspattingen. De producten zijn van verschillende ontwerpers en kunstenaars uit Nederland en allemaal uniek, handgemaakt én betaalbaar.

Processed with VSCO with hb2 preset

Processed with VSCO with f1 preset

Processed with VSCO with c1 preset

RUSTIG

Terwijl onze (bekende) local gids Cynthia ons de zwoele straatjes van Zwolle liet aanschouwen, vroeg ik haar aan te geven wanneer we het daadwerkelijke stadscentrum bereikt hadden. Eenmaal daar kon ik haast niet geloven in het hart van de stad te zijn beland. In tegenstelling tot ‘mijn’ Amsterdam, voelde dit centrum sereen en vredig aan. Mensen passeerden mij rustig en velen namen bewust de tijd om hun passies te delen, zoals bijvoorbeeld de gids die ons rondfietste met de Fietsjoe. En in die oase van rust, is het heerlijk om op je dooie gemak de architectuur van opvallende panden te bewonderen. Zo bevindt zich vlakbij het Pelserbrugje de voormalige Broerenkerk waar sinds 2002 een prachtige bibliotheek is gevestigd: Waanders in de Broeren. Volg na jouw bezoekje aan de bieb de geur van vers gemaakte taartjes van de schattige koffie- en lunchroom De Gillende Keukenmeiden. Het is dat ik niet veel tijd had, maar anders had ik er uuuuuren kunnen vertoeven met mijn boekaanwinsten van Waanders in de Broeren.

Processed with VSCO with f1 preset

Processed with VSCO with a5 preset

Processed with VSCO with f1 preset

VERWONDERD

Een opvallend verschijnsel dat je verwelkomt op de Grote Markt is De Glazen Engel. Het beeld, dat is opgebouwd uit talloze glasplaten, licht op elk moment van de dag op een andere manier op wanneer de zon erdoorheen schijnt. Voor iedereen die zich een avond wil onderdompelen in verhalen is de Verhalenboot een echte aanrader. Geregeld opent verhalenverteller Rob in de avonden de deuren van zijn kajuit om verhalen voor te lezen. Vanuit de boot kijk je uit op de Thorbeckegracht waar je je in mum van tijd waant in de tijd van de Middeleeuwen. Niet heel gek, als je je beseft dat je vanaf de andere kant van de boot omringd wordt door een deel van de eeuwenoude stadsmuur. Wist je al dat Zwolle zeven stadspoorten kende die de muren met elkaar verbonden? Slechts één stadspoort is hiervan overgebleven: de Sassenpoort. En geloof het of niet: bij hoge uitzondering van de gemeente mocht ik in de oude gevangeniskamer overnachten!

Processed with VSCO with f1 preset

Processed with VSCO with a6 preset

Processed with VSCO with f1 preset

Processed with VSCO with a5 preset

GEPRIKKELD

Hoewel Zwolle niet groot is, kun je er gerust twee dagen verblijven om in slow pace de stad te verkennen. Een leuke toevoeging aan deze dagen is het brengen van een bezoek aan het kleine stadje Hasselt, op zo’n vijftien minuten rijden vanaf Zwolle. De stad kent een klassieke grachtengordel en voelt hierdoor behoorlijk dorps aan, ook omdat veel zich aan de voet van de Grote Kerk afspeelt. Net buiten dit stadshart staat naast de zeer oude kalkovens het knusse eetcafé De Linde. In dit café werken alleen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en kun je genieten van zelfgemaakte brownies, theesmaken en knutselwerk. Een plek die heel veel liefde ademt! Terug in Zwolle ben je verplicht een bezoek te brengen aan bierwinkel Stanislaus Brewskovitsch op de Sassenstraat, waar naast hun zelf gebrouwen Tukkers-bier, ook talloze andere bieren gekocht én geproefd kunnen worden. Helaas was er geen tijd meer om een bezoek te brengen aan het toffe Dogtail: een plek waar je de lekkerste cocktails kunt combineren met originele hotdog-variaties. Voor de volgende keer dan maar!

Processed with VSCO with f1 preset

Processed with VSCO with hb1 preset

Processed with VSCO with a5 preset

Processed with VSCO with hb2 preset

Processed with VSCO with f1 preset

Processed with VSCO with a5 preset

Klein maar fijn. Zo zou ik mijn tweeëntwintig uur durende minitrip in Zwolle en Hasselt omschrijven. En omdat deze Hanzesteden zo upcoming zijn, kun je de trip heel persoonlijk maken. Mocht je daarbij een klein beetje hulp willen, bezoek dan eens de handige website van de Hanzesteden. Door kleine fun facts op de website, leer je in korte tijd de steden op je duimpje kennen. Zo houd je genoeg tijd over om als een hippie te dwalen door de straatjes.

Dus, wanneer ga jij?

Kan je de video niet zien? Klik hier.

Dit artikel is geschreven door Xantoucha, een avontuurlijke vrijbuiter die ook veel houdt van het ontdekken van (on)bekende steden in Nederland. Ze schreef nog meer inspirerende (reis)artikelen! En natuurlijk altijd leuk als je even laten weten wat je ervan vindt. 

Meer fijne plekjes in Nederland ontdekken? Klik hier.
Ook leuk: 5x Hippie Hotspots in Tilburg!

 Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.