Als je Mexicaanse schoonfamilie de eerste biodynamische koffieplantage ter wereld bezit, dan ben je toch eigenlijk verplicht deze koffiebonen naar Nederland te halen? Gelukkig dachten de broertjes Robert en Berend hier ook zo over. Maar ze wilden wel het overzicht op het hele vervolgproces houden; zelf de koffie branden en schenken, zodat de hoge kwaliteit gewaarborgd zou blijven. Life is too short for bad coffee, right?
In 2013 kreeg dit idee steeds meer vorm: een koffietentje met open branderij, zodat de gasten hun eigen koffie gebrand konden zien worden. Vriend Guus als runner van First Things First en de broers als de Blommers Coffee Roasters. Ze namen alle drie ontslag en begonnen aan hun big life change. En waar anders dan in het voormalige Honigfabriekcomplex in Nijmegen? Waar vroeger massaal E-nummertjes werden geproduceerd, is nu een creatieve broedplaats met kunstenaars en jonge ondernemers ontstaan.

First Things First 4

First Things First 1

First Things First 14

First Things First 15

First Things First 16

De leegstaande emballageruimte van het complex werd volledig onder handen genomen. Oude materialen uit de fabrieksopslag werden gebruikt voor het interieur.  De inrichting werd waanzinnig: oude potkacheltjes, Perzische kleden, dossierkasten als tafels. In de silo achter de garage kwam het toilet. Van hun allerlaatste spaargeld kochten de mannen een koffiebrander en importeerden ze de eerste lading bonen uit Mexico. In 2014 werd hun droom realiteit.

First Things First 17

First Things First 2

First Things First 3

First Things First 8

Inmiddels halen ze overal ter wereld bonen vandaan, maar nog steeds worden enkel specialty koffiebonen gekocht en gebrand (voor de kenners: zelfs meer dan 87 punten!). First Things First zit dan ook bijna altijd vol; aan de grote tafel werken jonge ondernemers, op de vintage Chesterfield bank wordt druk gekletst en aan het eind van de dag gaan de koppen koffie over in glazen wijn.

First Things First 11

First Things First 5

First Things First 10

First Things First 12

Uiteindelijk durfde ik schoorvoetend toe te geven dat ik, tja, eigenlijk niet echt van koffie houd. Shame on me! Ter plekke werd besloten dat ik een koffie-ontmaagding moest ondergaan. Stap 1: cappuccino. En zelfs ik als leek proefde het Grote Verschil met het bakkie pleur uit de automaat op m’n werk. Tijdens de tweede fase dronk ik een espresso macchiato en wow, ook dit smaakte naar meer. Maar dat hoefde ik hun uiteraard niet te zeggen. Because you don’t need to tell them how f*cking good their coffee is.

First Things First 6

First Things First 9

First Things First 11

First Things First 7

Ik zou hier naartoe gaan voor: the ultimate coffee experience. Maar vergeet vooral het eten niet! Vegan taart, broodjes met avocadospread, baba ganoush …
Waar: Waalbanddijk 14, Nijmegen.
Leuk weetje: In het voorjaar wordt hier voor de tweede keer ‘De Latte en de Zatte’ georganiseerd, een feest waar zowel koffie- als bierkunstenaars hun magic skills laten zien!
Website: www.first-things-first.nl

Als je dan toch in Nijmegen bent, bezoek (in de zomer) dan ook zeker eens De Kaaij.