De lente is het seizoen waarop de natuur ontwaakt uit haar winterslaap. De bloemen en planten strekken hun takken naar de warme zon. Vogels beginnen aan de bouw van hun nestjes en wij gooien onze ramen en deuren open om de zachte lentebries door onze nestjes te laten waaien.

De zwaarte van de winter maakt plaats voor het licht van de lente en net alsof we ons letterlijk van die ballast ontdoen, ondergaan veel huizen een grote lenteschoonmaak. We verlangen naar frisheid, luchtigheid en een goed begin van de heerlijke maanden die voor ons liggen. En toen bedacht ik me dat ik die frisheid, luchtigheid en die start van een nieuw begin, ook in mijzelf wil voelen. Ik heb behoefte aan een grote innerlijke lenteschoonmaak.

In dit artikel geef ik je drie stappen om jezelf van binnen op te ruimen. Uit onderzoek is gebleken dat er 21 dagen nodig zijn om gedrag en gewoonten te veranderen. Ik raad je daarom aan om iedere stap 21 dagen vol te houden.

Doe jij met me mee?

Stap 1: Meditatie

Een opgeruimd hoofd is de sleutel tot geluk. Je gedachten bepalen voor een groot deel je innerlijke en uiterlijke wereld. In de loop der jaren zijn we de controle over onze gedachten volledig kwijtgeraakt. Je gedachten beheersen jou, maar het zou andersom moeten zijn. Wist je dat op een gemiddelde dag er zo’n 65.000 gedachten door je hoofd gaan? Het merendeel daarvan is negatief: bezorgdheden, angsten, mijmeren over het verleden, piekeren over de toekomst. Onkruid dat in je hoofd groeit en je uiteindelijk overwoekert.

Mind-management door controle over je gedachten terug te pakken, is de essentie van life-management. Wij hebben de mogelijkheid om te bepalen wat en hoe we denken. Door alleen de beste informatie toe te laten en je te focussen op het goede, ontdek je de magie en kracht van je gedachten. Zodra je leert om je gedachten effectief te besturen, zal het prachtige dingen voor je doen en alles aantrekken wat je in het leven begeert. Het is het grootste cadeau van moeder natuur, maar we zijn de gebruiksaanwijzing kwijt.

Oefening

Net als iedere spier in ons lichaam kunnen wij onze gedachten trainen. We noemen dit meditatie. De misvatting over meditatie is dat we dit in lotushouding met gesloten ogen moeten doen. Ik vind zelf ‘The Heart of the Rose’ techniek erg fijn. Met mijn ogen open focus ik me op een voorwerp. Tien minuten lang bestudeer ik alle details en probeer ik alleen aan dit voorwerp te denken. Wanneer andere gedachten binnendringen, breng ik mijn aandacht steeds terug naar dit voorwerp. Hiermee disciplineer en train ik mijn geest. Give it a try!

Tip: Het boek ‘The Monk Who Sold His Ferrari’ is een must read om volledig te begrijpen hoe belangrijk en hoe groot de invloed van onze gedachten op ons leven is.

Stap 2: Sporten

Toen ik een half jaar in India voor een surf- en yogaresort werkte, begon ik mijn dagen op mijn surfboard. Terwijl de eerste zonnestralen het water raakten, werd ik één met de oceaan en daagde ik mezelf fysiek uit. Sterk als een leeuw klom ik na twee uur aan de kant, klaar voor een nieuwe dag. De fysieke uitdagingen die ik in het water overwon en de energie die door mijn lijf stroomde, zorgden dat ik positief, energiek en krachtig de uitdagingen van die dag aanging. Daarnaast gaf het me een fijne helderheid van geest, want ‘The Heart of the Rose’ techniek is ook in sporten terug te vinden. Bij het beoefenen van sport zijn je gedachten op het sporten gefocust. Zonder erbij stil te staan train je tijdens het sporten niet alleen je spieren, maar disciplineer je ook je gedachten. Door te sporten zorg je goed voor lichaam en geest.

Oefening

Verwerk sporten in je ochtendroutine. Rol zodra je wakker wordt een mat uit en daag jezelf een half uur lang fysiek uit. Je kunt yogaoefeningen doen, krachttraining, pilates, opdrukken, buikspieroefeningen. Het maakt niet uit wat je doet, zolang het uitdagend genoeg is en het je gedachten enkel focust op het sporten. Je zult merken dat dit halfuurtje eerder opstaan een groot verschil in je dag maakt. De adrenaline die vrijkomt en de rust in je hoofd, zorgen voor een goed begin van de dag. Een extra pluspunt van sporten in de ochtend is dat als je de dag gezond start, je de neiging hebt om dit gevoel vast te houden. Misschien lukt het je zelfs om de wekker nog tien minuten eerder te zetten om na het sporten een korte meditatie te doen. Bring it on life, I am ready for you!

Tip: Ashley Freeman geeft op haar Instagramaccount @ashleymfreeman veel tips voor oefeningen die je in je woonkamer kunt doen.

Stap 3. Voeding

Ons lichaam is onze tempel en toch laten we de tempelgrond regelmatig vol vuilnis liggen. Alles wat je in je mond stopt heeft een effect van binnen. Een les die ik vooral tijdens de wintermaanden vergeet. Chocoladeletters, pepernoten, banketstaven, stamppotten, romige pasta’s: ik zet mijn tempeldeuren wagenwijd open voor suiker en vet. Deze deuren gaan automatisch dicht bij de eerste tekenen van de lente. Ik verlang naar fris, licht en vooral gezond en minder eten.

Onderzoekers van de University of Exeter kwamen er achter dat onze craving naar veel en vet eten tijdens de winter komt doordat we vanouds gewend zijn in de winter meer vet op te slaan. In de tijd dat men nog zelf achter een maaltijd aan moest hollen, was er in de winter minder eten beschikbaar. Als er dan een keer eten beschikbaar was, moest er goed gegeten worden. Na een winter vol warme chocolademelk, koekjes en stevige erwtensoep is het fijn om het lichaam van binnen te reinigen. Dit maakt je helderder en sterker.

Oefening

Eet je vlees en vis, probeer dan 21 dagen vegetarisch te eten. Eet je al vegetarisch, probeer dan eens een veganistisch dieet. Automatisch voeg je hierdoor meer groenten, noten en zaden toe aan je dieet. Daarnaast help je niet alleen jezelf maar ook de wereld, want het schrappen van dierlijke producten is een stuk beter voor het milieu. Vervang limonade, vruchtensappen en koffie voor twee liter water per dag en groene thee. Wil je nog een stapje verder gaan? Laat je vrienden Al, Co en Hol dan 21 dagen met rust.

Tip: In deze artikelen vind je heerlijke veganistische recepten:

Met deze drie stappen – meditatie, sport en voeding – geef je jezelf een verfrissende boost na de lange donkere wintermaanden.

Hallo lieve lente, we zijn blij dat je er bent!

Je kunt Nanda persoonlijk volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.