Het is een must go voor iedere festivalganger: Colours of Ostrava in Tsjechië. De locatie is hier namelijk de headliner, ookal is de line-up ook niet onaardig. Ik ben er dit jaar geweest en deel met jullie mijn ervaringen!

Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik moest verwachten. Ostrava? Waar lígt dat? Ik nam het vliegtuig naar Praag en moest vervolgens overstappen om met een klein vliegtuigje in Ostrava aan te komen. Die woensdagavond betreedde ik het terrein zonder enige verwachting. Als een kind dat voor het eerst Disneyland binnenwandelt, verwonderde ik met grote ogen het verlaten industrieterrein, wat nu een festivalparadijs was geworden. Ik dwaalde rond tussen de rauwe gebouwen, wat voorheen had gediend voor de mijnbouw en staalproductie, en verwonderde me over de immens grote gebouwen.

Duurzaam reizen - banner

Moderne Hippies x Colours of Ostrava - 2

Vier dagen lang bleef ik verrast worden. Alles klopte. Er was een marktje, waar allerlei lokale, trendy producten werden verkocht. In willekeurige gebouwen waren er constant optredens of workshops. Er was lekker eten en drinken, dus aan juices en healthy food geen gebrek (don’t worry: ook de vette Tsjechische hap kan je er proberen). En er was zelfs een speciale ‘vega lane’ gemaakt! Dat maakte mij extra gelukkig.

Moderne Hippies x Colours of Ostrava - 1

De Colours gaat over de ‘open’ houding en moet de diversiteit van het festival benadrukken. Alternatieve rockmuziek uit Tsjechië, oude classics uit de 80’s en 90’s of moderne popmuziek: je vindt het er allemaal. Michael Kiwanuka en Jamiroquai waren voor mij de echte toppers dit jaar. Wát een feestje!

Extra fijn: de prijs. Tsjechië is een goedkoop land, waardoor een festivalticket voor 4 dagen slechts zo’n 100 euro is. Het eten en drinken is voor de lokale bevolking wat duurder dan gemiddeld, maar voor Nederlanders valt het ten opzichte van onze eigen festivals weer reuze mee.

En dan misschien wel het belangrijkste: de sfeer. Ondanks dat het festivalterrein enorm was, was het festival intiem gemaakt en ademde het sfeer. (Knap staaltje werk – ha!) Het hangt vaak van de cultuur af hoeveel er geklapt en gedanst wordt. Nu blijken de Tsjechen een aardig direct, negatief realistisch volkje te zijn, maar tijdens mijn trip heb ik daar helemaal niks van gemerkt. Als ik door het stadje Ostrava liep en de weg zocht of een praatje maakte met een van de standhouders op het festival: iedere Tsjech is vriendelijk geweest. En tijdens de concerten was iedereen enthousiast aan het meeklappen en -dansen, waardoor ik ook alleen maar positief kan zijn over de vibe.

Good to know

Als je liever niet wilt kamperen, houd dan goed de opties voor hotels in de gaten. Ze zijn er wel, maar nog niet heel veel. Het festival is tot op heden nog erg gericht op de lokale bevolking, dus ook AirBnB kan nog tegenvallen. Desalniettemin, eenmaal als je je plekje hebt gevonden: alles is in de buurt van het festival. Je kunt vanaf het terrein makkelijk teruglopen naar het centrum óf een tram pakken.

Moderne Hippies x Colours of Ostrava - 4

Je merkt het: ik ben positief verrast en vind het echt een aanrader! Niet voor niks stond het festival vorig jaar in de top 10 beste festivals van Europa volgens The Guardian. I couldn’t agree more.

Benieuwd naar meer? Ik heb er een vlog over gemaakt op mijn YouTube-kanaal Professional Wild Child (Engelstalig):

Kan je de video niet zien? Klik hier.

Tip! Bewaar deze trip op Pinterest:

Moderne Hippies x Colours of Ostrava - 10

Na Praag en Brno is Ostrava de derde stad van Tsjechië, dus ook buiten het festivalterrein is er genoeg te beleven.

Meer weten?

Check www.czechtourism.com, www.colours.cz en www.ostravainfo.cz.

Duurzaam reizen - boek - Zoë van Liere

Liefs, Zoë

Je kunt mij persoonlijk volgen op YouTube, Twitter en Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.

Ik heb deze trip gekregen.