Vorige week was weer de gezelligste avond van het jaar: de Brabantnacht! Brabantse oorden openen die nacht hun deuren: je kunt dan sluipen door oude stadsriolen, speuren naar verborgen streetart en ronddwalen in kastelen.

Vorig jaar was ik aan het feesten in Tilburg, dit jaar fietste ik de designroute in Eindhoven. Na twee fijne dagen vol creativiteit, healthy food, cultuur, design en eerlijke winkels, ben ik er over uit: dit zijn de 7 hippie hotspots van Eindhoven!

1. Hutspot

Zo’n winkel waar je éven langs gaat en uiteindelijk uren blijft hangen, omdat het de mooiste zaak van Eindhoven blijkt te zijn. In een prachtige hal -wit, clean en ruim opgezet-  vind je hier unieke en heel bijzondere producten. Tassen, gemaakt van oude bankstellen. Servies, gemaakt van restafval uit mijnen. Kleding van het fantastische merk 4530. Natuurlijke cosmetica. De ecosystemen van Spruitje. Kortom, ik wilde ALLES!! (Maar de beginnende minimalist in mij hield dat gelukkig tegen.)

moderne hippies hippie hotspots eindhoven 004 moderne hippies hippie hotspots eindhoven 005 moderne hippies hippie hotspots eindhoven 006 moderne hippies hippie hotspots eindhoven 007Hutspot
Nieuwe Emmasingel 44
Eindhoven

2. Vielgut

Schuin tegenover Hutspot zit nog een toffe winkel: Vielgut. En hier feel je inderdaad good! Eén van de merkwaarden van Vielgut is namelijk ‘Zorg voor de wereld’. De meerderheid van hun kleding wordt dus op een eerlijke en duurzame manier geproduceerd. Fair fashion merken die in deze winkel hangen, zijn onder andere Kings of Indigo, Kuyichi, Freitag, Nudie en Knowledge Cotton Apparel. Wat ook bijzonder is aan deze winkel, is de samenwerking met Eindhovense ontwerper Piet Hein Eek. Een deel van zijn designer-items en meubels is hier zelfs te koop!

moderne hippies hippie hotspots eindhoven 008 moderne hippies hippie hotspots eindhoven 009 moderne hippies hippie hotspots eindhoven 010 moderne hippies hippie hotspots eindhoven 011

Vielgut
Nieuwe Emmasingel 38
Eindhoven

3. The Happiness Kitchen

Yummy! Wat een heerlijkheid. Naast een enorm aanbod aan verleidelijke sweetness, kun je hier ook zelf groenten en granen scheppen voor een bordje gezond. En extra fijn: The Happiness Kitchen heeft een superduidelijke menukaart waar alle info per gerecht op staat vermeld. Het zusje van The Happiness Kitchen zit trouwens iets verderop in het centrum: The Happiness Cafe.

Ik dronk lekker hipsterig een red velvet-latte (gedroogde rode biet, rauwe cacao, kokosmelk en espresso) en at een Mexican Bean Burrito met tempeh. Een kleine energy-boost, want ik moest namelijk even fietsen naar hotspot #4!

moderne hippies hippie hotspots eindhoven 013 moderne hippies hippie hotspots eindhoven 014 moderne hippies hippie hotspots eindhoven 016 Processed with VSCO with hb1 preset

The Happiness Kitchen
Nieuwstraat 25
Einhoven

4. Urban Shopper

Op Strijp-S, de bekende creatieve broedplaats van Eindhoven, staat een enorme oude fabriekshal met 20 houten winkeltjes: Urban Shopper. Eerlijke kledingmerken, verschillende ambachten (van een vintage-fietsenmaker tot een hippe edelsmid), tweedehands vinyl en fairtrade producten uit ontwikkelingslanden: bij Urban Shopper hangt zo’n ultieme Moderne Hippies-vibe, dat ik hier binnenkort een apart artikel aan wijd!

moderne hippies hippie hotspots eindhoven 018 moderne hippies hippie hotspots eindhoven 019

Urban Shopper
Torenallee 60-02
Eindhoven

5. Vincentre

Voor een culturele boost aan je citytrip Eindhoven, ga je naar Nuenen, een dorpje naast Eindhoven. Daar bevindt zich het Vincentre. In tegenstelling tot het Van Gogh Museum in Amsterdam, vind je hier geen originele schilderijen van Vincent, maar leer je de beste man aan de hand van stambomen, prachtige films en passages uit zijn brieven echt kennen.

En wat blijkt? Onze Vinnie was gewoon een enorme hippie! Met een schilderset onder zijn arm trok hij door de natuur om zijn gevoel op het doek over te brengen. Hij maakte van kruiden en bloemen zelf zijn verf. Ook was hij wars van hiërarchie en ging regelmatig discussies hierover aan.
Hij schilderde meer dan 2000 schilderijen in 10 jaar tijd, maar verkocht er geen een tijdens zijn te korte leven. Zo triest. Dit museum heeft me positief verrast: ik bekijk zijn schilderijen nu met een heel andere blik.

moderne hippies hippie hotspots eindhoven 020 moderne hippies hippie hotspots eindhoven 021 moderne hippies hippie hotspots eindhoven 022

Vincentre
Berg 29
Nuenen

6. Down Town Gourmet Market

Time for dinner! En dat krijg je nergens in Eindhoven zo gevarieerd als in hun eigen foodhallen: de Down Town Gourmet Market. Hier reis je over de wereld langs tientallen eetkraampjes: van Bombay Streetfood tot Vietnamama en van Afghani &zo tot Pim’s potatoes. Ik at een veggie pokébowl en risotto-bitterballen. Heus geen gekke combi. Genieten in de zon in de bijbehorende grote tuin, met een goede vriendin en een lokaal gebrouwen biertje. The good life.

moderne hippies hippie hotspots eindhoven 024 moderne hippies hippie hotspots eindhoven 025 moderne hippies hippie hotspots eindhoven 025a

Down Town Gourmet Market
Smalle haven 2-14
Eindhoven

7. Kazerne

In een van mijn eerste artikelen schreef ik over de Kazerne. Toen was ik al fan, nu nog steeds. Want wow: waar heb je nog meer de mogelijkheid om te dineren midden in een expositie?

“May I have your attention please?” is de naam van het kunstwerk hieronder. ‘Een kakofonie aan meningen en oordelen die het zicht op de werkelijkheid overstemt’ – een boodschap die wel even wat stof tot nadenken geeft. Won de Milano Design Award 2017, staat nu te shinen in de Kazerne.

moderne hippies hippie hotspots eindhoven 026 moderne hippies hippie hotspots eindhoven 027 moderne hippies hippie hotspots eindhoven 028 moderne hippies hippie hotspots eindhoven 030

Tijd om de Brabantnacht af te sluiten. Feestjes genoeg… Een underground party in een oud klooster. Of de Young Art Night in het Van Abbe Museum. Of een geniale silent disco in de Kazerne, waar we uiteindelijk zijn beland. Het dak eraf tussen de kunstwerken!

Als je voor een citytrip Eindhoven gaat, probeer dan te gaan in de Dutch Design Week (21 t/m 29 oktober 2017) of tijdens lichtkunstfestival GLOW (11 t/m 18 november 2017)! 

Met wie ga jij de hippie-hotspotstour in Eindhoven doen?

Liefs, Suus

Je kunt me persoonlijk volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Instagram.