Ben je helemaal into designer clothes, maar wil je het liefst (net zoals ik) dat het wel fair is gemaakt? Dan moet je de naam Lisa Konno opslaan.

PHOTO © 2016 TEAM PETER STIGTER FOR EDITORIAL USE ONLY WITH CREDITS

© TEAM PETER STIGTER

Sinds haar afstudeercollectie is de jonge designer bezig om op innovatieve wijze textielafval opnieuw te verwerken in kledingstukken. Door middel van samenwerkingen met textielverwerkingsbedrijven zoals Sympany (een organisatie die kleding inzamelt, scheidt en verkoopt voor verschillende projecten in Afrika) kan de designer haar technieken steeds verder ontwikkelen.

Vorig jaar debuteerde Lisa Konno met haar collectie ‘For the Workers’ tijdens Amsterdam Fashion Week, een eerbetoon aan de slachtoffers van de fabrieksramp in Bangladesh. Dit jaar moedigde de Japans-Nederlandse designer niet alleen de mode-industrie aan te veranderen, maar spreekt zij ook de drager aan.

PHOTO © 2016 TEAM PETER STIGTER FOR EDITORIAL USE ONLY WITH CREDITS

PHOTO © 2016 TEAM PETER STIGTER FOR EDITORIAL USE ONLY WITH CREDITS

© TEAM PETER STIGTER

Lisa Konno wilde met de collectie en show van dit jaar de drager weer meenemen in de wereld van het vakmanschap aan de achterkant van de mode-industrie. De patroondelen (die ook direct na de show ‘fresh of the runway’ te koop waren voor de bezoekers) die als mobiles in de lucht hingen, het decor en licht zijn allemaal verwijzingen naar het maakproces. De collectie is een rijk pallet van kleurrijke zijdes en textuur. A-lijn rokjes met gestoffeerde knopen, zijden onderbroekjes gecombineerd met boxy poplin blouses en grove breisels met lijnpatronen van zijden linten. De zijden shawls spelen een belangrijke rol binnen de collectie, niet alleen als materiaalkeuze maar ook als uitgangspunt, referentie en detaillering.

‘Ik werk veel met tweedehands textiel waardoor er soms nog herkenbare patronen of ontwerpen terug te zien zijn in het nieuw gecreëerde item. Dat typerende van die items wil ik verbreken door ze op mijn manier te interpreteren en verwerken zonder dat ze hun ‘identiteit’ verliezen. Ik vind het een bijzonder idee dat de shawls van al die verschillende vrouwen (en alle verhalen die ze bij zich dragen) samen een nieuw kledingstuk vormen en een nieuw verhaal vertellen.’

– Aldus de designer, Lisa Konno

Afriek X Lisa Konno

© Afriek On a sidenote: ik ben ook he-le-maal fan van haar samenwerking met Afriek. Nog zo’n tof merk. Wát een te gekke broeken. Big. Ass. Want.

Wat vind jij ervan?